29 °C Budapest
Elderly man with surgical mask due to coronavirus while shopping at the supermarket. White haired elderly retiree with shopping cart and an oil bottle in the hands. Consumerism concept

Hatalmas az árnyomás: a bőrükön érzik majd a magyarok az ár-bér spirált

2022. február 9. 10:25

Az elemzők eltérően látják az úgynevezett ár-bér spirál kialakulásának veszélyét. A jelenség viszont szerintük mindig is létezett, csak annak mértéke kérdés - árulta elz az ING Bank elemzője a VG-nek.

Részben már megjelent Magyarországon az ár-bér spirál, miután egyes vállalatok már kalkuláltak az emelkedő bérköltségekkel, és ezek egy részét megpróbálták beépíteni az áraikba – mondta a lapnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő szerint, szemben a korábbi évekkel, viszonylag hamar egyértelmű vált, hogy mekkora mértékű béremelésekre lehet számítani 2022-ben, így a vállalatok előzetesen fel tudtak készülni, és ennek alapján tudták kialakítani az árazási stratégiájukat.

Az viszont jól látszik, hogy a drágulásból fakadó növekvő terheket a magyar kormány béremelésekkel és jóléti kiadásokkal kívánja semlegesíteni. Ebben a minimálbér csaknem 20 százalékos emelése a meghatározó, emiatt az elemzők is úgy gondolják, hogy az idén eléri a 10 százalékot a reálbérek növekedése, tehát a magasabb infláció mellett is érdemben nőhet a fizetések vásárlóereje. Mindenesetre Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is a következő hónapok legfontosabb feladatának nevezte az ár-bér spirál letörését, amely szerinte azoknál a termékeknél jelenhet meg, amelyeket nem érintenek hatósági árak. Ezt mindenképpen el kellene kerülni.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője a portálnak azt emelte ki, hogy az árak – így, vagy úgy – mindig hatnak a bérekre, ugyanis ha nem így lenne, akkor a háztartások helyzete romlana, tehát szerinte addig jó, amíg létezik ez a spirál. Az ár-bér spirál veszélye abból fakad, hogy ha az árak jobban nőnek, mint a bérek, az csökkenti az életszínvonalat, rontja a munkavállalók helyzetét, ha viszont fordítva történik, az növeli a vállalkozások költségeit, és nemzetközi szinten ronthatja a versenyképességüket.

Virovácz Péter a jegybank inflációs jelentésére hivatkozva jelezte, hogy a fogyasztói kosárból lényegében eltűntek azok a termékek, amelyeknél nulla alatti vagy nulla közeli az infláció. Szerinte emiatt historikusan is magasnak tekinthető az árnyomás széles következménye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez számomra arra utal, hogy egyre erősebben van jelen a másodkörös hatás. Viszont ezt nem feltétlen tudjuk szétszálazni, okozhatja az energiaár-robbanás, az input termékek áremelkedése, de ugyanúgy a béremelkedés is

– magyarázta.

Regős Gábor jelezte, hogy az infláció szempontjából mérvadók lesznek a januári adatok, hiszen ezekből derül majd ki, hogy a vállalkozások az év elején mennyire emelték az eladási áraikat. Az elemző idézte januári felmérésüket, amely szerint a háztartások mintegy fele 5 százalék feletti inflációt vár a következő egy évre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?