17 °C Budapest
nightshot of a desolate roof parking lot. (note: car has been altered for logo and licence plate)

Fontos változás élesedik a Tesco, Lidl, Spar üzleteiben: ez vár a vásárlókra a rezsiválság miatt

2022. szeptember 22. 10:04

Alacsonyabb eladótéri hőmérséklet, LED világítás, lekapcsolt fényforrások, okos szellőztetés: csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyekkel a legnagyobb hazai áruházláncok készülnek a rezsiválságos időszakra. Ezek közül pedig jó néhányat a magyar vásárlók is érzékelni fognak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a vasárnapi boltzár ötlete is újra felröppent, mint a spórolás egyik lehetséges útja. De mennyire van valójában napirenden a kérdés? A Pénzcentrum erről is kérdezte az érintetteket.

A legnagyobb hazai kiskereskedők rendesen készülnek az előttünk álló rezsiválságos időszakra. Van olyan bolt, aki a fűtési időszakban csökkenteni fogja az eladótere hőmérséklet, illetve az is elmondható, hogy az üzletláncok egytől egyig komoly beruházásokat tesznek abba, hogy fenntarthatóbban tudjanak működni. Legyen szó akár LED-izzókra, akár napelemekről vagy a raktárak működéséről.

A kegyetlenül elszálló rezsiárak kapcsán kíváncsiak voltunk, milyen őszre, télre készülnek a legnagyobb hazai kiskereskedők. Ezzel párhuzamosan pedig mire készülhetnek a vásárlók. Utóbbiak van, amit saját bőrükön is érezhetnek majd…

Tesco

A hiper arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy a többi nagyfogyasztóhoz hasonlóan ők is megvizsgálták, miként tudnak a korábbinál hatékonyabban működni. A csökkenő energiafogyasztás a környezettudatosságon túlmenően, a működési költségek minimalizálása által, a drágulás ütemét is fékezni tudja, ami a vásárlók szempontjából kulcsfontosságú – vélekedett az üzletlánc. Az is megtudtuk, hogy az energiaárak folyamatos emelkedése az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

Kiemelték azt is, hogy az energiafogyasztás csökkentése nem befolyásolja a vásárlás élményét. Így például a Tesco vállalta, hogy 2035-ig elérik működésükben a nettó zéró kibocsátást. Ezzel összhangban, tanúsítványaikon keresztül Magyarországon például minden áruházunkban 100%-ban megújuló villamos energiát használnak. De már korábban LED lámpákra cserélték a hagyományos izzókat az eladótérben, illetve jelenleg is folyamatban van az eladótéren kívüli területek lámpatesteinek cseréje (munkatársi területek, raktár, hűtőkamrák, stb.). Ezzel egyébként mind az eladótér, mind a hátsó területek esetében több mint 1-1 millió kilowattóra villamosenergia megtakarítást ér el a cég évente. Az előttünk álló nehéz időkre is vannak válaszok:

a fűtési időszakban csökkentjük az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházainkban dolgozó munkatársaink komfortérzete ne változzon. Lekapcsoljuk a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelünk az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, azokat szükség szerint cseréljük

- mondta el lapunknak a Tesco, akik hozzátették, további intézkedéseik között szerepel, hogy lekapcsolják a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentjük, és további intézkedéseket is mérlegelnek.

Lidl

Lapunk a diszkontlánctól megtudta, folyamatosan hajtanak végre újabb és újabb intézkedéseket annak érdekében, hogy az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását csökkentse, amelynek során szén-dioxid-kibocsátásunk is mérséklődik. Ezek közül a legfontosabbak között szerepel a Lidl esetében, hogy mind az áruházak, mind a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték és szintén LED-re cserélték a hűtőbútorok világítását is, mellyel jelenős fogyasztás takarítható meg.

Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetünk, amely a lehető legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlésért felelős. Ennek köszönhetően például a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol. Szintén az intelligens rendszer felel azért, hogy a parkolóvilágítás csak megfelelő külső fényerő esetén kapcsolódjon be, illetve ki, alkonykapcsoló segítségével. Biztosítja azt is, hogy a reklámvilágítások csak nyitvatartási időben működjenek, de figyeli az áruházban az elhasznált levegő mennyiségét is, és amikor szükséges, akkor indítja be a szellőzőberendezéseket.

Érdemes tudni azt is, hogy például a diszkont szellőzőrendszereit kizárólag hőcserélőkön keresztül működnek. Az új boltoknál pedig VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, amelyekkel különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Ezen felül az áruházaknál kétlépcsős fotocellás bejárati és kijárati ajtókat alkalmazunk az optimális hőmérséklet megőrzésének érdekében. Mindezeken túl logisztikai központjaikban és áruházaikban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére.

Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezzük, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsoljuk. Elektromos fogyasztásmérőket - almérőket - építünk ki áruházainkban annak érdekében, hogy a fogyasztások folyamatos monitorozásával, ellenőrzésével, a felesleges áramfogyasztást megakadályozzuk

- emelte ki lapunknak a Lidl, ami azt is elmondta, hogy intézkedéseik folyamatosan abba az irányba tartanak, hogy a növekvő energiaáraktól függetlenül a lehető leghatékonyabb, energiatakarékosabb módon tudják működtetni áruházaikat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Auchan

Az Auchan annyit árult el lapunknak, hogy mint OKSZ tagok aktívan részt vettek az energiatakarékossági ajánlás kialakításában, amelyet lehetőségekhez mérten követnek is. Fenntarthatósági stratégiájuk részeként számos lépést már korábban megtettek annak érdekében, hogy energiahatékonyabb működést biztosítsanak áruházaiknál.

