9 °C Budapest

Érik a Nutella-krach: megfizethetetlenné válhat a hírhedt édesség

2019. január 28. 14:30

A Nutella fogyasztói ára Magyarországon kiemelkedően magas, összehasonlítva például egy üveg édesség idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Mindezt ráadásul tetézheti, hogy 2019-ben a pálmaolaj (ami a Nutella egyik fő alkotóeleme) világpiaci ára várhatóan növekedni fog, amit idővel akár a termék bolti árcéduláin is érzékelni lehet majd.

Magyarországon egyes Nyugat-Európai országokhoz képest már így is durván drágának számít a Nutella. Most azonban úgy látszik, hogy a világ legismertebb mogyorókréme a jövőben akár még tovább is drágulhat. Az édesség egyik fő összetevője ugyanis a pálmaolaj, amiről bár pontosan nem lehet tudni, hogy a végtermék hány százalékát teszi ki, annyi azonban bizonyos, hogy tetemes részegységről van szó.

A Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ grafikája szerint például az édesség majd negyede pálmaolajból áll. Éppen ezért aggasztó hír lehet a termék fogyasztói árára nézve, hogy idén emelkedhet a pálmaolaj ára, részben mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő - adta hírül a Reuters információ alapján az MTI.

A megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. 

A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült.

A világ pálmaolaj felhasználásra aggasztóan hat továbbá, hogy a második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén csupán 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Ez a két ország egyébként a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát adja.

Már így is rekord drága

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk a Nutella bizony már most sem számít olcsó édességnek Magyarországon. Olyannyira nem, hogy egy üveg nyalánkság (400 vagy 450 grammos kiszerelés) idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy Angliában - derül ki a Pénzcentrum január 28-i webáruházas összehasonlításából.

Valós veszély tehát, hogy a mogyorókrém egyik legalapvetőbb, tetemes mennyiséget kitevő alkotóelemének drágulását a hazai fogyasztók is érzékelni fogják idővel. Vagy úgy, hogy még a mostaninál is drágább lesz egy üveg vagy úgy, hogy ugyanezért az áráért hirtelen már csak 350 vagy 300 grammot kínál majd a gyártó Magyarországon. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egészségre is káros?

2017-ben nagy port kavart, hogy az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának tanulmánya szerint a 

Nutellában lévő pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius fok felé hevítik.

A gyártó szerint azonban a jelentés kulcsmondata a 200 fok feletti hevítésben van. A Ferrero ugyanis azt állítja, ők ont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amely még műszerekkel sem kimutatható.

Szemben néhány opportunista nézettel, nem igaz, hogy a pálmaolaj káros hatással lenne az emberi szervezetre. A Ferrero mindig kiemelt figyelmet fordított mind termékei, mind nyersanyagai minőségére. A pálmaolajat éppen természetes eredete miatt használják, szerkezete miatt ideális édesipari termékekhez és kenhető krémekhez, ennek következtében feleslegessé teszi a hidrogénezett zsírok használatát. A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén

- olvasható a cég hivatalos honlapján, ahogy többek között az is, ezek mellett mi miatt használja még a gyártó a pálmaolajat a Nutellában:

Forrás: ferrero.com

Hiába, hogy a feldolgozott pálmaolaj a gyártó szerint nem lehet rákkeltő a termékeiben, sőt állításuk szerint kiegyensúlyozott táplálkozás esetén pusztán semleges hatást vált ki az anyagcserére, azon mégis megéri elgondolkodni, hogy 100 gramm Nutellában 56,8 gramm cukor van, azaz a termék több mint a fele cukor. Így a napi ajánlott kalóriabevitelnek azért jócskán odacsaphat egy-két reggel indító nutellás kenyér. Vigyázni kell tehát - mint megannyi más, finomított cukrot rendkívül nagy arányban tartalmazó termék esetében is -, hogy az ember csak mértékkel fogyassza a nyalánkságot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem