Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket

Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket

2019. október 7. 17:30

Rossz hírünk van azoknak, akik a címke, és az azon feltüntetett díjak alapján választanak bort a boltokban. Bár az ilyen termékek sokkal jobban fogynak, mint azok, amiken nem tüntették fel az arany-, ezüst-, vagy bronzminősítést, a szakértők szerint sok esetben a plecsnik semmit sem érnek. Ugyanis a mai borversenyek hitelessége is megkérdőjelezhető, legalábbis nincs két borász, aki ugyanúgy értékelné ugyanazt a bort. Mutatjuk, hogy miről ismerheted fel a jó borokat.

Ugye te is vettél már bort a cimke alapján? Eléggé meggyőzőek tudnak lenni például a különféle arany-, ézüst-, vagy bronz plakettek, vagy más "nagydíjak". De valóban minőségi terméket takarnak a csicsás elismerések? Erre kereste a választ a Daily Mail, amely szerint a fenti elemekkel ellátott borokból nagyjából hétszer többet vettek Nagy-Britanniában, mint a többiből.

Ám a lap által megkérdezett szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül a legjobb termékek kerülnek ki győztesen a klönféle borversenyeken! Éppen ezért azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy ne, vagy ne csak a cimke alapján válogassanak a borok között.

A versenyeken általában több csoportra osztják a borokat, és egy ilyenben 3-8 termék kap helyet. Tehát a zsűri rengeteg különféle bort mustrál, így pedig Lukasz Kolodziejczyk szerint nem lehet 100 százalékos pontossággal megítélni a termékek minőségét. A szakértő, aki a 2019 Decanter World Wine Awardson is zsűrizett azt mondta a lapnak, hogy

sajnos nem lehet elvárni a tévedhetetlen pontosságot, a Decanter World Wine Awardson például öt napon keresztül kell megvizsgálni 50-70 különféle bort. Ekkora mennyiség még a legtapasztaltabb bírákat is komoly kihívás elé állítja: általában csak az első pár termékre fordítják a legnagyobb figyelmet, egy idő után elvész a koncentráció.

Richard Ellison, a Wanderlust Wine alapítója is arról beszélt a brit lapnak, hogy a borkóstolás és a borversenyek eredményei elég félrevezetőek lehetnek, mivel teljesen a bírák érzékszerveire hagyatkozik - tehát nincs két borász, aki ugyanúgy értékelne egy terméket. Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy érdemes igencsak utánanézni, milyen plakettek is vannak a borokon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakemberek négy kulcsfontosságú pontot határoztak meg, amelyeket követve te is ki tudod választani a legjobb borokat:

  • Ha valamilyen versenyplecsnit látsz a cimkén, az még nem jelenti azt, hogy a bor mindenképpen kifogásolható: vásárlás előtt nézz utána a megmérettetésnek! Ha valamilyen nívós elismerésről van szó, az mindenképpen jót jelenthet.
  • Azokat se hagyd ki, amelyeken egyáltalán nem jelölnek versenyrészvételt: ugyanis sok jó picészet nem engedheti meg magának, hogy elinduljon egy-egy külföldi megmérettetésen, inkább máshová összpontosítja a marketingbüdzsét.
  • Használd ki a technológia adta lehetőségeket: nézz utána a termékeknek, mielőtt elindulsz a boltba megnézheted például a Pénzcentrumon is, hogy a szakértők milyen borokat ajánlanak a hiperekből. Emellett rengeteg olyan oldal van, ahol a vásárlók értékelhetik a borokat.
  • Bízz a saját ízlésedben: nem ritka, hogy a boltokban kóstolót kínálnak a termékekből. Ne légy rest, próbáld végig a kínálatot, abból nem lehet baj! Persze, ha kocsival vagy, akkor egy kicsit komplikáltabb az ügy, de a szakemberek így is azt ajánlják, ne fél kísérletezni, próbálgasd végig a borokat, hogy megtaláld a megfelelőt.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?