18 °C Budapest
Young salesman putting ice cream ball into the waffle cone with professional tool at the pastry shop

Sorra zárnak be az italboltok, kocsmák, vendéglők Budapesten: vidéken se sokkal jobb a helyzet

2022. május 18. 13:29

A járvány két esztendejében közel négyezerrel csökkent a vendéglátóhelyek száma. A második korlátozáshullámot már kevesebben bírták, ez rázta meg erősebben a vendéglátást. A cukrászdák válságállóbbak voltak, nem is csökkent a számuk, a szórakozóhelyek ötöde viszont eltűnt - írta közleményében a blokkk.com.

A legkeményebb kényszerű korlátozások az elmúlt két esztendőben a vendéglátóhelyeket sújtották. A bezárások idején az elviteles kiszolgálással és a házhoz szállítással tudták menteni a menthetőt, olyannyira, hogy ma is szembetűnő a házhoz szállító biciklis, robogós futárok száma. Viszont a vendéglő attól vendéglő, hogy egy hangulatos helyen felszolgálják az étekféleségeket és helyben el is lehet fogyasztani a finomságokat.

Úgy tűnik, hogy a sok veszteség ellenére a vendéglátók többsége talpon maradt, de nyilván ez nehéz feladvány volt. A veszteségek pedig, amit el kellett szenvedni a korlátozások idején, nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra azzal, hogy a piacuk kezdi visszanyerni régi formáját, ahhoz még sok idő kell. Így nem csoda, hogy árakat kell emelniük nekik is, hiszen az alapanyagok ára és a működés költségei nagyot ugrottak, pincér, szakács viszont sokkal kevesebb van a kelleténél.

A vendéglős piac derékhadát alkotó éttermek, büfék száma 6%-kal csökkent. A cukrászdák száma ugyanakkor lényegében nem változott (a képhez hozzátartozik, hogy 2021 derekán több volt belőlük, második félévben, tehát a kilábalás időszakában valamelyest csökkent is a számuk). Ezek szerint édesség nélkül akkor sem bírja ki a kedves vendég, ha baj van. Az arányokat tekintve a legnagyobb vesztesei az elmúlt két esztendőnek a vendéglátásban a szórakozóhelyek és az úgynevezett italboltok. Az újrainduló fesztiválszezon jelenthet elmozdulást számukra.

Egyébként a városokban 946 egységgel, a falvakban 1.203-mal, Budapesten 1.247 hellyel csökkent a vendéglátók száma, a fővárosban maradt 8.843 maradt meg 2021 végére. Kevesebbet veszítettek az üdülőhelyek vendéglői, hiszen ezek egy része a legnagyobb korlátozások idején egyébként is zárva voltak, viszont a nyári hónapok erősebbek voltak a mért időszakokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem