16 °C Budapest
Vagyonokat égetnek el rossz szokásaikra a magyarok: így lehetne tenni ellene

Vagyonokat égetnek el rossz szokásaikra a magyarok: így lehetne tenni ellene

2018. augusztus 6. 16:00

Egy friss európai statisztika szerint a magyarok 19 százaléka nem tudja időben fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészletét vagy a rezsiköltségeit. Sokan ráadásul már hó végére is mínuszba jönnek ki, pedig látszólag nem költenek semmi olyasmire, amire ne lenne szükségük. A legtöbben - legtöbbször - ugyanis olyan "rejtett" költekezések áldozati lesznek, mint a márkás holmik hajkurászása, a felülvizsgálatlan tévé, internet szolgáltatások elharapódzó költségei vagy a lottózás. Éppen ezért összegyűjtöttünk 10 tippet, amivel éves szinten akár több százezer forintot is meg lehet spórolni ott, ahol eddig nem is gondoltuk volna.

A magyarok 19 százaléka nem tudta időben kifizetni jelzáloghitelének törelesztőrészletét vagy a rezsiköltségeit 2016-ban- derült ki nemrégiben az  Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) friss jelentéséből. Hazánk kifejezetten rosszul szerepelt a nemzetközi listán, hiszen az EU-s átlag csupán 10,4 százalék volt. Mindebből az látszik, hogy sok hazai háztartásnak gondot jelenet a jövedelem megfelelő beosztása, illetve a kiadások kezelése. Éppen ezért összegyűjtöttünk most 10 olyan megtakarítási tippet, amivel hosszú távon akár százezrekkel is több maradhat a családi kasszában.

1. Lottó

Magyarországon rengetegen lottóznak, illetve játszanak tippmixszel vagy kaparós sorsjeggyel. És bár ezek a játékok rengeteg pénzzel kecsegtetnek, bankot robbantani a legritkábban sikerül velük. Éppen ezért megfontolandó, hogy azt a pénzt, amit legtöbbször csak úgy "elégetünk" a szerencse oltárán, inkább félre tegyük. Próbaszámításunkban azzal kalkuláltunk, hogy ha valaki egy hónapon keresztül megveszi a három nagy, Ötöslottó, Hatoslottó, Skandinávlottó szelvényeit valamint ezek mellé hetente befigyel egy 250, 500, illetve 1 000 forintos kaparós sorsjegy, az pontosan 10 000 ezer forintot éget el egy hónapban.

Ez egy év alatt 120 000 forint,

persze a nagy számok törvénye miatt alkalmanként csurranni-cseppeni fog némi nyeremény, ám nagy valószínűséggel az bőven el fog maradni az összes kiadás mértékétől. Úgyhogy pénzügyi szempontból érdemesebb inkább félre tenni ezt a pénzmennyiséget. 

2. Benzin

Május végén beszámoltunk arról, hogy a magyarországi benzin ár rég nem látott magasságokba szökött, amit azért már jócskán megérez a hazai sofőrök pénztárcája. Éppen ezért minden autótulajdonosnak érdemes feltenni a kérdést: okvetlenül szükséges, hogy autóval menjek? Ha a válasz nem, akkor itt az idő alternatív közlekedési módokat felfedezni. Ilyen lehet például a biciklizés, ami egy-egy könnyedebb, hátizsákos bevásárláshoz bőven elegendő, és még a testünkre is jótékony hatással van. Ugyan ez a helyzet a munkába járással is. Azoknak, akik autóval járnak dolgozni, érdemes lehet eljátszaniuk a gondolattal, hogy ha kerékpárral is jól megközelíthető helyen laknak, és az utazás hosszúsága sem veszélyezteti a munkahelyre való pontos érkezést, akkor váltsanak. Ebben a jó időben ezzel a módszerrel is tízezrek maradhatnak a családi kasszában pluszban, a hó végére.

3. Bevásárló lista készítése 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az impulzus vásárlások száma igen csak nagy teher a pénztárcára nézve. Éppen ezért mindenképp ajánlott egy jól átlátható bevásárló listát készíteni, és az azon rajta levő termékektől nem eltérni. Ehhez persze megfelelő mentális erőre is szükségünk van, de hó végén nem marad el a jutalmunk. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ha megkívánunk egy csokit vagy egy drágább jégkrémet ebben a melegben, azt már csak azért sem vegyük meg. A hangsúly inkább azon van, hogy "ne menjünk csak úgy el bevásárolni", mert annak borítékolhatóan nagy pénzveszteség lesz a következménye. 

4. Márkák, mindig csak a márkák

Napjainkban a különböző ruha, illetve ételmárkák is egyfajta státusszimbólummá váltak. Ezek a termékek azonban sokszor indokolatlanul kerülnek sokkal többe, mint azok, melyeknek nincs jól hangzó nevük, és rommá marketingelt megjelenésük. Mindenképpen fontos tehát átgondolni, mire költünk, és hogy a pénzükért a lehető legjobb ár/érték arányú terméket vásároltuk-e meg. A ruháknál például lehet "csak" 5-10 ezer forintos eltérés van egy márkás és egy kevésbé márkás áru között, de egy mobiltelefon esetében lehet, hogy már 100 ezer forinttal is többet kell kifizetnünk egy olya készülékért, amit valójában nem is használunk ki, csak mindenképpen akarjuk azt a logót. 

