7 °C Budapest
Barman is serving ice cream hungary cone

Ennyibe kerül egy gombóc fagylalt 2022-ben: az idei drágulást nem teszi zsebre senki

2022. április 15. 07:02

Nem kímélte a cukrászdákat, fagyizókat sem az elmúlt két év sem, a 2022-es év azonban új válságokat hozott. A rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra. Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb. A Pénzcentrumnak most Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott arról, mit hoz a 2022-es év a cukrászdák, fagyizók és vevőik számára. Az idén is megválasztják majd az Év Fagylaltját, és az országjáró fagylalt roadshowt és fagylalt fesztivált is megtartják. Már csak az a kérdés, hogy Békéscsaba, Balatonfüred vagy Hajdúszoboszló ad majd otthon a rendezvénynek.

Pénzcentrum: Az elmúlt két járványos évet tekintve melyek azok az alapvető változások, amelyek a magyar cukrászokat, cukrászdákat, fagylaltozókat érintették? Újra tudtak nyitni a bezárásra kényszerült helyek?

Erdélyi Balázs: A cukrászdák többsége sikeresen átvészelte az elmúlt időszakot, szerencsére az elviteles értékesítés nem idegen a cukrászdák életében és így életben tudtak maradni az üzletek. Sajnos ismerünk néhány cukrászdát, akik végleg bezártak, ott valószínűleg a járvány volt az utolsó csepp a pohárban. Nagy segítség volt a helyben készült ételek/italok elviteles értékesítésénél az 5%-os Áfakulcs használata, reméltük és lobbiztunk érte, hogy továbbiakban is megmaradhasson.

PC: Mi okozott, illetve okoz különösen nagy nehézséget?

Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe.   

PC: Milyen hatással vannak a jelenlegi globális hatások az ágazatra? Lehet hatása a forint újabb mélyrepülésének, a háborúnak, vagy a rekordinflációnak az idei gombócárakra?

Sajnos minden említett esemény káros hatással van a szakmánkra. Az alapanyag árak folyamatosan emelkednek, hetente, sőt már lassan naponta más áron érkezik, ha érkezik, ugyanis sokszor akadozik az ellátás. A nagykerek is nehéz helyzetben vannak, ők sem kapnak időben és kiszámítható módon árut és náluk is minden szállítás napi áras.

A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni. A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.

PC: Miben lehet a 2022-es év más az ágazat számára, mint a tavalyi volt?

A vendégeinkben továbbra is bízunk, hála Istennek a törzsvendégek kitartottak eddig is a szeretett cukrászdájuk, fagylaltozójuk mellett. Szükségük van az embereknek azokra az apró örömökre, amit egy finom kávé és egy krémes, vagy egy fagylalt elfogyasztása jelent. Az időjárás még nem volt velünk kegyes, már nagyon várjuk a jó időt. Ha végre melegedni fog az idő és megtelnek a teraszok, akkor végre egy kicsit fellélegezhetünk.

Persze ilyenkor jön a másik régi probléma, hiszen továbbra is küzdünk a munkaerőhiánnyal. Sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása, a vendégek többsége nem is tudja micsoda küzdelem zajlik a háttérben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

PC: Idén is megválasztják majd az Év Fagylaltját?

Szerencsére a versenyt a Covid alatt sem kellett elhalasztanunk és az idei évben is meg fogjuk tartani. Jelenleg több város vezetésével tárgyalunk, akik befogadnák idén az Év Fagylaltja versenyt, hiszen az országjáró fagylalt roadshow és fagylalt fesztivál mindig rengeteg embert vonzott. Békéscsaba, Balatonfüred és Hajdúszoboszló is a lehetséges helyszínek között van.

PC: Továbbra sem szempont a versenyen a gazdaságos előállítás? 2022-ben is a minőségi kézműves fagylalt népszerűsítése a cél?

A napi fagylaltkészítésnél sem lehet szempont csak a gazdaságosság, hiszen akkor nem lenne pisztáciafagylalt a pultban, csak citrom… A versenyben sem szabunk határt a kreativitásnak, nincs egy maximális nyersanyagérték meghatározva a kiírásban.

Természetesen továbbra is a minőségi magyar fagylaltot kívánjuk népszerűsíteni, és reméljük, hogy előbb-utóbb minden vendégünk tud majd különbséget tenni a silány „műanyag” termékek és a valóban kézműves, minőségi termékek között. Magyarország rajta van a fagylalt világtérképén, az élvonalba tartozunk, sőt Fazekas Ádám személyében fagylalt világbajnokunk is van már! Mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább egyen kevesebbszer, de csak minőségi fagylaltot!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem