16 °C Budapest

Még nem késő: így lehet örömteli és stresszmentes a karácsony

2018. november 26. 11:00

Közelegnek az ünnepek, rengeteg ilyenkor a tennivaló: ajándékbeszerzés, bevásárlás, rokonlátogatások, sütés-főzés. A legtöbb magyar háztartásban még mindig a hagyományos ünnepi fogások kapnak helyet az ünnepi asztalon, viszont a töltött káposzta vagy a halászlé elkészítése nem könnyű, és időigényes. Ha nem akarjuk az ünnep nagy részét a konyhában tölteni, érdemes bevetni különböző praktikákat. Mutatjuk, hogyan lehet igazán örömteli és stresszmentes a karácsonyi sütés-főzés úgy, hogy emlékezetes és finom legyen a karácsonyi menü.

A karácsony sok magyar család számára legalább annyira stresszforrás, mint a nyugodt pihenés és a kikapcsolódás időszaka: év végi hajtás a munkahelyen, ajándékok beszerzése, becsomagolása, nagybevásárlás intézése. Mire eljön a szenteste, a legtöbben már fáradtak, kimerültek. Pedig még akkor kezdődik a munka java: a karácsonyi menü elkészítése.

A Nielsen tavalyi nemzetközi felméréséből kiderült, a magyar nők 44 százaléka válaszolta azt, hogy a legnagyobb stresszforrást számukra karácsonyi előkészületek jelentik, köztük a főzés. Pedig nem kellene ennek így lenne. Igazán örömteli és stresszmentes is lehet a karácsonyi sütés-főzés, méghozzá úgy, hogy emlékezetes és finom legyen a karácsonyi menü.

A hagyományos ételek dominálnak a karácsonyi asztalon

A legtöbb magyar háztartásban még mindig leginkább a hagyományos fogások kapnak helyet az ünnepi asztalon, viszont a töltött káposzta vagy a halászlé elkészítése nem könnyű, és időigényes. Az interneten rengeteg receptet találni, mindenki találhat kedvére valót, ha esetleg nem lenne bevett családi receptúra.

Egy halászlé elkészítése alsó hangon 80-100 perc, előkészületekkel, főzéssel együtt, attól függően, hogyan készítjük. Passzírozás nélkül 80 perc alatt megvan, passzírozással közel 2 óra. A töltött káposzta elkészítése ennél jóval több időbe telik. A klasszikus, kolozsvári szalonnával és kolbásszal készülő töltött káposzta elkészítése mindennel együtt körülbelül három és fél óra, de az egyszerűbb, kolbász és szalonna nélküli változat is 2 és fél óra. Ha pedig nagyon odatesszük magunkat és füstölt oldalas is kerül szalonna és kolbász mellé, több mint 4 órán át kell a konyhában töltenünk.

Ha kacsa- vagy libacombot szeretnénk készíteni, szintén úgy számolhatunk, hogy nagyjából 2 óra, míg mindennel elkészülünk: vagyis mire megsül a kacsa- vagy libacomb, megcsináljuk a párolt káposztát és a hagymás törtburgonyát vagy krumplipürét. A sült kacsamáj szintén közkedvelt ünnepi étek, aminek elkészítése szintén nagyjából egy óra alatt van meg.

Ha pedig megvagyunk a főételekkel, még mindig nem pihenhetünk meg: jönnek a desszertek. A megkerülhetetlen bejgli elkészítési ideje kb. 90 perc, ha még ezt megfejeljük egy gyümölcskenyérrel, akkor még plusz egy órával számolhatunk. Ha még linzerkoszorút is sütnénk, az megint csak még legalább 1 óra.

Vásárolj okosan!

Ha viszont nem akarjuk a karácsonyi ünnepeket elejétől a végéig a konyhában tölteni, érdemes különböző fortélyokhoz folyamodni. A különböző áruházak rengeteg olyan termékkel várják a vásárlókat, amelyek jelentősen megkönnyítheti az életüket.

Ahelyett például, hogy mi magunk kínlódunk a sült kacsa-vagy libamáj elkészítésével, meg is vehetjük azt készen, például a Lidlben. Az üzletlánc Deluxe kínálatában 230 grammos kiszerelés mindössze 659 forint, és a diszkontban kaphatunk füstölt-főtt bőrös kacsamellfilét is, ami szintén jó választás lehet. A 200 grammos kiszerelés 999 forint. Vagyis máris megvan a libás-kacsás előétel anélkül, hogy órákon át vesztegeltünk volna a konyhában.

Akinek nincs kedve a körettel bíbelődni, szintén jól járhat: a hercegnőburgonya rendkívül finom, ám nagyon macerás elkészíteni. Sokkal jobban járunk, ha megvesszük fagyasztva és otthon kisütjük.

A desszertekhez sem kell ragaszkodni, vagy legalábbis nem feltétlenül kell egymagunknak sütni 3-4 féle süteményt, amivel a családnak, barátoknak kedveskedünk. A diszkontáruházban beszerezhetjük a tiramisut például - aminek házi elkészítése szintén közel 1 óra - , de a szintén készen kapható mini sajttortával vagy profiterollal sem lőhetünk mellé.

Kiváló aprósüteményeket is beszerezhetünk a diszkontáruházból, vagyis a linzerkoszorúval, islerrel sem érdemes kínlódni. Az előre csomagolt rétestészta is jó választás lehet, rétes mellett sajtos pogácsát vagy virslis falatokat készíthetünk belőle villámgyorsan, melyek kiváló vendégváró falatok.

A Lidl-nél például a félkész ételek egyre keresettebbek. A rohanó világban egyre kevesebb ideje marad az embereknek főzni.

Viszont nem is kell beérniük a konzerves főzelékekkel és pacalpörkölttel, minőségi alapanyagokból készült prémium termékekhez juthatnak, melyeket friss alapanyagokkal elkészítve fejedelmi ebédet vagy vacsorát varázsolhatnak az asztalra.

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb az igény a kényelmi termékekre, mint például az előkészített, pácolt húsokra, de nő a kolbász és hurka forgalma is. A halak is keresettek. Sokan vannak, akik nem szeretnének a pucolással, a hús előkészítésével szenvedni,számukra ideális választás lehet a pontyszelet, a friss, tiszítított aranydurbincs vagy pisztráng, vagy a friss tengeri sügérfilé.

Ha tehát idén karácsonykor inkább minőségi időt töltenénk a családdal ahelyett, hogy elmegy a nap a menü elkészítésére, érdemes jó előre kitalálni, mit is szeretnénk főzni, és akár már november végén, december elején beszerezni azokat a hosszabb ideig elálló, félkész termékeket, melyek megkönnyíthetik az életünket. Így ugyanis rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg úgy, hogy közben igazán ízletes, minőségi ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

Támogatott tartalom: A cikk megjelenését a Lidl támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm