19 °C Budapest
Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market.

Ostoba kamuhír terjed az interneten a zöldségekről, gyümölcsökről: te ne dőlj be ennek!

2022. július 18. 18:31

Újabb bődületes kamuhír (le sem írjuk, mi az) terjed a Facebookon, ezúttal a gyümölcsökön látható számsorral kapcsolatban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elárulta, tulajdonképpen mi is az a PLU szám.

Mit jelent pontosan a gyümölcsökön található számsor? A PLU, azaz a Price Look-Up Code eredetileg az amerikai üzletekben használatos számsor. A pénztárosok ezt a számot ütik be a gépbe azoknál a termékeknél, amelyeken nincs vonalkód. A kód használatával gyorsabbá válik a kassza kezelés, nem kell címkét nyomtatni a mérlegelt gyümölcsre vagy pékárura stb.

Tehát  a PLU számsornak technikai jelentősége van, egyéb többlet információt nem tartalmaz! Egy nemzetközi (főleg észak és dél Amerikában tevékenykedő) civil szervezet, az IFPS felvetette, hogy a napjainkban már világszerte használt PLU kódokat egységesíteni lehetne és a 2- 5 karakteres kódokat 8 számjegyre kiterjesztve több információkat lehetne felvinni a rendszerekbe például a GMO vagy ökotermékek esetében. Ez azonban csak felvetés maradt

Manapság már Magyarországon is használnak az üzemekben PLU kódokat, ezzel minden kereskedelmi lánc maga módján könnyíti meg a pénztárosok munkáját. Azonban ez a számsor - amely valóban gyakran látható például a gyümölcsökön- semmilyen többlet jelentéssel nem bír, nem befolyásolja a termékek biztonságos fogyasztását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?