-2 °C Budapest
Pile of green peppers on a green market stall

Azt hiszed, az olcsó paprikának nincs ára? Ezért szállt ki az árversenyből a Kifli

2022. április 21. 13:33

A növekvő infláció még nagyobb nyomást helyez a termelőkre az egyébként is kiélezett árversenyben. Azt gondolnánk, hogy a hipermarketek kedvezőbb árai tisztességes alkuként fogantak, de valóban így van? Mit áldozunk fel a végeláthatatlan akciók oltárán, amikor egy kiló lédig paprikát vásárolunk?

Kiguvadt szemmel böngésszük az “akciós újságot”, időt és környezetszennyező üzemanyagot nem sajnálva loholunk az egy-két százforintos árleszállítások helyszínére, hogy megvásároljuk az idei év legjobb árú paprikáit. Mindenki olcsóbban akar vásárolni, de vajon azt is tudjuk, hogy a háttérben mit teszünk ezzel? A kiskereskedők gyakran a lélektani határ alá nyomott árakkal ellehetetlenítik és hosszú távon kivéreztetik a hazai gazdákat. A kiégett termelők jelentős bevételtől esnek így el, később tönkremennek, vagy terményüket külföldre exportálják, ahol hajlandóak reálisan megfizetni fáradtságukat. és szakértelmüket. Legrosszabb esetben pedig mindez a világon egyedülálló terményük eltűnéséhez is vezethet. A kérdés az: megér ez ennyit?

A jutányos ár mögött valójában pofonegyszerű a történet: nem az, aminek árulják. A paprika hasonlatát követve: bizonyos helyeken a lédig nem lédig, a paprika tulajdonképpen lecsó paprika vagy tv paprika, de egyik sem magas minőségű étkezési paprika. Így lehetséges az, hogy a vásárló megvezetésével fű alatt egyáltalán nem spórolunk.

Megoldás a fenntartható mezőgazdaságra: kistermelői fairtrade

A fair trade elnevezést már mindenki ismeri - legtöbbször a csokoládé és kávé kapcsán találkozhatunk vele. Szép dolog kiállni a latin-amerikai farmerek mellett, de a hazai gazdákról ritkábban esik szó, pedig gyakran ők hasonlóan kiszolgáltatott pozícióban vannak.

Közleményük szerint a Kifli nemcsak a vevő, de a gazdák érdekeit is szem előtt tartja. A hazai kis- és közép termelőkkel dolgozó cég szoros viszonyban áll a termelőkkel, kapcsolatuk bizalmi alapon működik, amelynek egyetlen szabálya, hogy friss terméket pontosan szállíthassanak ki. Cserébe átvállalják a logisztikával járó munkát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi van a magasabb árban?

A vállalat vállalja, hogy egyszerűen kiszállt az árversenyből. Árképzésük részét a következő tételek teszik ki: a 27%-os áfa, az infláció, a gazdák üzemanyag- és nyersanyag költsége, és a legfontosabb: a minőség, a törődés, a hagyományokat és mindenen túl az emberi életeket, családok megélhetését, egy komplett iparág jövőjét szem előtt tartó üzleti stratégia. A termékválaszték a “fordított piramis” elven épül fel, ahol az alacsonyabb árkategóriájú termékskála az alsó csúcsot, míg a prémium választék a legszélesebb felső sávot foglalja el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?