17 °C Budapest
Young man shopping books

Eléri az elkerülhetetlen drágulás a magyarok egyik kedvenc ajándékát is: mi jöhet még?

2022. szeptember 19. 08:32

Azok a könyvkiadók, akik a járvány ellenére még a felszínen maradtak, most ellehetetlenülhetnek a kata szigorítása és az infláció miatt. A papírárak emelkedése csak súlyosbítja a helyzetüket.

Míg korábban Magyarországon nagyjából harminc minőségi könyvkiadó létezett, mára csak tíz-tizenöt működik, amelyek nagy része lassan ellehetetlenül. Nem tudom, hogy ezt a válságot ki és hogyan éli túl – mondta Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója a könyvpiac várható helyzete kapcsán a Népszavának. A kata szigorítása és az infláció miatt egyszerűen nem lehet előre tervezni. A Kalligram ettől függetlenül ki tudja fizetni a szerzőit és a munkatársait, az összegek azonban továbbra sem magasak.

Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport ügyvezetője szintén megerősítette, hogy ki tudják fizetni a kollégáikat. Idén minden tervezett könyvünk megjelenik, nem adunk ki kevesebb címet és nem nyomtatunk kevesebb példányt, mint 2021-ben, a megnövekedett költségek ellenére sem - mondta el a szakember.

"Nálunk a Pagonynál a szerkesztőkkel, tördelőkkel és a borítótervezőkkel alapvetően nem változott a kapcsolatunk, de a kata hirtelen szigorítása sokunknak nehézséget hozott" – mondta Ürögdi András, a gyerekkönyveket kiadó Pagony ügyvezetője a lapnak, kiemelve, ha lett volna legalább pár hónapunk, hogy felkészüljenek a változásra, akkor nem kapkodva, hanem sokkal flottabbul kezelték volna a helyzetet. Ürögdi szerint a papír árának drámai növekedése szintén súlyos gondokat fog okozni, mely már most érződik a könyvek előállítási költségén.

Már tavaly ősszel láttuk, hogy meredeken megy fölfelé a papír ára. Emiatt idén azt tapasztaljuk, hogy ha egy könyvet ki akarunk adni, akkor az másfélszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondja az ügyvezető, hozzátéve, a könyv árát azonban nem emelhetik ötven százalékkal, hisz akkor jelentősen csökkenne a kereslet. A kiadó így azzal tud taktikázni, hogy valamit nem ad ki, vagy megváltozott példányszámmal dob piacra, mert akkor a fajlagos költség kedvezőbb. A karácsony persze reményt adhat, hisz az ünnep idején jobban fogynak a könyvek, de Ürögdi szerint ebből kár bármilyen, a piacra vonatkozó következtetést levonni. "A karácsony kicsit megtévesztő, hisz az emberekbe kulturálisan bele van kódolva, hogy ilyenkor vásároljanak. Hogy majd januárban, februárban és márciusban mennyit fognak költeni könyvekre, az egy nagyon jó kérdés" - mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?