1 °C Budapest

Rengeteg magyar már így étkezik: brutális összegekbe fáj nekik az urizálás

2020. január 2. 14:31

A magyarok teljes kiadásaikhoz viszonyítva meglepően sokat fordítanak vendéglátói szolgáltatásokra. 2018-ban az éttermi étkezések, kávézókban kávézgatás 7,6 százalékot hasított ki az itthon háztartások összes kiadásaiból. Mindezt úgy, hogy az EU-átlag mindössze 7 százalékos volt. Az is kiderült továbbá, hogy 10 év távlatában hazánkban van volt a 3. legnagyobb a növekedés a vendéglátói szolgáltatásokra szánt kiadások terén.

2018-ban az EU lakosai több mint 600 milliárd eurót költöttek el vendéglátási szolgáltatásokra, azaz éttermekben, kávézókban, kifőzdékben és így tovább - derült ki az Eurostat gyorskiadványából. Ez egyébként a háztartások összes fogyasztási kiadásának 7 százalékát jelentette tavaly előtt. Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy az egyes országok lakosai között óriási eltérések mutatkoztak a vendéglátási szolgáltatások igénybevételét illetően (már ami a kiadások mértékét illeti). 

Az ír háztartások például az összes fogyasztási kiadásuk 14,4 százalékát valamilyen vendéglátóhelyen hagyták 2018-ban, de a spanyolok, illetve a máltai lakosok is igazán odatették magukat. Előbbiek kiadásaiból összesen 13, utóbbiakéból 12,6 százalék jutott éttermekre, kifőzdékre, kávézókra. Ezzel szemben a lista végén kullogó románok kiadásaikból mindösszesen 1,9 százalékot hagytak ott vendéglátóhelyeken. Ez 7,5-szer kevesebb, mint amennyit a listavezető írek. 

Ahogy az a statisztikából kiolvasható Magyarországon az átlagos vendéglátási szolgáltatásokra szánt kiadások mértéke (arányosítva) meghaladja az EU-s átlagot. Tehát a legtöbb uniós ország lakóinál a magyarok jóval többet szánnak éttermi étkezésre, kávézóban elfogyasztott kávéra vagy akár egy jó sarki kantinra.

Az is sokatmondó a magyarok esetében, hogy 10 év alatt nálunk nőtt az egyik legjobban az egész EU-ban az vendéglátásra szánt keret mértéke. Ugyanis míg 2008-ban a hazai háztartások teljes kiadásából mindössze 5,1 százalékot hasított ki a vendéglátás, addig 2018-ra már 7,6-ot. Ez pedig 2,5 százalékpontos növekedés, ami a 3. legmagasabb növekedés volt 10 év alatt az egész unióban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Eurostat jelentéséből az is kiolvasható továbbá, hogy tavaly értékben mindez 5 milliárd eurós kiadást jelentett Magyarországon, ami forintosítva 1 600 milliárdos összeget jelentett 2018-ban. 2008-ban ez 2 milliárd euróval egyébként kevesebb összeg volt, azaz forintban a növekmény több mint 660 milliárdos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?