Nehezebben állják a sarat a kissebb cégek: eltűnhetnek a polcokról a vevők kedvenc könyvei

Nehezebben állják a sarat a kissebb cégek: eltűnhetnek a polcokról a vevők kedvenc könyvei

2021. március 2. 10:01

A megjelent könyvek száma 20 százalékkal, az eladásból származó kereskedelmi árbevétel pedig szintén 15‑20 százalékkal csökkenhetett 2020-ban - mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A tavaly októberben 59 kiadó válaszai alapján készült helyzetkép szerint az elmúlt év első kilenc hónapjában a kiadók 62,71 százalékának csökkent a könyveladásból származó árbevétele.

A járvány következtében tavaly ötödével kevesebb könyv jelent meg Magyarországon, a könyveladásból származó hazai árbevétel pedig 15-20 százalékkal esett - mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Világgazdaságnak. A nagy hálózatban működő könyvesboltok jobban állták a sarat, ezeknek a bevételei 10 százaléknál kisebb mértékben csökkentek.

A MKKE-hez tartozó 130 könyvkiadó a hazai könyvtermés több mint 90 százalékát viszi a piacra - mondta Gál Katalin. A tavaly októberben 59 kiadó válaszai alapján készült helyzetkép szerint az elmúlt év első kilenc hónapjában a kiadók 62,71 százalékának csökkent a könyveladásból származó árbevétele, a címszámok, vagyis az újonnan megjelent könyvek száma pedig a kiadók 76,27 százalékánál esett. Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 kiadó 66,1 százalékánál zsugorodott, és 11 kiadónál (18, 6 százalék) nőtt az előző évhez képest.

Az e-könyvek piaca tavaly sem ugrott meg, a könyvolvasóknak továbbra is csak a 2 százaléka vásárol e-bookot. Ez az MKKE elnöke szerint azzal is magyarázható, hogy még mindig 27 százalékos általános fogalmi adó (áfa) terheli a digitálisan olvasható kiadványokat. Ez pedig még inkább megnyitja a teret a torrentoldalakról letölthető könyveknek.

Gál Katalin kiemelte: tavaly a veszélyhelyzet miatt nem tudták megrendezni a könyvünnepeket, az áprilisi könyvfesztivált és a júniusi ünnepi könyvhetet sem, ráadásul a karácsonyi könyvroham is elmaradt. Nyílt az olló a kisebb és a nagyobb kiadók között, vagyis nagyon sok kisebb kiadó elveszítette az árbevétele felét, de akár a háromnegyedét is. Volt olyan is, amely ki is lépett a piacról. Az MKKE információi szerint sok vállalkozás hibernálta a tevékenységét, és várja az újraindulás lehetőségét.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Gál Katalin szerint az idei első, ténylegesen megtartható könyvünnep a június 10-13-i ünnepi könyvhét lehet. Az MKKE már le is foglalta Budapesten az esemény központi helyszínét, a Vörösmarty teret.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27