Selective focus close up of blonde young adult female loading car with groceries banana fruit and pasta plastic package into cardboard.

Megrohanták az ukrajnai menekültek a boltokat a magyar határ mentén: ezt veszi most mindeki

2022. március 2. 14:31

Jelentősen megemelkedett az értékesítési forgalom a napi fogyasztási cikkeket, friss vagy tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket kínáló üzletekben, immár az egész országban. Folyamatosan érkeznek egyrészt az ukrán ajkú vásárlók, másrészt az adománygyűjtő honfitársak és szervezetek – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kifejtette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, a határ menti, kisebb településeken már a menekültek megindulását követően érezhetően megugrott a vásárlások volumene. 

"Mostanra az egész országban, a kisebb településeken is, de különösen a nagyobb városokban jelentős a bolti forgalomnövekedés, amit egyértelműen a háborús helyzet idézett elő" – mondta el a főtitkár a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, jelentős az Ukrajnából érkezett vásárlók aránya, akik jellemzően nők, gyermekekkel és háziállatokkal érkező családanyák, nagyszülők, idősebb polgárok – ők mielőbb szerettek volna átjutni a biztonságos magyar oldalra, nem vesztegették az időt.

Vámos György szerint a boltokban megfigyelhető az ország összefogása, mivel a legtöbben a kiskereskedelmi egységekben szerzik be a menekülteknek szánt adományokat. "Konkrét számokat vagy terméklistát egyelőre nehéz mondani a napok óta fokozódó forgalomnövekedésről, de a segélyezésre szánt árucikkek köre igen széles" – fűzte hozzá.

Szavai szerint első körben a friss, azonnal elfogyasztható élelmiszerek, készételek forgalma nőtt meg, de napok óta hatalmas mennyiségben fogynak a pékáruk, csomagolt felvágottak, édességek, gyümölcslevek, ásványvizek, amelyek útközben vagy egy-két napig még megfelelő, könnyű ellátást jelenthetnek – például amíg az érintettek az utazási szándékuk szerint eljutnak a következő állomásra vagy amíg el tudnak helyezkedni a befogadó szálláshelyeken. Ugyanígy jelentősek az eladások tartós élelmiszerből és higiéniai-egészségügyi termékekből. 

Rengeteg gyermek érkezett, ezért sok pelenka, kéztörlő, hintőpor, fürdető fogy. A járványügyi védekezéshez szükséges eszközök, maszkok, kézfertőtlenítők, kézmosók is nagy mennyiségben kerülnek a menekültekhez

– jelezte a főtitkár, kiemelve, hogy  az üzletekben a karitatív céllal érkezett vásárlók aránya is számottevő, ma már nem csak a határon mentén, ahol ugyanakkor a leginkább koncentrált az értékesítés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Hogy ne kelljen nagyon messziről szállítani, jellemző, hogy a segíteni érkező országos vagy megyei karitatív szervezetek, intézmények, egyházak, mindenfajta támogató, segélyező egyesület, illetve a helyi önkormányzatok is főként a határ közeli üzletekben vásárolják meg az adományozott termékeket" – fogalmazott, hangsúlyozva, a hét legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi cég – az Auchan, az Aldi, a Lidl, a Spar, a Tesco, a Metro és a Penny – közvetlenül is kiveszi a részét a karitatív munkából.

A megnövekedett forgalom várhatóan kitart az elkövetkező időkben. Azt látjuk, hogy az országban minden korábbinál szélesebb az összefogás, a szervezeteken túl rengeteg magánszemély is segít, hogy valamilyen módon támogassa az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket

– jegyezte meg Vámos György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?