Woman caring of her beautiful skin face standing near mirror in the bathroom. Young woman applying moisturizing cream on her face during morning routine. Smiling natural girl holding little green jar of ecological cosmetic cream.

100 százalékban természetes: vagy mégsem? Mutatjuk, hogyan döntheted el

2021. december 26. 19:01

Elég nagy információs zavar tapasztalható a kozmetikusok és a lakosság körében a biokozmetikumok kapcsán. Sokan első ránézésre elhiszik a 100 százalék természetes jelzőket anélkül, hogy megkérdeznék: vajon minek a 100 százaléka természetes? Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa elmondta, attól, mert egy flakonra ráírják, hogy organic skincare, még nem lesz bio. Közölte, Magyarországon piacon lévő kozmetikai márkák kb. 10 százaléka tanúsítottan organikus. De mit is jelent ez pontosan?

Évről évre dinamikusan növekszik az érdeklődés a bio szépségápolási termékek iránt, a koronavírus-járvány ideje alatt pedig egyre többen kerestek rá és rendeltek hasonló típusú cikkeket online is.

A biokozmetikumok a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, elősegítik a test szintetikus vegyi anyagokkal történő terhelésének mérséklődését azáltal, hogy a természetes, egészséges életmód fontos részét képezik az egészséget támogató élelmiszerek és a testmozgás mellett. Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, amikor az immunrendszerünket nem terheli salakanyag vagy egyéb testidegen kémiai összetevő, akkor jobb eséllyel tud védekezni a vírusokkal szemben is.

Az ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó alapanyagokból készülő szépségápolási termékeknek köszönhetően bőrünk szabadabban lélegzik, élettelibbé, tónusosabbá, feszesebbé válik. A fogyasztók néhány héten belül láthatják a változást, olyan érzésük lesz, mintha jobban működne a bőrük. Ráadásul optimálisabbá válhat a bőr anyagcseréje, és ezáltal a védekezőképessége is egyaránt

– fogalmazott a szakember.

A biokozmetikumokra szigorú feltételrendszer vonatkozik

Dr. Gyovai Viola egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetesnek reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Biokozmetikumnak csak azok a termékek nevezhetők, melyeket évente legalább egyszer ellenőriz egy tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio alapanyagokat, hanem a receptúrát, a gyártástechnológiát, a raktározást, a címkézést és a csomagolást is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg az adott termék a bio vagy x% ökológiai tanúsítását. Ráadásul a hatóság a kereskedelmi oldalt is kontroll alatt tartja a vásárlók félrevezetésének megakadályozása érdekében

– mutatott rá és hozzátette azt is, a magyar BIOKONTROLL feltételrendszere nemzetközi szinten is szigorúnak számít e tekintetben, mert több mint 90 százalék mezőgazdasági összetevő 95 százalékának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum bio minősítést kapjon. Megjegyezte, a fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, víz, ásványi anyagok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok és vitaminok egészítik ki a formulát.

A szakember több évtizedes pályafutása során mindig is arra törekedett, hogy felhívja rá a figyelmet: attól, mert egy terméket organic skincare márkanév, vagy „100% természetes” reklámszöveg mellett értékesítenek, még nem jelenti azt, hogy az bio. „Ausztriában, Németországban és a nyugat-európai országokban jellemzően a kozmetikai termékek 17-20 százaléka rendelkezik bio tanúsítással, míg Magyarországon ez az arány valahol 10 százalék körül lehet, ami jól mutatja a különbséget. Ehhez képest a boltokban olyan érzésünk támadhat a különböző feliratok miatt, mintha minden harmadik kozmetikum természetes lenne. Éppen ezért azt javasolom, mindig nézzük meg, minek a 100 százaléka természetes abban a kozmetikumban?” – zárta szavait Dr. Gyovai Viola.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem