8 °C Budapest

Hatalmas az árzuhanás a játékpiacon év végén: ezt veszi most minden szülő

2020. december 22. 16:30

Hosszú évek óta van bérelt helye a játékboltok toplistáin a LEGO-készleteknek karácsony előtt, annak ellenére, hogy nem tartoznak a legolcsóbb játékok közé. Az ikonikus építőjáték átlagára 1995 óta meredeken emelkedett: 2009-ig megháromszorozódott. A Pénzcentrum azt is megvizsgálta, hogy az utóbbi 10 évben hogyan alakult a készletek átlagára, követte-e a drágulást az átlagkeresetek növekedése és hogy mennyit lehetett a legón spórolni az idei Black Friday akciók keretében.

Karácsony előtt egyetlen játékbolt eladási toplistájáról sem hiányozhat a LEGO, mely évek óta töretlenül az egyik legkeresettebb ajándék ebben az időszakban. Azonban az ára elég borsos: az alapszettek is 5000 forintnál kezdődnek, és a határ a csillagos ég. A közhiedelem is úgy tartja, a LEGO bizony drága ajándék, viszont ha megvizsgáljuk a konkrét számokat közelebbről, máris látható, hogy közel sem olyan drága, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1995 óta gyűjti a LEGO árakat, átlagolja éves szinten. Ez alapján látható, hogy amíg 1995 még "csak" 2340 forint volt egy készlet átlagára éves szinten, 2009-re 7440 forintra, több mint háromszorosára nőtt. Az utóbbi tíz évben a meredek drágulás azonban megállt: 2019-ben átlagosan 8490 forintba került egy készlet, tehát kb. 12 százalékkal lett drágább. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy 1995-ben a nettó átlagkereset még csak 25 891 forint volt, míg 2009-ben már 124 116 forint - a növekedés 4,8-szoros. 2019-ben pedig már 244 609 forint nettó volt az átlagbér.

Hogyha az éves nettó átlagkeresetet elosztjuk a LEGO-készletek éves átlagáraival, máris látható: míg 1995-ban csak 11 szettre futotta volna a teljes havi keresetből, 2009-ben már 16 dobozra. Ez a LEGO-index. Utána pedig, bár a LEGO-drágulás lassult, az átlagkereset tovább nőtt. Így lehet az, hogy 2019-ben már 28 doboz LEGO-ra is futná egy havi keresetből. Vagyis legalább 2,5-szer jobban élünk LEGO-ban mérve, mint 1995-ben.

A LEGO esete a Black Friday akciókkal

A KSH-tól havi átlagárakat is kértünk az utóbbi évekből, hogy lássuk: karácsony tájékán lejjebb, vagy feljebb mozognak az árak. Azt láthatjuk, hogy a LEGO-átlagár elég változékony havi szinten:

2020-ban még csak novemberig vannak adatok az árakról, azonban így is látható, hogy az év vége közeledtével hatalmas árzuhanás következett be. Utoljára 2018. októberében voltak ilyen alacsonyan a legóárak, és ég az az árcsökkenés is példátlannak nevezhető. Ezzel szemben például 2019-ben októberben és novemberben volta a legmagasabb a készletek ára abban az évben és csak a decemberi leárazások tornászták ezt lejjebb. Idén minden bizonnyal közrejátszott a legóárak zuhanásában, hogy óriási akciódömpinggel készültek a webáruházak a Black Fridayre. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valószínűleg az idei LEGO-árakra az is kedvező hatással volt, hogy megélénkült az online kereskedelem, és feltehetően általánosságban is nőtt a kereslet. Karácsony előtt az építőjáték egyébként is mindig kapós, a komolyabb készleteket pedig nem is csak gyerekek, hanem felnőttek vásárolják maguknak. Például a több mint 50 ezer forintos NASA Apollo 11 Holdkomp készlet leírása szerint is 16 éven felüliek számára ajánlott. Bár erről nincsenek konkrét adataink, feltételezhető, hogy a korlátozások, home office, digitális oktatás - és hogy általában sokkal több időt töltöttünk a négy fal között - sokakat ösztönzött rá, hogy építő készletekbe ruházzanak be. 

Az árak tehát a nagyobb kereslet hatására is lejjebb mehettek. Idén átlagásan kb. 1000 forintot lehetett megspórolni, ha valaki várt év végéig a LEGO vásárlással, azonban valószínűleg minél drágább volt a kiszemelt készlet, annál többet lehetett lefaragni az őszi akciók során a vételárból.

Befektetésnek sem utolsó

Hosszú távon egy jól megválasztott LEGO-készlet pedig magas hozamot biztosító befektetéssé is alakulhat. Nem viccelük: a képlet ugyanaz, mint bármilyen befektetés esetén: a befektető megvesz valamit, aminek az ára várhatóan nőni fog, majd mikor ez bekövetkezik, eladja. Fontos, hogy csak akkor számít befektetésnek egy-egy készlet, ha később valóban meg tudunk válni tőle, különben pusztán gyűjtőszenvedélyről, felhalmozásról lenne szó. A LEGO-befektetésekről bővebben itt írtunk:

A legfontosabb tanácsok kezdő LEGO-befektetőknek:

  • Olyan szetteket vásároljunk, amelyek ritka, egyedi darabokat tartalmaznak, ez fel fogja piszkálni később a gyűjtők fantáziáját.
  • Mindenképp limitált kiadású, sokdarabos szettekbe fektessünk. Az évek során ezek tartják, illetve növelik leginkább az értéküket.
  • Bármit vásárolunk, lehetőleg a már említett nagy franchise-okból válasszunk. A későbbiekben ezek térülnek meg leginkább, ha bővül a franchise, megnő a kereslet a régebbi LEGO-készletek iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem