21 °C Budapest
Te is ilyen virágot kaptál Valentin-napon? Mutatjuk, mi a jelentése, mit szimbolizál

Te is ilyen virágot kaptál Valentin-napon? Mutatjuk, mi a jelentése, mit szimbolizál

2021. február 14. 09:02

A virágárusok is nehéz 2020-as éven vannak túl, az elmaradt ballagások, esküvők, rendezvények, a csökkenő kereslet jelentősen meglátszott tavalyi forgalmukon. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, várják, és készülnek is rá az árusok. Mutatjuk, melyek a legkeresetebb virágok, és mi a jelentésük.

A virágüzletek már javában készülnek a Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor megduplázódik. Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

Valentin-napra hagyományosan a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz, hiszen ez a szerelem szimbóluma.

Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jött a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint) előnye viszont az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron.

Ezeken túl a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait - a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket - is sokan vesznek. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, így történt ez idén is. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. A virágok terén a mostanit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, májusban pedig az Anyák napja követi, abban pedig reménykednek a virágosok, hogy idén már lehetnek ballagások és egyéb rendezvények.

Aki nem akarja óriási költségekbe verni magát, nézzen szét a nagy boltláncok virág és bonbon kínálatában, ezen a héten rengeteg a Valentin-napi akció. Egy szál rózsa az InterSparban 549 forint, az Aldiban és az Auchanban 599 forint. A Tescóban a tulipáncsokor 1599, a rózsacsokor 1699 forint, a Valentin-napi vegyes virágcsokor 2499 forintba kerül. Az Aldiban a rózsa- vagy tulipáncsokrokat 799 forintért vesztegetik, ahogy a lidlis rózsa- vagy gerberacsokrok ára is 799 forint.

Virágok jelentése, hagyománya

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt - a hagyomány szerint - február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: "A Te Bálintod". Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A görögök úgy vélték, hogy a vörös rózsák Aphroditétől, a szerelem istennőjétől származnak. Nem csoda, hogy továbbra is a legkeresettebb Valentin-napi virág. A virágok (és különösen a vörös rózsák) éves szerelmi gesztusként való ajándékozásának szokása a XVII. század végére vezethető vissza, amikor II. Károly svéd király felfedezte, hogy a virágoknak szimbolikus jelentése van. Piros/vörös rózsák ajándékozása Valentin-napon a viktoriánus korszak trendjévé vált, és azóta sem változott.

A rózsa egyértelműen ma is a szerelem virága, azonban szín szerint lehet különféle jelentése: A vörös rózsa a szenvedélyes szerelem virága, a fehér a visszafogottabb, szelídebb érzelmeké, de a szülői szeretet virága is lehet. A sárga rózsával vigyázzunk: jelentése negítav, a hűtlenséget szimbolizálja. Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.

Különleges érzéseket és vágyakat közölhetünk szerettünkkel a virágok különleges jelentésével: küldj gardéniát titkos szerelmednek, vagy lila fokföldi ibolyát az első, igaz szerelmednek.

  • A szegfű a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.
  • A tulipán a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Egy vörös tulipán akár a szerelmi vallomás jelképe is lehet.
  • Az orchidea a műveltség és kifinomultság virága.
  • A liliom a kacér nő virága.
  • A magnólia a természetesség virága.
  • A kála a szépség virága.
  • Az írisz a remény virága.
  • Az ambrózia a viszonzott szerelem jelképe.
  • A borostyán a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.
  • A fehér liliom a szüzesség, tisztaság, méltóság jelképe.

Érdemes tehát ezeket figyelembe venni, mielőtt ajándékoznánk sőt, ajánlott a virágboltok szakembereit is megkérdezni az aktuális színtrendekről, kedveltebb virágokról, ha tényleg nem akarunk mellélőni a választás során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29