Basket or cart For Shopping for Products and Goods, Near a Shopping Center, Hypermarket or Supermarket.

Rengeteg magyar kedvenc boltja zárhat be még idén: óriási a baj, ezt már nem lehet bírni

2022. szeptember 20. 10:01

„Néhány bevásárlóközpontban a rendkívüli körülmények miatt például a nyári időszakban a közös területek hőmérsékletét néhány fokkal megemelték, erről tájékoztatták az üzleteket is és kérték az együttműködésüket oly módon, hogy a saját üzleteikben is vegyék fel a hőfokot” – árulta el a Pénzcentrumnak a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ). Ez a lépés azonban csak a jéghegy csúcsának látszik, lapunk ugyanis iparági forrásokból úgy értesült, bérlői oldalról komoly gondokat jelent a gyenge forint, és a soha nem látott energiaár-drágulás, ami odáig vezet, hogy gyakorlatig már minden magyar és nemzetközi cég a bezárandó üzleteket és elbocsátható munkaerőt vizsgálja, de leginkább a magyar divatipar szereplői táncolnak a szakadék szélén.

A jelenleg ismert energiaválságot a hazai plázák, és az abban üzemelő boltegységek sem ússzák meg. Mind az áram, mind pedig a gáz ára az egekben, a megszorítások pedig már a nyáron is érezhetőek voltak. Ahogy az a Pénzcentrum az MBSZ-től megtudta, „néhány bevásárlóközpontban a rendkívüli körülmények miatt például a nyári időszakban a közös területek hőmérsékletét néhány fokkal megemelték”, ami már akkor egyértelmű jele volt annak, hogy az energetikai helyzet teljesen más, mint amit eddig ismertünk.

A gigaépületeknek szerencséjük, hogy a szövetség szerint a bevásárlóközpontok között a fenntarthatósági stratégia kidolgozása már a közelmúltban megtörtént. Sőt, az Az átfogó kép azt mutatja, már régóta kiemelt fontossággal bír az üzemeltetés során az energia takarékosság és a zöld irány, például:  a LED-es fejlesztések 5-10 éve folynak a bevásárló központokban, ahol korszerűbb, energiatakarékos és sok esetben zöldebb technológiákat és gépészeti berendezéseket alkalmaznak.

Ezen felül az MBSZ szerint az üzletek bérlői is folyamatosan korszerűsítenek, ütemezetten 3-5 évente megújulnak, amit az energiaválság csak tovább erősít. Érdekesség, hogy például a hűtési időszakok folyamatos optimalizálásával is lehet energiát megtakarítani. Amennyiben a beépített technológia megengedi úgy pl. a reggeli, délelőtti hűvösebb órákban a kinti levegővel keverik a hűtési rendszert, így csak a délutáni órákban kell újra rákapcsolni a megfelelő hőmérséklet megtartása érdekében.

Ezen felül a világítás optimalizálásával is csökkenthető a felhasználásra kerülő energia. Csak nyitáskor kapcsolják fel a teljes ház világítását, az áruszállítás ideje alatt tartalék módban működik a világítás. Záróra után a parkolókban lévő lámpák is lekapcsolásra kerülnek. És bár az MBSZ szerint az elmúlt években több bevásárlóközpont is jelentős felújításon esett át, a folyamat még nem zárult le. A tél pedig még előttünk van.

Mi lesz az üzlethelyiségekkel?

Elöljáróban az érdemes tudni, hogy január óta a bevásárlóközpontokban a 2021-es szint 3-5-szörösére nőttek az energiaköltségek, hiszen a bevásárlóközpontok vételezik az áramot a szolgáltatóktól, majd tovább számlázzák ezt a bérlők felé. Éppen ezért az ilyen bérlőknek nem jut a „rezsicsökkentett” áru áramdíjból.

Az energiaár-válságot pedig csak tetézi, hogy a bérleti díjak amiatt emelkedtek/emelkednek folyamatosan a bevásárlóközpontokban, mert a magyar fizetőeszköz nagyon gyenge, és történelmi mélypont körül látszik stabilizálódni. Márpedig a bevásárlóközpontok mindegyikében a bérleti díjak euróban vannak meghatározva.

Iparági forrásunk lapunknak azt is elmondta, a bevásárlóközpontok mindegyikében úgynevezett ’open book’, úgynevezett közös költség, rendszerű üzemeltetési költség elszámolás a megszokott. Ez azt jelenti, hogy egy átalány költség van meghatározva négyzetméter alapon a bérlők számára, melyet a bérleti díjjal együtt havonta kötelesek megfizetni a bérbeadó számára, mely év végén áttekintésre/átszámolásra kerül, és általában extra költség befizetést eredményez a bérlők számára különösen ebben a helyzetben.

Érdemes azt is tudni, hogy a fizetendő üzemeltetési költségek a bevásárlóközpont közös területeinek hűtésének, fűtésének, takarításának és egyéb szükséges költségeinek területarányos elosztása is a bérlők között történik. Tehát, a központok közös területeinek a költségeit is a bérlők fizetik.

A kialakult helyzetben ezt a költséget elengedhetetlenül fontos lenne, hogy a bérbeadók átvállalják a bérlőktől

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- mondta el lapunknak a szakértő, aki azért hozzátette, természetesen a bérlők és a bérbeadók is meg fognak tenni mindent a költségek csökkentésének érdekében, tehát lehet számítani arra, hogy hűvösebb lesz a házakban télen mint az eddigiekben megszokhattuk, valamint a reklám és kirakatvilágítások is biztosan csökkenni fognak.

Boltzár újratöltve?

Iparági forrásunk mindezeken felül arról is beszélt, hogy a rövidített nyitva tartás ügyében is folynak egyeztetések a bevásárlóközpontok és bérlők között, arra vonatkozólag, hogy mely hétköznapokon lehetne valamivel később nyitni és hamarabb zárni mind a bérlőknek, mind a házaknak úgy, hogy ne sérüljenek a forgalmak és a vásárlók továbbra is kényelmesen használhassák az üzleteket és más egységeket.

Azt forrásunk is elmondta, hogy több bevásárlóközpont is elkezdte/folytatta a különböző energetikai berendezési felújítását, cseréjét, ám ez szerinte nem lesz elég ahhoz, hogy ne emelkedjen kétszeresére, háromszorosára egy központ működtetési költsége, melyet szerződés szerint a bérlőkkel fizettethet meg a bérbeadó, ami ebben a helyzetben ez a költség felteheti a pontot az i-re és a bezáráson vagy túlélésen hezitáló bérlők könnyen a bezárás mellett dönthetnek, mely bezárások tetemes üzemeltetési költségnövekedést okoznának a bérbeadóknak, hiszen ezeket a kiesett költségeket saját zsebből kell fedezzék.

Éppen ezért nagyon óvatosan kell bánjanak a bérlőkkel a bérbeadók, mert egy bezárási hullám további bezárási spirált fog elindítani a házakban, melyre láthattunk már példákat

- tette hozzá forrásunk, aki a munkaerő kapcsán arról is beszélt, hogy már minden magyar és nemzetközi cég a bezárandó üzleteket és elbocsátható munkaerőt vizsgálja, mert a mindenki által ismert problémákon kívül, még nagyon sok gonddal kell megküzdeniük a vállatoknak, ám legjobban véleménye szerint a divatipar magyar szereplőinek.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?