Close-up of delivery man handing a slack of foam lunch box - Foam box is toxic plastic waste. It can be used for recycling and environment saving concept

Súlyos döntés született: rengeteg magyar filléres kedvence tűnhet el a boltokból

2022. április 24. 12:00

Több mint egy hónappal ezelőtt fontos döntést hoztak a világ országai. Az ENSZ környezetvédelmi találkozóján, Nairobiban 173 ország döntött úgy, hogy megkezdi az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítását.

A Kenya fővárosában tartott találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy megkezdik egy olyan globális környezetvédelmi egyezmény kidolgozását, amely egységes szabályozást ír elő a műanyagok teljes életciklusára – tehát a gyártástól egészen a hulladékkezelésig – vonatkozóan. A nemzetközi megállapodás célja, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat gyorsan és radikálisan kiszorítsák a globális felhasználásból továbbá, hogy megakadályozzák a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását.

A SodaStream üdvözli, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése ütemtervet dolgozott ki egy globális műanyagegyezmény elfogadására, amely hasonló jelentőségű lehet, mint 2016-ban aláírt Párizsi Klímaegyezmény.

Az egyszerhasználatos műanyaghulladék csökkentésére már csak azért is szükség van, mert a helyzet egyre drámaibb a Föld élővilágára nézve. Az óceánokba minden évben 12-13 millió tonnányi egyszerhasználatos műanyag kerül, amelyek aztán később gigantikus méretű szemétszigetek képeznek

– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette: ez a probléma az egész bolygót érinti, hiszen ma már az Antarktiszon éppúgy megtalálhatók a mikroműanyagok, mint az Alpokban.

A probléma hátterében az egyszerhasználatos műanyagok, így például műanyagtányérok, szatyrok, PET-palackok, műanyag evőeszközök túlzott használata áll. Az ENSZ adatai szerint a világon percenként egymillió műanyagpalackos üdítőt adnak el, amelyeknek csak nagyon kis százalékát hasznosítják újra. A PET-palackok becsült lebomlási ideje 450, míg a műanyagszatyroké 20 év.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becslések szerint az egyszerhasználatos műanyagok évente 100 ezer tengeri élőlény idő előtti halálát okozzák. Ráadásul az eldobható műanyagok gyártásához évente mintegy 17 millió hordónyi olajra van szükség. „A globális műanyagszennyezésre a tudósok már évekkel ezelőtt is megpróbálták felhívni a figyelmet. 2018-ban például a Föld Napjával kapcsolatban kiemelt fókuszban volt a tengeri és óceáni műanyagszennyezés megállítása” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.

Fontos hozzátenni, hogy az Ipsos nemzetközi kutatása1 szerint a döntéshozók nyílt kapukat döngetnek, ha az egyszerhasználatos műanyagok betiltásáról van szó. A 28 országban, mintegy 20 ezer ember megkérdezésével végzett felmérésben a válaszadók 71 százaléka támogatta az eldobható műanyagok végleges betiltását. Ez azt jelenti, hogy négyből három ember a teljes betiltás mellett van. Még ennél is többen, a részt vevők 82 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesebben választ olyan termékeket, amelyek kevesebb műanyagcsomagolást tartalmaznak.

A SodaStream Föld Napja alkalmából megerősítette azon elkötelezettségét, hogy 2025-re 78 milliárd egyszerhasználatos műanyagpalacktól óvja meg a bolygót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem