29 °C Budapest
Tényleg a bio a legrosszabb? Itt a nagy paradicsomteszt

Tényleg a bio a legrosszabb? Itt a nagy paradicsomteszt

2018. augusztus 2. 10:36

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. Mutatjuk, melyik paradicsom szerepelt a legjobban és mi az, amit nem érdemes megvenni az áruházakban.

A Nébih munkatársai 16 koktél- és cseresznyeparadicsomot teszteltek. A vizsgálatok során kiderült, a vizsgált paradicsomok nem tartalmaztak határérték feletti növényvédőszer-maradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették a szakemberek, továbbá C-vitamin és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások. A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott.

Legmagasabb cukortartalma a magát "cukorfalat"-ként jelző terméknek volt. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak. Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

A kedveltségi teszten szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket vak kóstolás keretében.  A paradicsomok esetében a kóstolók négy fő szempontot értékelhettek: a külső megjelenést, állagot, illatot és ízt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egy koktélparadicsom megfelelő, ha külső megjelenésében ép, tiszta, forradástól, sérüléstől, hegesedéstől, foltosodástól, állati kártételtől mentes. Nem ráncos, nem löttyedt. Közel azonos nagyságú. Alakja és színe fajtára, érett paradicsomra jellemző.
  • Állaga tapintásra kemény, héja feszes legyen. Belseje lédús, húsa közepesen kemény, harapásra friss érzetű.
  • Illatában elvárható, hogy tiszta, aromás, idegen- és mellékszagtól mentes legyen.
  • A paradicsom íze megfelelő, ha kellően aromás, zamatos, kellemesen édeskés-savanykás. Ha harmonikus sav-cukor érzetű, utóíztől, idegen- és mellékíztől mentes.

A négy különböző szempont mentén a kedveltségi értékelés alapján a Szupermenta dobogójára három magyar származású termék került fel.

A kóstolók tetszését a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom nyerte el. Második lett a Veresi Piroska fürtös koktélparadicsom, míg harmadikként a Veresi Bíborka fürtös koktélparadicsom végzett.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22