Ennek még meglesz a böjtje: durva drágulás jön, ha elfogy a fagyasztott hús

Ennek még meglesz a böjtje: durva drágulás jön, ha elfogy a fagyasztott hús

2019. július 23. 08:30

Májusban 43 százalékkal növekedett a sertéshús kivitel az EU-ból Kínába, ezzel rekordmennyiségű a tagállamok exportja az ázsiai országba, ahol múlt augusztus óta tombol az állatokra halálos afrikai sertéspestis, amelyet Ázsiában ebolának neveznek. Gyógyszer nincs rá, csak egyet lehet tenni: levágják a disznókat, és igyekeznek körzeti karanténokat felállítani. Egyelőre hiába: Kínában 1,2 millió, Vietnamban 2 millió disznót vágtak le.

Kínában van a világ legnagyobb sertésállománya: több mint 440 millió disznó: ez több mint a fele a Föld sertésállományának - tájékoztatott a hvg.hu. Kínában a csuzso, a disznóhús igen kedvelt tápláléknak számít, viszont most a járvány következtében tömegesen mennek csődbe a kis tenyésztők, akik kénytelenek idő előtt levágni a disznókat - írja a Bloomberg. Az Egyesült Államokat még nem érte el a sertéspestis, de a globalizált világban ez csak idő kérdése. Gondot jelent a sertéshúsellátás az egész világon - ismerte el a McDonald’s főnöke a CNBC kereskedelmi televíziónak, aki nem is titkolta: ez kihathat az árakra is.

Világméretű sertéshúshiány várható - erről nyilatkozott a Vox portálnak az egyik hongkongi egyetem állatorvos professzora, aki szerint a csapás akkora Kínában és a környéken, hogy évtizedek kellenek, míg helyreállnak a normális viszonyok a tenyésztésben. Dirk Pfeiffer, a hongkongi városi egyetem tanára szerint

globális áremelkedés várható, mert előbb vagy utóbb elfogynak a fagyasztotthús-készletek az érintett országokban. Az import egyelőre megoldást jelent, de hosszú távon nem pótolhatja a hatalmas kínai sertésállomány egy részének a kiesését. Kínában lehet, hogy az év végéig le kell vágni 200 millió disznót.

A FAO, az ENSZ mezőgazdasági szervezete egyelőre Kínán kivül Indokínát és Mongóliát sorolja a veszélyeztetett területek közé. Thaiföldön riadókészültségbe helyezték az állatorvosokat, mert Laoszból és Kínából jelentős mennyiségű sertéshúst csempésznek át a határon. Ez évezredes gyakorlat, de most fennáll a veszély, hogy a hús fertőzött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerencsére a "disznóebola" állatról emberre nem terjed, de állatokra igen.

Ezt több európai országban, így nálunk is megtapasztalhatták, ahol fertőzött vaddisznókat találtak. Azt is biztosra veszik a szakértők, hogy turisták eldobott húsos szendvicseikkel hozhatták az állatokra nézve halálos vírust. Európa azonban egyelőre profitál a kínaiak katasztrófájából hiszen jelenleg korlátlan mennyiségben lehet disznóhúst eladni a világ legnépesebb piacán. Az óriási exportlehetőség felhajtja az árakat mind a két oldalon. A kínaiak fogyasztói szokásai egyáltalán nem változnak meg attól, hogy a sertésvészben tömegesen pusztulnak el a disznók, sőt, a fokozódó jólét miatt egyre nagyobbak a fogyasztói igények. A sertéstenyésztők előtt tehát szép napok állnak, hiszen Európában sem kívánnak lemondani a sült kolbászokról.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?