Rengeteg magyar már így étkezik: brutális összegekbe fáj nekik az urizálás

Rengeteg magyar már így étkezik: brutális összegekbe fáj nekik az urizálás

2020. január 2. 14:31

A magyarok teljes kiadásaikhoz viszonyítva meglepően sokat fordítanak vendéglátói szolgáltatásokra. 2018-ban az éttermi étkezések, kávézókban kávézgatás 7,6 százalékot hasított ki az itthon háztartások összes kiadásaiból. Mindezt úgy, hogy az EU-átlag mindössze 7 százalékos volt. Az is kiderült továbbá, hogy 10 év távlatában hazánkban van volt a 3. legnagyobb a növekedés a vendéglátói szolgáltatásokra szánt kiadások terén.

2018-ban az EU lakosai több mint 600 milliárd eurót költöttek el vendéglátási szolgáltatásokra, azaz éttermekben, kávézókban, kifőzdékben és így tovább - derült ki az Eurostat gyorskiadványából. Ez egyébként a háztartások összes fogyasztási kiadásának 7 százalékát jelentette tavaly előtt. Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy az egyes országok lakosai között óriási eltérések mutatkoztak a vendéglátási szolgáltatások igénybevételét illetően (már ami a kiadások mértékét illeti). 

Az ír háztartások például az összes fogyasztási kiadásuk 14,4 százalékát valamilyen vendéglátóhelyen hagyták 2018-ban, de a spanyolok, illetve a máltai lakosok is igazán odatették magukat. Előbbiek kiadásaiból összesen 13, utóbbiakéból 12,6 százalék jutott éttermekre, kifőzdékre, kávézókra. Ezzel szemben a lista végén kullogó románok kiadásaikból mindösszesen 1,9 százalékot hagytak ott vendéglátóhelyeken. Ez 7,5-szer kevesebb, mint amennyit a listavezető írek. 

Ahogy az a statisztikából kiolvasható Magyarországon az átlagos vendéglátási szolgáltatásokra szánt kiadások mértéke (arányosítva) meghaladja az EU-s átlagot. Tehát a legtöbb uniós ország lakóinál a magyarok jóval többet szánnak éttermi étkezésre, kávézóban elfogyasztott kávéra vagy akár egy jó sarki kantinra.

Az is sokatmondó a magyarok esetében, hogy 10 év alatt nálunk nőtt az egyik legjobban az egész EU-ban az vendéglátásra szánt keret mértéke. Ugyanis míg 2008-ban a hazai háztartások teljes kiadásából mindössze 5,1 százalékot hasított ki a vendéglátás, addig 2018-ra már 7,6-ot. Ez pedig 2,5 százalékpontos növekedés, ami a 3. legmagasabb növekedés volt 10 év alatt az egész unióban. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Eurostat jelentéséből az is kiolvasható továbbá, hogy tavaly értékben mindez 5 milliárd eurós kiadást jelentett Magyarországon, ami forintosítva 1 600 milliárdos összeget jelentett 2018-ban. 2008-ban ez 2 milliárd euróval egyébként kevesebb összeg volt, azaz forintban a növekmény több mint 660 milliárdos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?