5. Csináld magad

Az internet térhódításával rengeteg csináld magad (DIY) videó érhető el a világhálón, a legkülönbözőbb témákban. Készíthetünk például saját kezünkkel ajándékot családtagjainknak, felhasználhatjuk a már nem használt törölközőnket, és csinálhatunk belőle szőnyeget, de akár kisebb-nagyobb javítási munkákat is elvégezhetünk lakóhelyünkön, amivel - ha már csak egy szakember kiszállási díját nézzük - 5-10 ezer forintot mindenképpen megspórolhatunk. Nem szabad persze ezt sem túlzásba vinni, hiszen egy-egy elrontott DIY akció nem csak hogy a végén jóval drágább mulatság lehet, de még veszélybe is kerülhetünk. Úgyhogy mindenki jól kell felmérnünk a képességeinket, de nem muszáj egyből drága szakik vagy ajándékok után rohanni. 

6. Ne hagyj mindent az utolsó percre

Augusztus van, javában zajlik a nyaralási szezon. Ahogy korábban egy világjáró elmondta lapunknak, érdemes akár már egy évvel korábban is eldönteni, hol szeretnénk tölteni a következő vakációnkat, így ugyanis akár már 5-15 ezer forintért is szerezhetünk repülőjegyeket, illetve kedvezményesen szállást, olyan helyekre, ahová a szezonban már nem is lenne lehetőségünk vagy csak aranyáron elutazni. Ha tehát mindenképp nyaralni akarunk, gondolkodjunk előre, hogy ezzel is súlyos tízezreket takarítsunk meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. Mondj nemet

Bármi is történjék, bármennyire is tartjuk magunkat jó embernek, néha mindenkinek meg kell tanulnia nemet mondani. Kiváltképp akkor, ha a számlák vagy más egyéb tartozások kifizetése is döcögősen megy. Nem kell mindent megvenni a gyereknek, amit akar, nem kell minden hóbortunknak akkor hódolni, amikor máshova kellene inkább átcsoportosítanunk a pénzünk. Egyetlen szón múlik, hogy sok-sok ezer forinttal gazdagabban vágjunk bele a következő hónapba. 

8. Ez káros, értem

Magyarországon rengeteg embernek van problémája az alkohollal, illetve a dohányzással. Még azok is, akik azt vallják, 1-2 sör isznak "csak" meg naponta, illetve néhány doboz cigit szívnak el egy hónapban, több tízezer forintot adnak ki szenvedélyeik csillapítására, ami nem elég hogy káros is az emberi szervezeti számára, de még drága is. Ha csak egy szolid cigaretta, illetve alkoholfogyasztással is számolunk, ám ez napi rendszerességgel történik,

simán elégetünk/eliszunk 20 ezer forintot egy hónapban.

Ez majd negyed millió forintot jelent egy évben, ha ezt már csak felezni tudja valaki, máris több mint százezer forinttal több marad a zsebében.

9. Akciók

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, vásárolni akkor kell, amikor akció van, és csak nagyon ritkán akkor, amikor éppen úgy szottyan kedvünk vagy tényleg annyira megtetszik egy új termék, hogy a világ minden kincséért is magunkénak akarjuk tudni. Most, nyár végéhez közeledve például rengeteg plázában, ruhaboltban lehet 50 vagy annál is több százalékos kedvezménnyel vásárolni. Ha innen nézzük, lehet hogy erre a nyárra már nincs szükségünk még egy rövid nadrágra, de ha például egy darab 15 ezer forint helyett csak 6 ezerbe kerül, érdemes lecsapni rá, mert ha nem is hordjuk a következő szezonra lesz egy vadonatúj nadrágunk, amiért 9 hónap múlva nem kell majd kifizetnünk a teljes árat - egy új modell esetében -. De ugyanezzel a felfogással akár még most augusztusban is kifoghatunk olyan őszi, illetve téli ruhadarabokat, amik még az előző évi kollekcióból maradtak a boltokban. Most persze a 36 fokban nincs szükségünk hosszú nadrágra, de három hónap múlva már lesz. Ha tehát látunk ilyen akciót, éljünk vele, hosszabb távra kitekintve ugyanis rengeteg pénz spórolunk így.

KATT: Ha az élelmiszerekkel is spórolni szeretnél hétről hétre, akkor itt találod meg az áruházak legnagyobb akciót!

10. Tévé, internet

A háztartásra háruló egyik legjellemzőbb rejtett költség lehet az olyan - felülvizsgálatlan - szolgáltatások változatlanul tartása, mint például a tévé, internet, telefon előfizetés. Fontos, hogy a lehető legbölcsebben válasszuk ki azt a csomagot, amit éveken keresztül használni fogunk. Lehet például, hogy egy 50 csatornás előfizetés 3000 forintba kerül, míg egy 120-as "csak" 3900-ba. Első ránézésre jobban megéri az utóbbit választani,

de vajon tényleg nézni is fogjuk azt a plusz 70 csatornát vagy csak simán eldobunk 10 800 forintot a semmire egy évben,

csak azért mert első ránézésre "az jobban megérte". Fontos, hogy bármilyen szolgáltatásról is legyen szó, főleg amiket 1-2 évre le is kötünk, mindig alaposan járjunk utána a lehetőségeinknek, és csak azért fizessünk pénzt, amire okvetlenül szükségünk van és használunk is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?