Például idén több üzletünk esetében is folyadékhűtő-cserét végeztünk, néhány telephelyünknél pedig a kazán-hőközpont modernizációja valósult meg. Ezen felül tetőszerkezet-cserék zajlottak, valamint a technológiai hűtést modernizáltuk. Ez azt jelenti, hogy hűtőbútor-csere során zárt eladótéri bútorokra tértünk át, amelyek 30 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek. Ma már az összes eladótéri világításnál LED-et használunk

- tették hozzá, folytatva, hogy a közeljövőben áruházaink tetejére napelem-rendszerek kihelyezését, továbbá teljesen új típusú épület hűtő-fűtő berendezések telepítését tervezik. Emellett pedig folytatódik a komplett hűtőbútor-csere is azoknál az áruházainknál, ahol ez még nem valósult meg. 

Spar

A szupermarketlánc a Pénzcentrumnak elmondta, mivel a fenntarthatóság témaköre egy állandóan változó terület, ezért folyamatosan finomítják a témához való hozzáállását. Az év elejétől ebben a tekintetben fokuszáltabbá vált a működése a cégnek, és középpontba emelték, a környezeti, a társadalmi és a vállalat működtetéséhez tartozó irányítási aspektusokat. Ezek pedig az energiahatékonyság területén a következőket jelentették:

 • LED lámpák használata (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • ajtók használata a hűtőbútorokon (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszerek használata;
 • a hűtőrendszerek hulladékhőjének használata a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • földhőszivattyú alkalmazása (egyes új és felújításra került áruházak esetében, ahol ennek kiépítésére volt lehetőség);
 • épületek hőszigetelése (a felújításra került áruházak esetében, az új áruházaknál ez természetes);
 • intelligens épületüzemeltetési szoftver alkalmazása, mely a belső hőmérséklet automatikus szabályozásában játszik szerepet (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • elektromos autótöltő állomások telepítése;
 • napelemek alkalmazása az épületek áramellátásában (eddig 2 helyszínen működik, továbbiak kiépítése folyamatban van;
 • világítás és gépek kikapcsolása, ha azokra nincs szükség (mindenhol);
 • olvasztási ütemterv készítése a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében (mindenhol);
 • világító testek lekapcsolása az üzlet zárását követően épületen belül és kívül is (mindenhol);
 • légcserélő rendszerek lekapcsolása éjszakára (mindenhol);
 • tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolása az üzlet zárása után (mindenhol, kivéve bevásárlóközpontok esetében).

Újra jöhet a vasárnapi boltzár?

Legutóbb júliusban röppent fel újra a gondolat, amely szakszervezeti oldalról ismét megpiszkálta volna a vasárnapi boltzár ügyét, akkor egy 12 óráig tartó nyitvatartáss-tervvel. Ez egyébként a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ötlete volt. Akkor meg is kerestük az üggyel kapcsolatban Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát, aki lapunknak elmondta, nincs napirenden az ügy.

Most azonban, szeptember közepén ismét aktuálissá vált a kérdés, hiszen a legújabb mondás szerint az üzletek rengeteg energiát tudnának megtakarítani, ha részlegesen vagy teljesen bezárnának vasárnaponként. És bár szándék ugyan lenne a nagyobb üzletláncoknál a vasárnapi boltzárra, külön-külön azonban nem vállalnák fel a lépést, mert nem akarják elveszíteni vásárlóikat. Éppen ezért, Karsai Zoltán, a KASZ elnöke azt mondta, a fentiek miatt a rövidített nyitvatartást csak egységes szabályozással lehetne elérni. Ezen felül ráadásul Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is arról beszélt alig több mint egy héttel ezelőtt, hogy a boltzár jó lehetőség lenne a spórolásra.

Az ismételten kirobbant boltzár-ötlet kapcsán újfent megkerestük Vámos Györgyöt, akinek lapunknak küldött válaszát lentebb változtatás nélkül közüljük:

A vasárnapi boltzár kérdéséről nem kívánok ismét részleteiben nyilatkozni, kizárólag a következőket tudom megjegyezni. A KASZ ugyan már másodszor is felvetette, de már elmondtam, hogy a vasárnap déli bezárás szakmailag egy rosszul fabrikált elgondolás. A kormány júliusban úgy nyilatkozott, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi szabályokon. Célszerű megkérdezni, napirendre kívánják-e venni ezt a kérdést. A sajtóhírek azt a látszatot keltik, mintha napirenden lenne, ezért a KASZ nyilatkozatsorozata megtévesztő. A kereskedők megosztottak ebben a kérdésben továbbra is, ugyanúgy, mint régen. Nyilvánvaló mindennel együtt, hogy a nyitvatartás hossza a hét bármely napján befolyásolja a működési költségeket, több kereskedő változtatott is ezen a közelmúltban, a nagy láncok közül is. Parragh úr televíziós nyilatkozatában éppen ezért nagyon pontosan fogalmazott, ezt hangsúlyozom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?