18 °C Budapest
A picure where good-looking and attractive girl is puttig a bottle of milk in her grossary basket. She is doing it very careful. Cut view

Magyar tej, hús helyett olcsó import kerülhet a boltokba: sarokba szorították a kiskereskedőket az árstoppal?

2022. január 20. 13:32

Jelentős adminisztrációs teher hárul majd a boltokra, különösen a kisebbekre, az árstop miatt – mondta el Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki szerint a kisebb üzletek azok, amelyek jellemzően az átlagár felett értékesítik a termékeket, így náluk lehet nagyobb az árbevétel-kiesés is. A szakértő megjegyezte, a kereskedő megteheti, hogy a korábbitól eltérő márkát árul az árstoppal érintett termékekből, de az nem tűnik egyszerű megoldásnak, hogy a jövőben majd olcsó importáruval töltsék fel a polcokat.

Az akciós termékek köre átmenetileg szűkülhet - írja a 24.hu. Az OKSZ főtitkára a lapnak elmondta, jellemzően a kisboltok dolgoznak kiskasszával, és többnyire ők azok, akik az átlagár felett értékesítenek, emiatt a kicsiknél az átlagnál nagyobb lehet az árbevétel-kiesés. Például ha az árstoppal érintett terméket október 15-én valaki 1500 forintért árulta, most meg 1800 forintért, februártól újra 1500 forintért kellene árulnia a terméket, bukva rajta egységenként 300 forintot. De ha nincs árnyilvántartása, és a KSH-s átlagárat kell alkalmaznia – ami feltehetően az ő áránál alacsonyabb –, tegyük fel 1400 forintos árat, akkor nagyobb, 400 forintos bevételkiesése realizálódik az adott terméken. Minél kisebb egy bolt, annál nagyobb az esélye, hogy a KSH-s átlagárral rosszabbul jár, mintha előkeríti a saját októberi árát – tette hozzá Vámos György.

Az árstopot be fogják tartani a kereskedők, ez biztos, valamint az is, hogy árbevétel-kiesésük lesz, amit nyilván igyekeznek tompítani

– mondta Vámos György. Az árstop miatti árbevétel-kiesést többféleképpen kompenzálhatják. Azt szerinte nem tehetik meg automatikusan a boltok, hogy más termékek árát megemelik, mert az árérzékeny vásárlóknak ez nem fog tetszeni. A szakértő úgy véli, legkönnyebb a kompenzáció, ha átírják az akciós terveket, szűkítik az akciós termékek körét. Mások elhalaszthatnak tervezett beruházást, felújítást, hogy költséget takarítsanak meg. Ahány cég, annyiféle megoldás születhet az árbevétel-kiesés ellensúlyozására.

Azt sem tartja kizártnak, hogy lesz importhelyettesítés is, de nem gondolja, hogy tömegével, mert a kereskedőknek nem érdekük, hogy a kialakult stabil beszállítói kapcsolataikat három hónap miatt szétrombolják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30