Aki ügyes, durván lehúzhatja a bankját: az igazi profik így vásárolnak

2019. február 8. 12:02

Érdemes az év elejére időzíteni a hitelkártya igénylését, hiszen így több idő áll majd a kártyabirtokos rendelkezésére az év végén járó visszatérítések maximalizálásához. A hitelkártyával akár kedvezményes vásárlásokat is elérhetünk, érdemes azonban körültekintőnek lenni - ha kicsúszunk a kamatmentes időszakból, nagyon magasak a THM-ek.

Sokak számára a hitelkártya egyik legvonzóbb funkciója lehet a vásárlások után járó egyösszegű visszatérítés év végén. Az év első hónapjaiban még távolinak tűnhet a visszatérítés, pedig érdemes már ilyenkor is tudatosan, mindennapos kártyahasználattal törekedni az elérésére, hiszen így a kártyabirtokos a hitelkártya igénylésének évében is könnyen maximalizálni tudja a visszatérítést - írja közleményében az OTP Bank.

Kipróbálnád a hitelkártyát? Nézd meg őket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Úgy lehet a legkönnyebben maximalizálni a hitelkártyás vásárlások után év végén járó visszatérítés összegét, ha már januártól folyamatosan, a mindennapi vásárlások során is használjuk hitelkártyánkat. Így év végéig havonta átlagosan 150 000 Ft-os költés esetén, vásárlási szokásoktól függően akár 18-28 000 Ft-os visszatérítést is el tudunk érni

 - nyilatkozta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A hitelkártya-birtokosok vásárlásaik után a költésük 1 százalékának visszatérítésével számolhatnak az OTP-nél, legyen szó a hétvégi nagybevásárlásról, tankolásról, vagy akár egy forró csoki megvásárlásáról. Érdemes azonban szétnézni más bankok ajánlatai között is, hiszen minden banknál kölünféle opciók vannak a visszatérítésre. Az OTP közleménye szerint például a bank ügyfelei évszakonként más és más kategóriájú vásárlásaikból összesen 3 százalékos visszatérítést kaphatnak. Télen a szórakozás (például mozi, színház, könyvesboltok) és az éttermek állnak a középpontban. A visszatérítések mellett fontos odafigyelni a visszafizetési határidők betartására is. A hitelkártyás vásárlások minden esetben kamatmentesek, ha az ügyfelek a türelmi időszak végéig visszafizetik a teljes felhasznált összeget és egyéb, a kártyahasználathoz kapcsolódó költségeket. Ezzel szemben a hitelkártyás készpénzfelvételek minden esetben kamatoznak.

Segíti a kiadások tervezhetőségét, hogy a hitelkártyás vásárlások esetében részletfizetés is választható. A részletfizetési szolgáltatások előnye, hogy nagyobb összegű - 20 000 Ft-ot meghaladó - vásárlásait, vagy felmerült készpénzigényét a hitelkártya kamatánál kedvezőbb feltételekkel, egyenlő havi részletekben fizetheti vissza. A hitelkártyához kapcsolódó részletfizetési szolgáltatásokat internetbankon, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, vagy bankfiókban igényelheti. A kamatokról minden esetben érdemes előre tájékozódni, hiszen azok mértéke egyaránt függ a kártyatípustól, a felhasznált összeg nagyságától és az időszaktól is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha kicsúszunk a türelmi időből, durván magasak a kamatok

A hitelkártya így valóban lehetőséget ad negatív kamatozású fogyasztási hitelfelvételre, minden esetben figyeljünk ugyanakkor, hogy a kamatmentes időszakon belül törlesszünk, ellenkező esetekben jelentős mértékű kamatokkal találkozhatunk. Az Erste például 4 százalékos visszatérítést ígér 5622 forintos éves kártyadíj mellett, ha azonban nem a kamatmentes időszakon belül törlesztünk, a THM 39,86 százalék. A Raiffeisen kártyájánál nincs éves kártyadíj, de a kamat itt is magas, 37,6 százalék. Náluk viszont utazásra akár 5 százalékos visszatérítés is igénybe vehető.

A Budapest Banknál a tankolásra jár a 3 százalék visszatérítés, a CIB Banknál viszont alacsonyak a visszatérítések - cserébe a kamat is alacsonyabb, "csak" 37,15 százalék. A Cetelemnél 38 százalék a kamat, az éves díj 2 990 forint. További ajánlatokért kattints kalkulátorunkra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm