4 °C Budapest

Felpörgött decemberben az étel házhozszállítás: a vendéglátás még így is gyenge lábakon áll

2021. január 13. 20:01

Kisebb lett a vendéglátás visszaesése a vártnál decemberben, úgy látszik, jobban bejött a házhoz szállítás és az elvitel. A novemberi piacvesztés a statisztika szerint 50%, a becsülhető decemberi 60% közeli. Áprilisban 76% volt. Még az áfakulcs csökkentés egy részét is átengedték a vendéglátósok az otthon fogyasztó vendégeknek.

November 14-től 5%-ra csökkent az áfakulcs az elviteles kiszolgálásnál és a házhoz szállításnál a vendéglátásban (előtte csak a helyben készített ételféleségeknél és alkoholmentes italoknál volt 5% az áfa, de le is kellett ülni elfogyasztani, ami így most már nincs helyben ücsörgéshez kötve). Ez a blokkk-com korábbi számításai szerint 12 milliárd forintot jelenthetett volna, kétharmados piacvesztést feltételezve novemberben és decemberben.

Azonban kisebb lett a piacvesztés, így több lett az áfacsökkentés maradványa, friss becslés szerint 15-16 milliárd forint, amit nem tettek zsebre a vendéglátósok: a novemberi friss statisztika már ezt is jelzi. Ez azért is fontos, mivel ekkora piacvesztés mellett gyakorlatilag veszteséges az iparág és az áfakulcs csökkentése éppen ezt ellensúlyozhatja, legalább részben. Tekernek is a vendéglátósok az elvitellel és a netes rendeléssel, a szó szoros értelmében is.

Sok étterem ugyanakkor teljesen lehúzta a redőnyt, nem vág bele az elvitelesdibe, vagy a netes rendelésbe, sőt, akad, aki az áprilisi zár után már ki sem nyitott. Nem volt könnyű 2020, hiszen a tavaszi korlátozásokat követően november 11-től a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendéget. Nem ott dolgozó személy csak akkor léphet be, ha el is viszi az elemózsiát és az innivalót. Helyben fogyasztás állva sincs. Előtte szeptember 21-től jött a 23 órás zárás. A munkahelyi vendéglátósok maradhattak a régi formájukban, ott le lehet ülni, de hát ők a kisebb szeletét adják a vendéglátásnak.

A hagyományos vendéglátás áfakulcsa 5% (helyben készítés és fogyasztás, valamint az alkoholmentesség a feltétele), de van egy 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás mellette. Az elviteles vendéglátás viszont termékértékesítésnek minősül, így ebben az esetben 27% az áfakulcs, ez ment le 5%-ra. (De például ha az elviteles étek például zömében lisztből készül, mint a kenyér, akkor csak 18% az elviteles áfa, ilyen például a pizza, ha nincs a veszélyhelyzeti kedvezmény.) A munkahelyi vendéglátásban viszont sehogyan sem akar az áfakulcs lejjebb csúszni, ők mindebből korábban is, most is kimaradtak, ami annyi mint 27%.

Jobban ment a vártnál a december

A legfrissebb heti monitoros statisztika szerint a vendéglátás árbevétele az online kasszaadatok alapján decemberben (1-25 között) 45,3%-kal csökkent az előző évhez képest. Ez sokkal kisebb a korábban várt piacvesztésnél, hiszen a szerényebb drágulást is hozzácsapva a korábbi évhez képest a felét azért így is elfogyasztották a vendégek annak, amennyit korábban. Elvitelre, vagy házhoz szállítással (és a szerényebb szeletett jelentő munkahelyi étkezdékben).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A december azért rosszabb vendéglős hónap a novembernél a visszaesés mértékeit nézve, mivel a vendéglőzár már a teljes hónapra kiterjedt, mellette pedig a szilveszteri mulatságok lefújása is tetemes veszteség, a korábbi külföldi vendégek elmaradásával együtt. A céges év végi bulik is elmaradtak, tehát sajnálatos módon lesz kiesés, de úgy tűnik, kevesebb, mint amire korábban számítani lehetett.

A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi, egyszerűbben a hagyományos vendéglátás kényszerül szembenézni a durvább eséssel (ebben a vendéglő, a büfé, vagy éppen a cukrászda is benne van). 2019-ben a teljes 1.463 milliárdos vendéglátó forgalomból 1.331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizedrésznyi a munkahelyi vendéglátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem