4 °C Budapest
Régi Legók, amikkel rommá keresheted magad: 1,5 milliót is érhet ez a darab

Régi Legók, amikkel rommá keresheted magad: 1,5 milliót is érhet ez a darab

2019. február 18. 16:47

Ez az elsősorban gyerekeket célzó építőjáték, amiről felnőttként már csak sok szép (és fájdalmas) gyerekkori emlék jut eszünkbe, mára magas hozamú hosszútávú befektetéssé is vált. Nem viccelünk: ha okosan vásárolunk be a készletekből, évek múlva sok pénz ütheti a markunkat. De hogyan lehetséges mindez?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen azt nem ajánljuk senkinek, hogy azonnal törje fel a lekötött betéteit, és rohanjon a játékboltba. Fontos hangsúlyozni, hogy aki be akar törni a LEGO piacra, az hosszú távon gondolkodjon. Persze az sem árt, ha tudjuk, hogy pontosan mit vásárolunk, és mit várhatunk a jövőbeni megtérüléstől.

Hogy lehet pénzre váltani a műanyagdarabokat?

Nincs ebben semmi trükk, a képlet ugyanaz, mint bármilyen befektetés esetén: veszel valamit, aminek az ára várhatóan nőni fog, majd mikor ez bekövetkezik, eladod. Pont úgy, ahogy a tőzsdén. Ugyanakkor a LEGO piac mégis különbözik a más fogyasztói piacoktól. A LEGO készletek esetében nem az a befektetői minta, hogy megvárjuk, amíg valamilyen értéktelen dolog hirtelen népszerűvé, vagy ritkasággá válik, és akkor nagy hozammal eladjuk, mert ezek eleve nem filléres tételek. Egy-egy komolyabb készlet újonnan átlagosan 8 és 50 ezer forint között mozog. Cserébe, ha okosan választjuk a készletet, amibe invesztálnánk, egy értéktartó terméket kapunk a pénzünkért.

A másik fő oka, hogy a LEGO befektetésünk várhatóan nyereséges lesz, magának a gyártónak a stratégiája. A LEGO ugyanis nem árasztja el a fogyasztókat a termékeivel, hanem limitált számban dobja csak piacra az egyes készleteket. A népszerű szettek természetesen tovább maradnak a boltok polcain, de nem gyártanak milliárdnyi darabot a leginkább vágyott készletekből sem.

A nemzetközi piacot alapul véve például az Ultimate Collector's Millennium Falcon (10179) készlet 2007-ben 499 dollárba (az MNB statisztikái szerinti akkori árfolyam éves átlaggal számolva, cirka 92 ezer forintba) került, addig ma az 500 ezer forint körül mozog használtan. Egy bontatlan csomagolású példányért viszont több mint másfél milliót is fizetnek. 2009-ben a Taj Mahal (10189) készlet ára 299.99 dollár volt (átszámítva 61 ezer forint), ma használtan 450 ezer forintért szerezhetjük be, de egy bontatlan csomagolású készletért 1,4 millió forintot is elkérnek eBay-en. Az 1998-as szabadság-szobor készlet  (3450) eredeti ára 198.99 dollár volt (átszámítva 43 ezer forint), használtan 200-300 ezer forintot ér, bontatlanul 700 ezer forint is lehet az ára.

Befektetési célú vásárlásnál alapszabály: ne vegyünk olyasmit, ami már eleve túlárazott. LEGO esetén érdemes kiskereskedőktől vásárolni, akik leakciózzák az adott készletet, amikor jönnek az új kollekciók. Ha LEGO készletekkel akarunk spekulálni, érdemes figyelni a különböző akciókat, és úgy megvásárolni azt a szettet, amitől nagy hozamot várunk a későbbiekben. Ráadásul a kisboltokban még elfeledett kincsekre is bukkanhatunk, olyan készletekre, melyek már több évesek, bolti áruk sokat csökkent. Ezeket is csak akkor érdemes megvenni, ha úgy gondoljuk később újra népszerűek lehetnek. Például a különböző franchise-ok, mint Star Wars, Harry Potter, Disney, Batman stb. LEGO szettjeinek árára hatással van, hogy van-e aktualitása.

Menjünk biztosra!

Senkit sem akarunk átejteni: a legtöbb LEGO-készlet ára idővel csak veszít és veszít az értékéből. Ha kissé kutakodunk az interneten, láthatjuk, hogy a használt LEGO-t többnyire kilós áron vásárolják a magyar piacon, és senkit sem izgat, hogy ’97-ben azokból a darabokból milyen szép tűzoltó állomást lehetett összerakni. Nem minden szett fog később sokat érni, ezért fontos körültekintően kiválasztanunk, mibe fektetünk. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tanácsok kezdő LEGO-befektetőknek:

  • Olyan szetteket vásároljunk, amelyek ritka, egyedi darabokat tartalmaznak, ez fel fogja piszkálni később a gyűjtők fantáziáját.
  • Mindenképp limitált kiadású, sokdarabos szettekbe fektessünk. Az évek során ezek tartják, illetve növelik leginkább az értéküket.
  • Bármit vásárolunk, lehetőleg a már említett nagy franchise-okból válasszunk. A későbbiekben ezek térülnek meg leginkább, ha bővül a franchise, megnő a kereslet a régebbi LEGO-készletek iránt.

Végül a legfontosabb tanács: senki se vágjon úgy bele a LEGO-bizniszbe, hogy túlságosan közel áll a szívéhez az adott készlet, esetleg szenvedélyes gyűjtőként az a veszély fenyegeti, hogy sosem fog tudni túladni rajta, tehát keresni sem fog vele. Csak maximum az örökösök újonganak majd, amikor megtalálják a milliókat érő készleteket a padláson. Ez esetben ez nem befektetés, hanem hódolás egy gyűjtőszenvedélynek, és ezt semmiképpen sem szabad összekeverni. Természetesen nincs ezzel sem semmi probléma, hacsak nem vagyunk hajlamosak az önbecsapásra. Ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy nagy LEGO-befektetésekbe kezdtünk, miközben csak egy ürügy kellett, hogy végre beszerezzük a régóta vágyott LEGO Batmobilt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez már csak azért is fontos szempont, ha befektetésként tekintünk a LEGO-ra, mert ahogy a statisztikákból is látszik, legjobban a bontatlan csomagolású, hiánytalan készleteken lehet keresni. Ha magunk is gyűjtők vagyunk, nagy a kísértés, hogy kibontsuk, és összerakjuk a szettet. Viszont gyűjtőként sokkal jobban ismerjük az aktuális trendeket, illetve a potenciális vevőink gondolkodását.

Igazi "lovebrand"-ként van a márkának egy rendkívül jelentős felnőtt rajongói bázisa is, akik az újdonságok mellett foglalkoznak régi szettek gyűjtésével és építésével is

- mondta el még 2017-ben Oláh Péter a LEGO Magyarország Kft. marketing menedzsere a Pénzcentrumnak.

Bár elsősorban az újonnan vásárolt LEGO készletek számítanak hosszú távon a legkifizetődőbb befektetésnek, a használt LEGO-kereskedelem is jövedelmező kereset kiegészítés lehet. Ahogy korábban tudósítottunk róla, Magyarországon is egyre többen szállnak be a használt LEGO-bizniszbe, ami bár kisebb hozammal, rövidebb távon, sok kitartással mégis nyereséges vállalkozás lehet.  

(Via www.wealthsimple.com)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26