5 °C Budapest

Te is ilyen virágot kaptál Valentin-napon? Mutatjuk, mi a jelentése, mit szimbolizál

2021. február 14. 09:02

A virágárusok is nehéz 2020-as éven vannak túl, az elmaradt ballagások, esküvők, rendezvények, a csökkenő kereslet jelentősen meglátszott tavalyi forgalmukon. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, várják, és készülnek is rá az árusok. Mutatjuk, melyek a legkeresetebb virágok, és mi a jelentésük.

A virágüzletek már javában készülnek a Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor megduplázódik. Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

Valentin-napra hagyományosan a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz, hiszen ez a szerelem szimbóluma.

Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jött a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint) előnye viszont az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron.

Ezeken túl a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait - a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket - is sokan vesznek. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, így történt ez idén is. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. A virágok terén a mostanit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, májusban pedig az Anyák napja követi, abban pedig reménykednek a virágosok, hogy idén már lehetnek ballagások és egyéb rendezvények.

Aki nem akarja óriási költségekbe verni magát, nézzen szét a nagy boltláncok virág és bonbon kínálatában, ezen a héten rengeteg a Valentin-napi akció. Egy szál rózsa az InterSparban 549 forint, az Aldiban és az Auchanban 599 forint. A Tescóban a tulipáncsokor 1599, a rózsacsokor 1699 forint, a Valentin-napi vegyes virágcsokor 2499 forintba kerül. Az Aldiban a rózsa- vagy tulipáncsokrokat 799 forintért vesztegetik, ahogy a lidlis rózsa- vagy gerberacsokrok ára is 799 forint.

Virágok jelentése, hagyománya

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt - a hagyomány szerint - február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: "A Te Bálintod". Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A görögök úgy vélték, hogy a vörös rózsák Aphroditétől, a szerelem istennőjétől származnak. Nem csoda, hogy továbbra is a legkeresettebb Valentin-napi virág. A virágok (és különösen a vörös rózsák) éves szerelmi gesztusként való ajándékozásának szokása a XVII. század végére vezethető vissza, amikor II. Károly svéd király felfedezte, hogy a virágoknak szimbolikus jelentése van. Piros/vörös rózsák ajándékozása Valentin-napon a viktoriánus korszak trendjévé vált, és azóta sem változott.

A rózsa egyértelműen ma is a szerelem virága, azonban szín szerint lehet különféle jelentése: A vörös rózsa a szenvedélyes szerelem virága, a fehér a visszafogottabb, szelídebb érzelmeké, de a szülői szeretet virága is lehet. A sárga rózsával vigyázzunk: jelentése negítav, a hűtlenséget szimbolizálja. Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.

Különleges érzéseket és vágyakat közölhetünk szerettünkkel a virágok különleges jelentésével: küldj gardéniát titkos szerelmednek, vagy lila fokföldi ibolyát az első, igaz szerelmednek.

  • A szegfű a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.
  • A tulipán a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Egy vörös tulipán akár a szerelmi vallomás jelképe is lehet.
  • Az orchidea a műveltség és kifinomultság virága.
  • A liliom a kacér nő virága.
  • A magnólia a természetesség virága.
  • A kála a szépség virága.
  • Az írisz a remény virága.
  • Az ambrózia a viszonzott szerelem jelképe.
  • A borostyán a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.
  • A fehér liliom a szüzesség, tisztaság, méltóság jelképe.

Érdemes tehát ezeket figyelembe venni, mielőtt ajándékoznánk sőt, ajánlott a virágboltok szakembereit is megkérdezni az aktuális színtrendekről, kedveltebb virágokról, ha tényleg nem akarunk mellélőni a választás során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm