Young salesman putting ice cream ball into the waffle cone with professional tool at the pastry shop

Sorra zárnak be az italboltok, kocsmák, vendéglők Budapesten: vidéken se sokkal jobb a helyzet

2022. május 18. 13:29

A járvány két esztendejében közel négyezerrel csökkent a vendéglátóhelyek száma. A második korlátozáshullámot már kevesebben bírták, ez rázta meg erősebben a vendéglátást. A cukrászdák válságállóbbak voltak, nem is csökkent a számuk, a szórakozóhelyek ötöde viszont eltűnt - írta közleményében a blokkk.com.

A legkeményebb kényszerű korlátozások az elmúlt két esztendőben a vendéglátóhelyeket sújtották. A bezárások idején az elviteles kiszolgálással és a házhoz szállítással tudták menteni a menthetőt, olyannyira, hogy ma is szembetűnő a házhoz szállító biciklis, robogós futárok száma. Viszont a vendéglő attól vendéglő, hogy egy hangulatos helyen felszolgálják az étekféleségeket és helyben el is lehet fogyasztani a finomságokat.

Úgy tűnik, hogy a sok veszteség ellenére a vendéglátók többsége talpon maradt, de nyilván ez nehéz feladvány volt. A veszteségek pedig, amit el kellett szenvedni a korlátozások idején, nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra azzal, hogy a piacuk kezdi visszanyerni régi formáját, ahhoz még sok idő kell. Így nem csoda, hogy árakat kell emelniük nekik is, hiszen az alapanyagok ára és a működés költségei nagyot ugrottak, pincér, szakács viszont sokkal kevesebb van a kelleténél.

A vendéglős piac derékhadát alkotó éttermek, büfék száma 6%-kal csökkent. A cukrászdák száma ugyanakkor lényegében nem változott (a képhez hozzátartozik, hogy 2021 derekán több volt belőlük, második félévben, tehát a kilábalás időszakában valamelyest csökkent is a számuk). Ezek szerint édesség nélkül akkor sem bírja ki a kedves vendég, ha baj van. Az arányokat tekintve a legnagyobb vesztesei az elmúlt két esztendőnek a vendéglátásban a szórakozóhelyek és az úgynevezett italboltok. Az újrainduló fesztiválszezon jelenthet elmozdulást számukra.

Egyébként a városokban 946 egységgel, a falvakban 1.203-mal, Budapesten 1.247 hellyel csökkent a vendéglátók száma, a fővárosban maradt 8.843 maradt meg 2021 végére. Kevesebbet veszítettek az üdülőhelyek vendéglői, hiszen ezek egy része a legnagyobb korlátozások idején egyébként is zárva voltak, viszont a nyári hónapok erősebbek voltak a mért időszakokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06