14 °C Budapest
A florist putting some cash in his register after a sale to a customer.

Óriási változás a magyar boltokban: ezt már egyetlen vásárló se keresse a kasszáknál nyártól

2022. március 7. 11:02

Az egyik pénztárgép-forgalmazó cég akciót hirdetett egy visszavont engedélyű, legfeljebb 2022. június 20-áig használható online pénztárgép cseréjére.A 24.hu utánajárt, mi van e mögött, kiderült, hogy összesen 86 pénztárgéptípus engedélyét vonták vissza. Ezek a készülékek legfeljebb idén nyárig, őszig használhatóak, utána le kell cserélni őket.

A 24.hu egyik olvasója hívta fel rá a figyelmet, hogy az egyik pénztárgép-forgalmazó cég (Prior Cash Kft.) akciót hirdetett egy visszavont engedélyű, legfeljebb 2022. június 20-áig használható online pénztárgép (Novatek-N) cseréjére. Ezek a készülékek legfeljebb idén nyárig, őszig használhatóak, utána le kell cserélni őket, aminek a terhe pénztárgép-tulajdonosokat terheli. A lap hozzáteszi, hogy a cserére azért van szükség, mert pár évvel az online pénztárgépek bevezetése után, 2016-ban volt egy jogszabályváltozás, ami miatt szoftverfrissítést kellett volna végrehajtaniuk a gyártóknak, ezt azonban nem mindenki végezte el.

A csereakciós hirdetésben többek között azt írják, azért tesznek egyedi kedvezményes ajánlatot, hogy a pénztárgépcsere ne újabb teher legyen, hanem kiváló lehetőség. A hirdetés szerint „a megvételre ajánlott két új pénztárgép 60 ezer forint + áfától (azaz 76 200 forinttól) érhető el úgy, hogy az árba már beleszámították a Novatek N-t (vagy bármely más cserélni kívánt pénztárgépet), és amennyiben a cserét az éves pénztárgép-felülvizsgálat idejére időzíti a kereskedő/szolgáltató, az további akár 25 ezer forint megtakarítást jelenthet, illetve összesen 100 ezer forintos megtakarítást is emlegetnek. Persze ettől még kiadásról van szó – jegyzi meg a hírportál.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet szerint a pénztárgép forgalmazója az AEE-szoftver frissítésével köteles az általa forgalmazott pénztárgépeket biztosítani. A pénztárgépek forgalmazóinak 2016-ban – a megváltozott műszaki követelmények miatt – az AEE-szoftver frissítésével kellett az általuk forgalmazott pénztárgépeken szükséges változtatásokat végrehajtani – írta a lap megkeresésére a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH).

A BFKH oldalán látható lista szerint összesen 86 különböző típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét vonták vissza a 2016-os jogszabályváltozás után, azokét a pénztárgépekét, amelyeknél nem történtek meg a szükséges módosítások. A kormányhivatal arról is tájékoztatott, hogy a forgalmazók részére megküldték az engedély visszavonásról szóló határozatot. Illetve hogy a kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is közzéteszi a honlapján a visszavont forgalmazási engedély számát, az érintett pénztárgép típusát és annak üzemeltetési véghatáridejét. De hogy a felhasználókat kinek kell értesítenie, arra nem reagáltak – teszi hozzá a 24.hu.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lap érdeklődésére a Prior Cash Kft. mások mellett arra emlékeztetett, hogy a cserére nem „kényszeríthető” az üzemeltető, csak felhívják a figyelmét rá, és ő dönti el, hogy cserél-e. Saját méréseik szerint mintegy 230 ezer darab online pénztárgép van a magyar piacon, ebből még 1000 darab Novatek-N pénztárgépet használhatnak, ami kevesebb, mint egy havi piaci eladás. Az összesen 86 kivont pénztárgépből pedig még mintegy 3-4 ezer darabot érinthet a csere, vagyis a teljes állomány maximum 1,5 százalékát.

Ennél több pénztárgép cserélődik le évente piaci alapon – tették hozzá viszonyításul. A visszavont engedélyű pénztárgép egyébként működőképes a dátum után is, de a tovább működtetés a jogszabály szerint nem szabályos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?