Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket

Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket

2019. október 7. 17:30

Rossz hírünk van azoknak, akik a címke, és az azon feltüntetett díjak alapján választanak bort a boltokban. Bár az ilyen termékek sokkal jobban fogynak, mint azok, amiken nem tüntették fel az arany-, ezüst-, vagy bronzminősítést, a szakértők szerint sok esetben a plecsnik semmit sem érnek. Ugyanis a mai borversenyek hitelessége is megkérdőjelezhető, legalábbis nincs két borász, aki ugyanúgy értékelné ugyanazt a bort. Mutatjuk, hogy miről ismerheted fel a jó borokat.

Ugye te is vettél már bort a cimke alapján? Eléggé meggyőzőek tudnak lenni például a különféle arany-, ézüst-, vagy bronz plakettek, vagy más "nagydíjak". De valóban minőségi terméket takarnak a csicsás elismerések? Erre kereste a választ a Daily Mail, amely szerint a fenti elemekkel ellátott borokból nagyjából hétszer többet vettek Nagy-Britanniában, mint a többiből.

Ám a lap által megkérdezett szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül a legjobb termékek kerülnek ki győztesen a klönféle borversenyeken! Éppen ezért azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy ne, vagy ne csak a cimke alapján válogassanak a borok között.

A versenyeken általában több csoportra osztják a borokat, és egy ilyenben 3-8 termék kap helyet. Tehát a zsűri rengeteg különféle bort mustrál, így pedig Lukasz Kolodziejczyk szerint nem lehet 100 százalékos pontossággal megítélni a termékek minőségét. A szakértő, aki a 2019 Decanter World Wine Awardson is zsűrizett azt mondta a lapnak, hogy

sajnos nem lehet elvárni a tévedhetetlen pontosságot, a Decanter World Wine Awardson például öt napon keresztül kell megvizsgálni 50-70 különféle bort. Ekkora mennyiség még a legtapasztaltabb bírákat is komoly kihívás elé állítja: általában csak az első pár termékre fordítják a legnagyobb figyelmet, egy idő után elvész a koncentráció.

Richard Ellison, a Wanderlust Wine alapítója is arról beszélt a brit lapnak, hogy a borkóstolás és a borversenyek eredményei elég félrevezetőek lehetnek, mivel teljesen a bírák érzékszerveire hagyatkozik - tehát nincs két borász, aki ugyanúgy értékelne egy terméket. Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy érdemes igencsak utánanézni, milyen plakettek is vannak a borokon.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakemberek négy kulcsfontosságú pontot határoztak meg, amelyeket követve te is ki tudod választani a legjobb borokat:

  • Ha valamilyen versenyplecsnit látsz a cimkén, az még nem jelenti azt, hogy a bor mindenképpen kifogásolható: vásárlás előtt nézz utána a megmérettetésnek! Ha valamilyen nívós elismerésről van szó, az mindenképpen jót jelenthet.
  • Azokat se hagyd ki, amelyeken egyáltalán nem jelölnek versenyrészvételt: ugyanis sok jó picészet nem engedheti meg magának, hogy elinduljon egy-egy külföldi megmérettetésen, inkább máshová összpontosítja a marketingbüdzsét.
  • Használd ki a technológia adta lehetőségeket: nézz utána a termékeknek, mielőtt elindulsz a boltba megnézheted például a Pénzcentrumon is, hogy a szakértők milyen borokat ajánlanak a hiperekből. Emellett rengeteg olyan oldal van, ahol a vásárlók értékelhetik a borokat.
  • Bízz a saját ízlésedben: nem ritka, hogy a boltokban kóstolót kínálnak a termékekből. Ne légy rest, próbáld végig a kínálatot, abból nem lehet baj! Persze, ha kocsival vagy, akkor egy kicsit komplikáltabb az ügy, de a szakemberek így is azt ajánlják, ne fél kísérletezni, próbálgasd végig a borokat, hogy megtaláld a megfelelőt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35