22 °C Budapest
Kifakadt a Spar: a vásárlók járnak majd pórul a törvénymódosítás miatt

Kifakadt a Spar: a vásárlók járnak majd pórul a törvénymódosítás miatt

2018. augusztus 23. 08:24

A SPAR szerint a hazai építőipar mellett a vásárlók isszák majd meg a levét a plázastop néven elhíresült törvényen végrehajtott módosításnak. Mint azt a Pénzcentrumnak kifejtették, "lelassulhatnak az építőipari beruházások, vagy egyes beruházások meg sem valósulnak majd, melynek a hazai építőipari cégekre negatív hatása lehet. A másik oldalról pedig a vásárlókat érheti hátrány, hiszen ha a modernizáció lelassul, nem lesz lehetséges majd őket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni."

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős módosítást eszközöltek a plázastop néven elhíresült törvényen. Az új - kormányrendeletben kihirdetett - szabály szerint a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál már nem csupán az építés vagy az átalakítás, hanem minden nem építésiengedély-köteles változtatás, így például a felújítás is szakhatósági jóváhagyáshoz kötött lesz.

Ágazati szereplők szerint az engedélyezési eljárások körének bővítése egyrészt arra irányul, hogy ezután ne lehessen a raktér egy részét eladótérré alakítani, vagy profilváltással az addigitól teljesen eltérő kereskedelmi tevékenységet folytatni. A szabályozás azoknak az áruházláncoknak is megköti a kezét, amelyek az adott helyszínen egy másik bolthálózattól vennék át az üzemeltetést. Az utóbbi időben több lánc is vett át vetélytársától üzleteket.

Mi az a Plázastop-törvény?

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Többek között a Lidl és a SPAR érdekeltségébe is került CBA-kirendeltség. A budapesti Andrássy úton szerdán épp egy olyan SPAR üzletet nyitottak meg, amely korábban CBA élelmiszerboltként üzemelt, Kaposváron pedig a korábbi CBA Cent helyén rövidesen Aldi nyílik, de a Tesco is múlt csütörtökön jelentette be, hogy áruháza megújult a Vas megyei Celldömölkön.

Ennek azonban most vége! Éppen ezért kíváncsiak voltunk, mit szólnak a módosításhoz az ismertebb hazai élelmiszerláncok, mennyiben befolyásolja piaci terveiket. Körkérdésünkre a legtöbben nem akartak válaszolni, míg mások, például a Lidl csak rövid, semmintmondó kommentárt fűzött a szigorításhoz. "A téma kapcsán annyit tudok elmondani, hogy vállalatunk, a Lidl Magyarország, mint ahogy eddig, úgy a jövőben is, minden törvényi szabályoznak megfelelően, azokat maradéktalan tiszteletben tartása mellett végzi tevékenységét hazánkban" - írta megkeresésünkre a Lidl Magyarország Bt. Egyedül a Spar volt valamivel közlékenyebb, és adott hangot fajsúlyosabb véleményének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai ingatlanállományról általánosságban elmondható, hogy elöregedett, felújításra szorul. A SPAR Magyarország éppen ezért folyamatosan modernizálja üzleteit, megfelelve a legmagasabb vásárlói igényeknek: idén mintegy 20 üzletünket tervezzük részlegesen vagy teljesen revitalizálni. Az úgynevezett "plázastop-törvény" módosításának azonban több tekintetben is negatív következményei lehetnek a nemzetgazdaságra és a hazai ingatlanállományra: indokolatlanul nagy adminisztrációs terheket róhat a kis- és középvállalkozásokra és a nagyvállalatokra, amelyek modernizálni szeretnének. Lelassulhatnak az építőipari beruházások, vagy egyes beruházások meg sem valósulnak majd, melynek a hazai építőipari cégekre negatív hatása lehet. A másik oldalról pedig a vásárlókat érheti hátrány, hiszen ha a modernizáció lelassul, nem lesz lehetséges majd őket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni

- vázolta az üzletlánc vezetésének meglátásait a Pénzcentrum megkeresésére a SPAR Magyarország kommunikációs osztálya.

Sőt, Heiszler Gabriella SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója arra számít, hogy 2019. január 1-jétől szigorítják a szabályozást. A Népszavának adott válaszába kifejtette: "A bürokratikus eljárások időigénye miatt 2-3 hónappal is meghosszabbodhat, amíg egy-egy átalakított új üzletet megnyitnak." Ha egyátalán kapnak majd az érintettek a módosítási elképzeléseikre engedélyt. Mint arról nemrég a Pénzcentrum - közel 1,5 éves jogi herce-hurca után - beszámolt, a 2015. szeptember 24. és 2017. március 31. közötti időszakban a megbízott Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 65 kérelemből 54 esetben járult hozzá, és 11 esetben pedig tagadta meg a Plázastop-törvény alóli felmentési kérelmeket. Ráadásul a jelzett időszakban főként már meglévő építmények bővítésére, felújítására vagy profilváltásával kapcsolatban nyújtottak be kérelmeket a hivatalhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18