18 °C Budapest
Nehezebben állják a sarat a kissebb cégek: eltűnhetnek a polcokról a vevők kedvenc könyvei

Nehezebben állják a sarat a kissebb cégek: eltűnhetnek a polcokról a vevők kedvenc könyvei

2021. március 2. 10:01

A megjelent könyvek száma 20 százalékkal, az eladásból származó kereskedelmi árbevétel pedig szintén 15‑20 százalékkal csökkenhetett 2020-ban - mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A tavaly októberben 59 kiadó válaszai alapján készült helyzetkép szerint az elmúlt év első kilenc hónapjában a kiadók 62,71 százalékának csökkent a könyveladásból származó árbevétele.

A járvány következtében tavaly ötödével kevesebb könyv jelent meg Magyarországon, a könyveladásból származó hazai árbevétel pedig 15-20 százalékkal esett - mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Világgazdaságnak. A nagy hálózatban működő könyvesboltok jobban állták a sarat, ezeknek a bevételei 10 százaléknál kisebb mértékben csökkentek.

A MKKE-hez tartozó 130 könyvkiadó a hazai könyvtermés több mint 90 százalékát viszi a piacra - mondta Gál Katalin. A tavaly októberben 59 kiadó válaszai alapján készült helyzetkép szerint az elmúlt év első kilenc hónapjában a kiadók 62,71 százalékának csökkent a könyveladásból származó árbevétele, a címszámok, vagyis az újonnan megjelent könyvek száma pedig a kiadók 76,27 százalékánál esett. Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 kiadó 66,1 százalékánál zsugorodott, és 11 kiadónál (18, 6 százalék) nőtt az előző évhez képest.

Az e-könyvek piaca tavaly sem ugrott meg, a könyvolvasóknak továbbra is csak a 2 százaléka vásárol e-bookot. Ez az MKKE elnöke szerint azzal is magyarázható, hogy még mindig 27 százalékos általános fogalmi adó (áfa) terheli a digitálisan olvasható kiadványokat. Ez pedig még inkább megnyitja a teret a torrentoldalakról letölthető könyveknek.

Gál Katalin kiemelte: tavaly a veszélyhelyzet miatt nem tudták megrendezni a könyvünnepeket, az áprilisi könyvfesztivált és a júniusi ünnepi könyvhetet sem, ráadásul a karácsonyi könyvroham is elmaradt. Nyílt az olló a kisebb és a nagyobb kiadók között, vagyis nagyon sok kisebb kiadó elveszítette az árbevétele felét, de akár a háromnegyedét is. Volt olyan is, amely ki is lépett a piacról. Az MKKE információi szerint sok vállalkozás hibernálta a tevékenységét, és várja az újraindulás lehetőségét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gál Katalin szerint az idei első, ténylegesen megtartható könyvünnep a június 10-13-i ünnepi könyvhét lehet. Az MKKE már le is foglalta Budapesten az esemény központi helyszínét, a Vörösmarty teret.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?