13 °C Budapest
Mi lesz így a jó kis magyar kacsa-, libamájjal: egyre nagyobb a baj

Mi lesz így a jó kis magyar kacsa-, libamájjal: egyre nagyobb a baj

2019. szeptember 3. 09:01

Bajba kerülhetnek a hazai víziszárnyastartók, a kacsáért és a libáért is jóval kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy éve, ráadásul a költségek is növekedtek. Emiatt pedig sokan bezárhatják a boltot - írja a Magyar Nemzet.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke szerint örvendetes, hogy végre magára talált a víziszárnyastartás a kontinensen, mára túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak meredek zuhanását hozta magával - írja a lap.

A szakember elmondta, a kacsáért 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy évvel korábban. Mivel a liba helyettesítő termékként van jelen a piacokon, így ezen szárnyas húsáért is kisebb összeget kaphatnak a gazdálkodók. Az áresés itt is eléri a 15 százalékot.

A kacsa tavaly ősz óta egyre olcsóbban kel el, a vevők, vagyis az áruházláncok ugyanis azonnali árcsökkenéssel reagáltak a többlettermelésre. A gazdálkodók dolgát ugyanakkor nemcsak ez, hanem a magasabb termelési költségek is megnehezítik - mondta el a szakember. Ezek között ott van a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. 

A szakember azt is elmondta, ha hosszúra nyúlik a mostani állapot,  akkor a veszteséges gazdálkodók fejében az év végén megfordulhat a gondolat, hogy érdemes-e folytat¬niuk a tevékenységüket.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07