Csalók vadásznak a népszerű online piactér nevében a bankkártya adataidra

Csalók vadásznak a népszerű online piactér nevében a bankkártya adataidra

2021. január 10. 17:10

Egyes felhasználóktól adathalász kísérlettel próbálták meg kicsalni a bankkártya adataikat - hívja fel a figyelmet a Jófogás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A népszerű online piactér ma arról tájékoztatta felhasználóit, hogy csalók vadásznak a bankkártya adataikara. A Jófogás azt írja, hogy amennyiben a felhasználó igénybe veszi a Háztól-Házig szolgáltatást vagy más szállítási módot akár eladóként, akár vevőként, semmilyen esetben sem kell megadnia előre a bankkártyáján szereplő adatokat.

A honlapjukon azt írják: az egyik legrégebbi és legjellemzőbb támadási módszer az adathalászat (data phishing). Ebben az esetben különböző kommunikációs csatornákon keresztül rosszindulatú hivatkozásokat vagy mellékleteket küld a címzettnek a támadó, próbálják kicsalni akár bankkártya, akár személyazonosító igazolványunk adatait.

Amire érdemes figyelned:

  • ezeket az üzenetek, oldalakat nehéz megkülönböztetni a hivatalos oldalaktól, mivel gyakran használnak céges logókat és a vállalatról összegyűjtött grafikus elemeket. Az adathalász üzenetekben található rosszindulatú hivatkozásokat általában úgy tervezik meg, mintha a hamisított szervezet weboldal címére irányítanák a felhasználót, így legyünk nagyon figyelmesek.
  • az üzenetek nyelvezet furcsa, rossz magyarsággal íródott, nehezen érthető.
  • a nagyon gyors fizetésre/eladásra akarnak rávenni és nem hajlandóak személyes találkozóra.
  • amennyiben olyan felületre szeretnének irányítani, ahol bankkártyád adatait, biztonsági kódját, esetleg egyenleged kell megadnod, semmiképp ne tedd azt meg.
  • csak ismert bank biztonságos oldalát használd fizetésre és amennyiben lehetséges, minden vásárlásnál kiegészítve a kétlépcsős azonosítással (biztonsági kód megerősítés).

A Háztól-Házig szolgáltatás igénybe vételekor, a megrendelésekhez kapcsolódó rendszerüzeneteket a regisztrált email címre küldi a rendszer, illetve ebben az esetben a vásárló közvetlenül a futárnál fizet a termékért.

A Jófogás semmilyen az oldalán keresztüli szállítási módnál nem kéri el előre a bankkártya adatokat, így amennyiben erre hivatkozva kéri el adataid a másik fél, ne add azokat meg, szakítsd meg vele a kommunikációt és jelezd az esetet az ugyfelszolgalat@jofogas.hu oldalon. Bármilyen visszaélést tapasztalsz, tegyél feljelentést a rendőrségen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?