Tényleg a bio a legrosszabb? Itt a nagy paradicsomteszt

Tényleg a bio a legrosszabb? Itt a nagy paradicsomteszt

2018. augusztus 2. 10:36

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. Mutatjuk, melyik paradicsom szerepelt a legjobban és mi az, amit nem érdemes megvenni az áruházakban.

A Nébih munkatársai 16 koktél- és cseresznyeparadicsomot teszteltek. A vizsgálatok során kiderült, a vizsgált paradicsomok nem tartalmaztak határérték feletti növényvédőszer-maradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették a szakemberek, továbbá C-vitamin és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások. A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott.

Legmagasabb cukortartalma a magát "cukorfalat"-ként jelző terméknek volt. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak. Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

A kedveltségi teszten szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket vak kóstolás keretében.  A paradicsomok esetében a kóstolók négy fő szempontot értékelhettek: a külső megjelenést, állagot, illatot és ízt:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Egy koktélparadicsom megfelelő, ha külső megjelenésében ép, tiszta, forradástól, sérüléstől, hegesedéstől, foltosodástól, állati kártételtől mentes. Nem ráncos, nem löttyedt. Közel azonos nagyságú. Alakja és színe fajtára, érett paradicsomra jellemző.
  • Állaga tapintásra kemény, héja feszes legyen. Belseje lédús, húsa közepesen kemény, harapásra friss érzetű.
  • Illatában elvárható, hogy tiszta, aromás, idegen- és mellékszagtól mentes legyen.
  • A paradicsom íze megfelelő, ha kellően aromás, zamatos, kellemesen édeskés-savanykás. Ha harmonikus sav-cukor érzetű, utóíztől, idegen- és mellékíztől mentes.

A négy különböző szempont mentén a kedveltségi értékelés alapján a Szupermenta dobogójára három magyar származású termék került fel.

A kóstolók tetszését a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom nyerte el. Második lett a Veresi Piroska fürtös koktélparadicsom, míg harmadikként a Veresi Bíborka fürtös koktélparadicsom végzett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?