15 °C Budapest
Ezekre a tejtermékekre csapott le a Nébih: visszahívják őket a polcokról

Ezekre a tejtermékekre csapott le a Nébih: visszahívják őket a polcokról

2020. december 22. 10:36

Egy Vas megyei tejtermékeket előállító üzemet ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 2020. december elején. A vizsgálat során több mint 700 kg lejárt, valamint nem nyomon követhető élelmiszert találtak az üzemben az ellenőrök, amelyekkel kapcsolatban intézkedtek is. Az ellenőrzés során öt késztermékből mintavétel is történt. A megmintázott élelmiszereknél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a Nébih szakemberei újabb helyszíni ellenőrzés során azokat is azonnal hatállyal kivonták a forgalomból, megtiltották azok forgalomba hozatalát, valamint elrendelték a vizsgálatok során nem megfelelőnek bizonyult termékek forgalomból való visszahívását.

Több élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jogsértésre derült fény abban a Vas megyei tejtermékeket előállító üzemben, ahol december elején vizsgálódtak a Nébih ellenőrei. A szakemberek a vizsgálat során jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint többféle lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagot is találtak. Egy tétel késztermék fogyaszthatósági ideje szintén lejárt. Az érintett tételek mennyisége több mint 700 kg volt, melyeket a Nébih azonnali hatállyal kivont a forgalomból, továbbá forgalomba hozatalukat megtiltotta és elrendelte zár alá vételüket. Az állati eredetű élelmiszerek esetében a hatóság a megsemmisítést is előírta.

A szakemberek öt termékből (tej, tejföl, vajkrém, kétféle ömlesztett sajt) mintát is vettek, melyek mindegyikénél jogsértést állapítottak meg. A tejnél idegen víz, a tejfölnél és kétféle ömlesztett sajtnál pálmaolaj jelenlétét mutatták ki a mérések, melyek így - tekintve, hogy nem megengedett összetevők - hamisított terméknek is minősülnek a jogszabályok alapján. A vajkrémnél és a tejfölnél az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom, továbbá a kétféle ömlesztett sajt szárazanyagra vetített zsírtartalma sem volt megfelelő. 

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján az üzemben újabb helyszíni ellenőrzést tartottak a Nébih ellenőrei. A vizsgálat során nem megfelelőnek bizonyult termékeket a szakemberek azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltották, továbbá elrendelték azok forgalomból történő visszahívását. A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszerek hatósági zár alá kerültek. Ezek közül a lejárt, valamint a nem nyomon követhető tételek esetében a vállalkozás a megsemmisítési kötelezettségének - hatósági felügyelet mellett - már eleget tett.

Termék pontos azonosítására alkalmas adatok:

Forgalomból visszahívott termékek:

1. Kemenesi tej 1L és 0,5L Fogyaszthatósági idő: 11.12.2021. Tételazonosító: L01P07,
2. Kemenesi tejföl 20% 300g Fogyaszthatósági idő: 03.01.2021. Tételazonosító: L24P01,
3. Kemenesi vajkrém magyaros 190g Fogyaszthatósági idő: 28.02.2021 Tételazonosító: VN 2011.30.1/1,
4. Kemenesi krémsajt natúr 1 kg Fogyaszthatósági idő: 20.01.2021. Tételazonosító: KSN201120/1/3,
5. Hőstabil vágható félzsíros ömlesztett sajt zsírtart. a szárazanyagban min. 25%m/m tömlős Fogyaszthatósági idő:16.12.2020 Tételazonosító: 000057

Forgalomból kivont, forgalomba hozataltól eltiltott, hatósági zár alá helyezett termékek:

1. Béta-Carotin (jelöletlen),
2. Csomagolt csípős paprika Minőségmegőrzési idő: 19.11.2019.,
3. Liga laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin zsírtart: 60%, 3x10kg Minőségmegőrzési idő: 22.11.20.,
4. Béta Carotin 1% Minőségmegőrzési idő: 05.11.2019.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Forgalomból kivont, forgalomba hozataltól eltiltott, hatósági zár alá helyezett termékek, továbbá az állati eredetű termékek megsemmisítésre utalása:

1.Ammerlander Márkázott vaj 250g-os 30x40db Minőségmegőrzési idő: 22.05.20.,
2. Hőstabil vágható félzsíros ömlesztett sajt Fogyaszthatósági idő: 28-11-2020.

Szabálytalanság rövid leírása:

Forgalomból visszahívott termékek: Nem megengedett összetevők (idegen víz, pálmaolaj) alacsonyabb zsírtartalom az előírtnál.

Forgalomból kivont, forgalomba hozataltól eltiltott, hatósági zár alá helyezett, megsemmisítésre utalt termékek: jelöletlen, nem nyomonkövethető, ill.lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?