Itt az EU figyelmeztetése: ezek a gyerekjátékok életveszélyesek

2020. július 8. 12:32

A plüssjátékok 68 százaléka, azaz tízből majdnem hét jelent súlyos veszélyt a vásárlókra nézve, ráadásul a biciklikre szerelhető gyerekülések mindegyike problémás - derült ki az Európai Bizottság legfrissebb, Gyors Riasztási Rendszerében rögzített bejelentésekről készült riportból. A rendszer működése segít megakadályozni, hogy veszélyes termékek kerüljenek a fogyasztókhoz. A rizikós termékek miatti intézkedések száma évről évre növekszik, 2019-ben 10 százalékkal, azonban 2015-ös adatokhoz képest 63 százalékkal több esetben indult eljárás.

Lassan nagykorúvá válik az Európai Bizottság fogyasztókat, vásárlókat védő rendszere. 2003-ban indult el ugyanis a Gyors Riasztási Rendszer (Rapid Alert System), amely a veszélyes, nem élelmiszereket szűri ki. A rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan lehet eljárni egy-egy problémás termék esetében. Az adott termékre vonatkozó aggályos információk alapján a rendszer veszélyesnek minősítheti azt vagy indokolt esetben elrendelheti a visszahívását. Ezzel pedig a biztonságos termékek áramlását segíti elő az EU tagállamokon belül. A legújabb fejlesztések eredményeként a rendszeren belül lehetőség van priorizálni és akár azonnali figyelmeztető jelzést küldeni, amelyre idén tavasszal, az egészségügyi maszkok kapcsán volt a leginkább szükség.

A riasztási rendszer 24 órán át elérhető a hét minden napján, biztosítja az információáramlást tagállamok között is. 2019-ben óriási erőfeszítést igényelt, hogy megvédjük az európai fogyasztókat a veszélyes termékektől, illetve az ezek okozta esetleges sérülésektől. Mindemellett a bizottság azon dolgozik a tagállamokkal közösen, hogy minél több terméket teszteljenek. Ez a munka azt eredményezte, hogy 75 kifejezetten veszélyes termékre hívták fel a figyelmet a rendszeren keresztül

- emelte ki Didier Reynders, uniós igazságügyi biztos.

A Slime nem a legjobb ajándék gyerekeknek

A 2019-ben 31 résztvevő országban összesen 4477 esetben indult azonnal vizsgálat egy-egy veszélyes termék miatt, ez kedvezőtlen adat abból a szempontból, hogy 10 százalékos növekedést mutat 2019-hez képest. Vagyis több veszélyes termékkel kellett kitessékelni a piacról. A veszélyes termékekkel szemben többféle eljárás is létezik, egészen a termék visszavonásától a megsemmisítéséig.

Ijesztő, hogy a legveszélyesebb termékeknek a gyerekjátékok bizonyulnak, ezek között is az apró, lenyelhető részeket vagy vegyi anyagokat tartalmazóak lehetnek a legkárosabbak a fogyasztókra, akár gyerekekre nézve is. Problémásak többek között a plüssállatok vagy a készségfejlesztő játékok közé sorolt slime termékek.

A veszélyestermék-bejelentések 29 százaléka vonatkozott gyerekjátékokra, a második legproblémásabb termék pedig az elektromos közlekedési eszközök - köztük az elektromos rollerek - voltak 2019-ben. A bejelentett termékek 27 százaléka okoz sérülést - mondjuk a könnyen megrepedő, töredező anyag miatt -, 23 százalékuk nem megfelelő vegyi anyag használata miatt számít veszélyesnek, 13 százalékuk pedig akár fulladást is okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Termékteszteléssel előzik meg a bajt

Az Európai Bizottság közzétette a CASP (Coordinated Activities on the Safety of Products) elnevezésű terméktesztek eredményét is, ennek keretében összesen 652 terméket vizsgáltak szigorú biztonsági szempontok szerint Európa-szerte. A tesztelt termékek között már említett a plüssjátékok, slime-ok, elektromos közlekedési eszközök, biciklire szerelhető gyermekülések, elektromos töltők és akkumulátorok szerepeltek.

A tesztelt termékek 38 százaléka nem felelt meg az EU-s szabványoknak, 11 százalékukról pedig kiderült, hogy komoly sérüléseket okozhatnak.

Meglepő, egyben aggasztó eredmény, hogy a biciklis gyermekülések egyike sem ment át a teszten. Igaz, csak 8 százalékukat találták kifejezetten veszélyesnek. A tesztek során, 68 százalékban a legveszélyesebbnek a plüssjátékok bizonyultak, a legkevesebb problémát pedig, mindössze 1 százalékos bukási aránnyal az akkumulátorok jelentették a vásárlók számára.

Maszkok, kézfertőtlenítők és védőöltözetek tesztje következik

A koronavírus-járvány kapcsán idén tavasszal rengeteg bejelentés érkezett maszkokkal, kézfertőtlenítőkkel, védőöltözetekkel kapcsolatban. Éppen ezért az uniós szakemberek a következő tesztek vizsgálatok főszereplői ezek a termékek lesznek. A tesztsorozat ebben a hónapban, 2020 július közepén indul majd. A vizsgálatok lefolytatása után az eredményekről beszámolót készül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem