Halálos lehet a kutyák karácsonya: erre mindenképp figyelj, ha megajándékozod a kedvencedet

Halálos lehet a kutyák karácsonya: erre mindenképp figyelj, ha megajándékozod a kedvencedet

2021. december 22. 19:02

Az elhízás nem csak minket, emberekent érint, de bizony négylábú kedvenceinket is fenyegeti, főleg ha a gazdi nem tudatos a kiválasztott eledellel, jutalomfalatokkal. Böszörményi Andrea, kisállat dietetikus felhívta a figyelmet arra, hogy karácsonykor se etessük túl a kutyust, és semmiképp ne adjunk nekik csokit vagy nyírfacukrot tartalmazó süteményt, mert akár halálos is lehet.

Nem csak mi emberek sínylettük meg a koronavírus életmódra gyakorolt hatását. A bezártság, a mozgásszegény életmód és a túlzott ételfogyasztás valóságos elhízásjárványt okozott a kutyák között. Rengetegen etették kedvencüket több emberi finomsággal, ami tovább fokozta a problémát. Ez egy ördögi kör, hiszen az elhízás miatt kevésbé mozgékonyabb kutya könnyen felszedhet magára további plusz kilókat, kiváltképp karácsonykor – figyelmeztet Böszörményi Andrea kisállat dietetikus.

A legrosszabb helyzetben a Covid kutyák vannak, akiket az elszigeteltség és magány érzésének enyhítésére vásároltak. A korlátozások feloldása után egyre kevesebb idő jut rájuk, egyre ritkulnak és rövidülnek a séták. Az efelett érzett bűntudatot extra jutalomfalatokkal igyekeznek kompenzálni a gazdik, ezzel gyakorlatilag halálra etetve őket.

Tiltott falatok

A csoki egyenesen mérgező a kutyának, ezért tilos adni nekik. A karácsonyi időszak alatt különösen figyeljünk oda, hogy kutyánk ne férhessen hozzá csokihoz, szaloncukorhoz, csokis sütihez és egyáltalán semmilyen sütihez. A cukor káros, a xilit, vagyis a nyírfacukor pedig egyenesen halálos lehet. Minden esetben hívjuk fel erre a vendégek figyelmét is, nehogy titkon tiltott falatokat adjanak kedvencünknek, mert nem tudnak ellenállni az édes pofájuknak, ahogy kunyerál.

Fontos megérteni, hogy a kutyát nem az étel teszi boldoggá, hanem a mozgás, a rendszeres, hosszú séták a gazdival. Ezért az ünnepek alatt ne a nasi legyen több, hanem a séta. Ha csak tehetjük, menjünk ki a természetbe. A közös élmények a kedvencünket és minket is feltöltenek. Ráadásul a napi egy órás hosszabb séta nem csak a kutyánk, hanem a mi egészségünkhöz is hozzájárul.

A gazdik többsége elfogult a kutyájával szemben és már csak későn veszi észre, hogy baj van. Miközben a kutyák fele elhízott, a gazdiknak csak kis hányada gondolja túlsúlyosnak a saját kutyáját. Sokan meg is sértődnek, például az állatorvosra, ha “lekövérezi” a kutyájukat. Azonban, ha azt vesszük észre, hogy a kutyának nem tudjuk tapintani a bordáit, nincs dereka, vagyis egyre inkább szélesedik és egy vasalódeszkához kezd hasonlítani, akkor túlsúlyos. Ha az állatorvos, a kutyasuliban az oktató is felhívja rá a figyelmünket, akkor biztosan komoly a baj.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt ajánlja a kutyaséf

Ha a kutyánk, cicánk túlsúlyos, Böszörményi Zsolt a Farkaskonyha kutyaséfje azt tanácsolja, hogy tegyük félre a „kutya gyorskaját”, azaz a kutyatápokat. Helyette tápláljuk őket nyers vagy párolt húsból készült, házi menüvel, hússal, belsőségekkel és friss zöldségekkel. Kerüljük az étrendjükben a szénhidrátokat, pláne a cukrot. Egy kutyának az égvilágon semmi szüksége sem burgonyára, sem gabonára és az sem jó, ha a rizs az eledel alapja. A kutya és a cica elsődleges tápláléka a hús.

Természetesen lehet nasit is adni kedvencünknek, hiszen az ünnep nekik is ünnep, de nem mindegy, mit és mennyit. Kerüljük a színes jutalomfalatokat, inkább válasszunk például természetes, levegőn szárított rágcsálnivalót, mellyel sokáig elfoglalják magukat, nincs benne szénhidrát és még a fogukat, ínyüket is jól edzi. Jutalomfalatként, tréning célból mindig csak pici apró falatkákat adjunk, amelyek húsból készültek és nem tartalmaznak gabonát, vagy ízfokozókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm