28 °C Budapest
Shopping cart at a hardware store - business concepts

Tovább szárnyalnak a magyar barkácsboltok: elképesztő bevételeket hozhat 2022

2022. június 27. 09:31

10 százalék felett bővülhet az idei évben a barkácspiac. A Praktiker ügyvezetője szerint az általános gazdasági növekedés, az építőipar fellendülése, a növekvő vásárlóerő, az otthonfelújítási támogatás elindulása és az szja-visszatérítés is kedvező hatást gyakoroltak. 

Iparági becslések szerint 10 százalék feletti bővüléssel megközelítette tavaly a 300 milliárd forintot a hazai barkácspiac forgalma - írta a Világgazdaság.

A Praktiker ügyvezetője, Pártos Zsolt kifejtette, az általános gazdasági növekedés, az építőipar fellendülése, a növekvő vásárlóerő, az otthonfelújítási támogatás elindulása és az szja-visszatérítés is kedvező hatást gyakoroltak. 

A lap szerint a Praktiker kiskereskedelmi tevékenységből származó nettó árbevétele az előző évhez képest 12 százalékkal nőtt, teljes forgalma elérte a 84,2 milliárd forintot. Az üzemi eredmény 6,4 milliárd forint volt, 1,8 milliárddal több, mint egy esztendővel korábban. Eközben a beruházások összértéke 1,9 milliárd forintot tett ki. Ám a piacvezető továbbra is a német hátterű OBI, amely tavaly 137,7 milliárd forintos árbevételt és 17,8 milliárdos adózás előtti eredményt ért el, míg az előbbi 15,6, az utóbbi 25,4 százalékos ugrás az előző évhez képest. 

A harmadik nagy szereplő, a Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. tavalyi pénzügyi eredményei még nem ismertek, de 2020-ban 32,5 milliárdos forgalom mellett 3 milliárd forint feletti nyereséget termelt meg. Bár ez nem hasonlítható az OBI vagy a Praktiker eredményeihez, de a Bauhaus mindössze három áruházra (Dunakeszi, Maglód, Szigetszentmiklós) és a webshopra támaszkodva hozza a számokat, kevesebb, mint 470 emberrel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08