12 °C Budapest
Drágulás a dohányboltokban: ez a 65 termék kerül többe mától

Drágulás a dohányboltokban: ez a 65 termék kerül többe mától

2020. március 5. 14:03

Egyes dohánytermékek ára 30 forinttal, míg a finomra vágott fogyasztási dohánytermékek ára 50-80 forinttal lett drágább a mai naptól a trafikokban. A Pénzcentrum a NAV oldalán szúrta ki a módosítást, fogyasztói visszajelzéseink szerint sok vásárlót ért váratlanul az árváltozás. A mai áremelkedés olyan népszerűbb márkákat érint - többek között -, mint a Multifilter, Marlboro, Philip Morris, vagy a Chesterfield.

A valamennyi dohányipari szereplő által kötelezően végrehajtandó, fokozatos, 3 illetve 4 lépcsős emelés nyomán a mai napon újabb termékek ára változott a Nemzeti Dohányboltokban - a NAV oldalán megjelent tájékoztató szerint március 5-től 65 dohánytermék ára emelkedett. A szálas, dobozos cigaretták egyes márkák esetében így 30 forinttal, míg a vágott dohány 30 grammos csomagjai 50, 50 grammos csomagjai pedig 80 forinttal lettek drágábbak. Ezek mellett néhány szivarkának is nőtt az ára: a Marlboro Leaf és Marlboro Leaf Beyond Blue mától 450 forint, a Philip Morris Red filteres szivarka és a Philip Morris Blue filteres szivarka ára pedig 550 forintra nőtt.

Az mai napon életbe lépett áremelkedés a Philip Morris Magyarország Kft. termékeit érinti. A törvényi kötelezettségüknek eleget tevő többi szereplő vagy már eleget tett az előírásnak, vagy várhatóan a következő héten lépi meg az áremelést. A mostani emelés a 2019. július elsejéhez képest, a PMI termékeire vonatkozóan azt jelenti, hogy a dobozos cigik ára 90 forinttal emelkedett, ez összességében nagyjából 6-7 százalékos áremelést jelent. Míg a vágott dohány ára mintegy 200-320 forinttal emelkedett tavaly március óta, ami azátlagosan 16 százalékos növekményt jelent a fogyasztói árban.

Fontos tudni, hogy a termékek árát a gyártók/forgalmazók határozzák meg, és regisztrálják az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. rendszereiben, aki ezeket az adatokat a NAV-val megosztja. az árváltozás mértékét nem teszi közzé, csupán az árváltozással érintett termékek körét, azok új árát, és azok érvényességi dátumát. A NAV Árváltozásra hetente két alkalommal kerülhet sor, a jogszabályok rendelkezése szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?