14 °C Budapest
Fontos változás jön az online vásárlásoknál: mindenkit érint

Fontos változás jön az online vásárlásoknál: mindenkit érint

2020. december 15. 14:01

Az idei évben minden korábbinál nagyobb teret nyert az online vásárlás, legyen szó webshopról, valamilyen szolgáltatás vásárlásáról, vagy akár online ételrendelésről. Az online vásárlás térnyerésével fontos a biztonságra is hangsúlyt helyezni: ennek egyik eleme az erős ügyfél-hitelesítés is, amelyet uniós jogszabályok értelmében valamennyi banknak be kell vezetnie 2021. január 1-jéig. De mi az ügyfelek dolga, és mit csináljunk, ha január 2-án nem fogadja el a kártyánkat a webshop? Erről kérdeztük Czimer Gergelyt, a Takarékbank digitalizációért felelős ügyvezető igazgatóját.

Pénzcentrum: Pontosan mi változik januártól az elektronikus fizetéseknél, például a webshopos vásárlásoknál, vagy a bankkártyás számlafizetésnél?

Czimer Gergely: Január 1-jén lesz kötelező bevezetni minden EU-s pénzintézetnek az internetes bankkártyás vásárlásokra vonatkozó erős hitelesítést. Ez azt jelenti, hogy míg egy internetes kártyás vásárlásnál eddig elegendő volt megadni a kártyán szereplő adatokat, januártól jóval alaposabb azonosítás szükséges. A banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy ténylegesen maga az ügyfél használja az adott kártyát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fizetési folyamatnál több lépcsőben ellenőrizzük, hogy ki ő. Először a nálunk rögzített telefonszámára küldünk ki egy egyszeri jelszót, amit meg kell adni. Ezt követően még egy lépcsőre szükség van: egy internetes vásárlási PIN-kódot is meg kell adni, ahogy eddig is.

A két kód használata bonyolultnak tűnhet, de csupán pár másodperccel hosszabbítja meg a vásárlás folyamatát, viszont használatával sokkal biztonságosabbá válik az online vásárlás.

PC: Pontosan mi az ügyfelek dolga, milyen tennivalójuk van?

C. G.: A legfontosabb tennivalójuk a banki ügyfeleknek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy le van-e adva a telefonszámuk a bankjuknál, és hogy a helyes telefonszámuk van leadva. Ennek hiányában ugyanis nem tudunk nekik SMS-t küldeni. Ameddig ezt valaki nem teszi meg, addig nem fog tudni az interneten vásárolni. Ezt megteheti bármelyik bankfiókban vagy bármelyik ATM-nél.

Ha nincs megadva a telefonszáma, akkor megkeressük, és felhívjuk erre a figyelmét. Azt akarjuk tehát elkerülni, hogy valaki akkor szembesüljön ezzel, amikor vásárolni akar az interneten.

Elsősorban azoknak nincs megadva a telefonszámuk, akik eddig távol maradtak az online világtól, nem kértek SMS-szolgáltatást a vásárlásaikról sem. De világszerte lehet tapasztalni, hogy az internetes vásárlások száma folyamatosan nő, és a vírushelyzet rendkívül fel is gyorsította ezt a folyamatot. Valószínűleg azok fognak meglepődni, akik még sosem vásároltak online, és úgy gondolják, hogy nem is fognak, ezért nincs megadva a telefonszámuk a bankjuknál.

PC: Szükséges ehhez okostelefon, vagy egy régi típusú készülék is elegendő?

C. G.: Nem szükséges, ezt bármelyik, SMS fogadására képes telefonnal meg lehet oldani. Az okostelefon annyiban tudja megkönnyíteni a folyamatot, jövő év elején a Takarékbanknak is lesz egy olyan megoldása, ahol ujjlenyomattal lehet megerősíteni a vásárlást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

PC: Mit fog tapasztalni az, akinek nincs leadva telefonszáma, de január 2-án rendelni akar egy webshopból? És mit tegyen?

C. G.: Elutasításra fog kerülni a vásárlása, ezért mielőbbi azonosítása szükséges. A leggyorsabb, ha bejelentkezik a videóbankba, vagy hívja az ügyfélszolgálatunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18