6 °C Budapest

Diákcsemegéket tesztelt a hatóság: tényleg a legdrágább a legjobb?

2018. szeptember 10. 09:25

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

A Nébih szakemberei összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Szupermenta program legújabb terméktesztjében. A biztonsági paramétereken túl laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került.

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli jelenlétét. A laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak. Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, és a mért eredmények alapján kiderült, hogy mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.

A termékek jelölésével ezúttal is adódtak problémák. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe - a csomagolás alapján - "változó arányban" kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg. Emiatt a felelős élelmiszeripari vállalkozásokat a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a "változó arányban" szóhasználat törlésére.

A diákcsemegék ellenőrzése során végül összesen 7 terméknél indult hatósági eljárás különböző jelölési hiányosságok miatt. A Nébih minden esetben figyelmeztette a felelős vállalkozókat, és kötelezte őket a hibák javítására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Szupermenta terméktesztekhez híven ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és szakértő kóstolók "vak-kóstolásos" módszerrel értékelték a csemegéket. Az értékelés során a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz és az összetevők aránya alapján alakult ki a "hagyományos", valamint a "speciális" diákcsemegék végső Szupermenta rangsora. A "hagyományos" diákcsemegék közül 

az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix végzett, míg a harmadik az Alesto Nuts&Raisin lett.

A "speciális" diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, a másodikra a Natur Food Prémium Diákcsemege, a harmadikra pedig az Alesto Nut&Fruit Mix állhatott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm