-2 °C Budapest

Csalók vadásznak a népszerű online piactér nevében a bankkártya adataidra

2021. január 10. 17:10

Egyes felhasználóktól adathalász kísérlettel próbálták meg kicsalni a bankkártya adataikat - hívja fel a figyelmet a Jófogás.

A népszerű online piactér ma arról tájékoztatta felhasználóit, hogy csalók vadásznak a bankkártya adataikara. A Jófogás azt írja, hogy amennyiben a felhasználó igénybe veszi a Háztól-Házig szolgáltatást vagy más szállítási módot akár eladóként, akár vevőként, semmilyen esetben sem kell megadnia előre a bankkártyáján szereplő adatokat.

A honlapjukon azt írják: az egyik legrégebbi és legjellemzőbb támadási módszer az adathalászat (data phishing). Ebben az esetben különböző kommunikációs csatornákon keresztül rosszindulatú hivatkozásokat vagy mellékleteket küld a címzettnek a támadó, próbálják kicsalni akár bankkártya, akár személyazonosító igazolványunk adatait.

Amire érdemes figyelned:

  • ezeket az üzenetek, oldalakat nehéz megkülönböztetni a hivatalos oldalaktól, mivel gyakran használnak céges logókat és a vállalatról összegyűjtött grafikus elemeket. Az adathalász üzenetekben található rosszindulatú hivatkozásokat általában úgy tervezik meg, mintha a hamisított szervezet weboldal címére irányítanák a felhasználót, így legyünk nagyon figyelmesek.
  • az üzenetek nyelvezet furcsa, rossz magyarsággal íródott, nehezen érthető.
  • a nagyon gyors fizetésre/eladásra akarnak rávenni és nem hajlandóak személyes találkozóra.
  • amennyiben olyan felületre szeretnének irányítani, ahol bankkártyád adatait, biztonsági kódját, esetleg egyenleged kell megadnod, semmiképp ne tedd azt meg.
  • csak ismert bank biztonságos oldalát használd fizetésre és amennyiben lehetséges, minden vásárlásnál kiegészítve a kétlépcsős azonosítással (biztonsági kód megerősítés).

A Háztól-Házig szolgáltatás igénybe vételekor, a megrendelésekhez kapcsolódó rendszerüzeneteket a regisztrált email címre küldi a rendszer, illetve ebben az esetben a vásárló közvetlenül a futárnál fizet a termékért.

A Jófogás semmilyen az oldalán keresztüli szállítási módnál nem kéri el előre a bankkártya adatokat, így amennyiben erre hivatkozva kéri el adataid a másik fél, ne add azokat meg, szakítsd meg vele a kommunikációt és jelezd az esetet az ugyfelszolgalat@jofogas.hu oldalon. Bármilyen visszaélést tapasztalsz, tegyél feljelentést a rendőrségen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?