Szabadulna telefonjától a legtöbb magyar 2020-ban: ez áll a háttérben

Szabadulna telefonjától a legtöbb magyar 2020-ban: ez áll a háttérben

Pénzcentrum
2020. január 3. 18:26

A felhasználók több, mint 40 százaléka újévi fogadalomként megváltoztatná digitális szokásait 2020-ban, a többség a kütyüjeikkel eltöltött időt szeretné csökkenteni.

Az előző évben rájárt a rúd a személyes adatainkra. A jelszólopások mértéke 60 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, a bejelentkezési adatok lopásai is emelkedőben voltak - az online pornó és felnőtt oldalak esetében különösen nagyot, több, mint 100 százalékot nőttek - derül ki a Kaspersky kutatásából.

Ez ahhoz vezetett, hogy az internethasználók nagyjából fele (56 százalék) úgy érzi, hogy a teljeskörű személyesadat-biztonság a modern digitális korban lehetetlen, háromból egy ember (32.3 százalék) pedig bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudná online privát szféráját megfelelően megvédeni. Nem meglepetés tehát, hogy egy új Kaspersky kérdőív eredménye szerint 42.3 százalék a klasszikus “fogyás, egészséges életmód" fajta helyett inkább egy digitális újévi fogadalmat szeretne tenni 2020-ban. A kutatás megmutatta, hogy az emberek magasabb online viselkedési elvárásokat szeretnének önmaguk számára állítani az új évre, ezzel pedig biztosítani online egészségüket és biztonságukat olyan megoldásokkal, mint erősebb jelszavak használata és az életben először a kiberstressz szintek csökkentése.

A digitális fogadalmak arról szólnak, hogy megígérjük magunknak a digitális személyesadataink védelmét 2020-ban. Az elvégzett kérdőív megmutatta, hogy több terület is van, ehol az emberek változtatni szeretnének - mint a képernyő előtt töltött idő csökkentése, amit a válaszadók 29.1 százaléka szeretne megtenni, vagy éppen nem úgy aludni, hogy az okostelefon a párnán hever, amit a felhasználók 18.3 százalék- választott. Ebből is látszik, hogy a digitális detox népszerűsége továbbra is emelkedik. A válaszadók negyede több biztonsági mentést szeretne készíteni, illetve nagyobb rendszerességgel tisztítani számítógépük asztalát, 11.2 százalék pedig szeretné törölni azokat a Facebook ismerősöket, akikkel sosem találkoztak személyesen. Úgy tűnik, hogy a tudatosabb kiber-életmód mindenképp egy 2020-as trend lesz.

David Emm, a Kaspersky Biztonsági Kutatási Igazgatója a következő tanácsokat adja a digitális élet jobbá tételére 2020-ban: “Célunk a Kaspersky-nél, hogy megvédjük a felhasználókat minden típusú, a privát életüket veszélyeztető online fenyegetéstől, továbbá segítsük az embereket, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni digitális életükből, biztonságban az online veszélyektől. Azért, hogy segítsük a fogyasztókat ebben és segítsük őket 2020-at a legbiztonságosabb online évvé tenni, arra biztatjuk az embereket, hogy bátorítsák barátaikat és szeretteiket digitális fogadalmak tételére digitális biztonságuk támogatására és kövessék ezeket az egyszerű lépéseket digitális adataik privátként való megőrzése érdekében:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 1. Az összes, online tranzakciókhoz - bankolás, vásárlás, szocializáció, - használt eszköz biztosítása a frissítések és internetbiztonság időben alkalmazásával.
  • 2. Egyedi, komplex jelszavak használata az összes online fiókhoz.
  • 3. Adatvédelmi és biztonsági beállítások gondos felülvizsgálata, a láthatóság és megoszthatóság korlátozása.
  • 4. A használaton kívüli alkalmazások és szolgáltatások letiltása.
  • 5. Nyomkövetési és helyszínmeghatározási szolgáltatások letiltása és a sütik rendszeres törlése.
  • 6. Az email címek ellenőrzése olyan szolgáltatásokkal, mint például a “Have I Been Pwned", annak kiderítésére, hogy kompromittálódott-e bármelyik fiók".

Az online kérdőív 2,000 európai, 18 éven felüli felnőtt megkérdezésével történt. A nemre, életkorra és régióra megállapított nemzeti reprezentatív kvótákat az Arlington Research független piackutató ügynökség készítette 2019 decemberében.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?