12 °C Budapest
Erre figyelj, ha lakást vásárolsz: akár meg is duplázhatod a pénzed

Erre figyelj, ha lakást vásárolsz: akár meg is duplázhatod a pénzed

2018. július 4. 11:30

Lassult a magyarországi lakásárak emelkedése - derült ki a Takarék Csoport mai sajtótájékoztatóján. A vállalat adatai szerint 2017 első három negyedévében a hazai lakásárak emelkedése már csak az ötödik legmagasabb volt Európában, míg egy évvel korábban még az élen állt. A budapesti lakásárak emelkedése jóval nagyobb mértékű volt, mint vidéken, ami megfelel az európai trendeknek. Ezt az eltérést alapvetően az okozza, hogy a városokban végbemenő fejlesztések, közlekedési lehetőségek, valamint egyéb tényezők - például egy egyetem közelsége - is befolyásolják egy ingatlan vételárát.

Az ingatlanárak emelkedése nem sajátos magyar jelenség, hiszen Európa legtöbb államában - kivéve Görögországot és Olaszországot - megfigyelhető ez a folyamat. A legnagyobb mértékű, közel 20 százalékos áremelkedés Izlandon volt megfigyelhető 2017 első három negyedévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Máltán közel 12 százalékos, Írországban 11 százalékos volt az emelkedés, míg Magyarországon 10,3 százalékos volt az árnövekedés. Ezzel hazánk az 5. helyen állt, míg egy évvel korábban még az első volt az akkori 17 százalékos áremelkedésével.

Túl a maximumon

Magyarország egyike azoknak az európai országoknak, ahol a lakásárak már meghaladták a 2008-as válságot megelőző csúcsot. Hazánkon kívül még ilyen ország Észtország, Málta, Nagy-Britannia, Csehország, Finnország, Norvégia és Dánia, illetve Európán kívül az Egyesült Államok is. A Takarék Csoport indexe szerint 2017-ben hazánkban volt a legnagyobb különbség a válság előtti árak maximumához képest: a tavalyi év harmadik negyedévében már 26 százalékkal kellett többet fizetni egy ingatlanért, mint 2008 ugyanezen időszakában.

A hazai lakásárak emelkedése kétsebességű volt, mivel a drágulás leginkább Budapesten és még néhány népszerű városban volt jelentős. Ez azonban szintén nem csak magyar jelenség, Európára is jellemző, hogy a nagyobb városok, leginkább a fővárosok lakásárai gyorsabban emelkednek.

A városfejlesztés hatásai

A magyar lakosság vagyonának jelentős részét teszi ki az ingatlanvagyon, így a lakásvásárlás egyben befektetési döntésnek is tekinthető. Éppen ezért fontos kérdés, hogy az adott ingatlan értéke hogyan fog alakulni a jövőben. A lakásárak alakulására jelentős hatással van az ingatlan környezete (vízpartok, egyetemek közelsége, közlekedés stb.).

Jó példa a városfejlesztések jelentős hatására Sárvár, ahol a wellnessfürdő megnyitását, majd fejlesztését követően újabb beruházások zajlottak. A városi turizmus megerősödése jól látszik az ingatlanárakon is: 2000 és 2017 között Sárváron 108 százalékkal emelkedtek a lakások négyzetméterárai, míg Szombathelyen 97 százalékkal, Körmenden és Celldömölkön pedig 59, illetve 37 százalékkal kell többet fizetni négyzetméterenként.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fejlődő környékek előnyei Budapesten is meglátszódtak. Például a rendszerváltás óta sokat fejlődött 13. kerület 2014-2017-ben gazdát cserélt lakásainak fajlagos árai 56-64 százalékkal voltak magasabbak, mint 2000-2006-ban. A 2017-ben gazdát cserélt 13. kerületi ingatlanok átlagos fajlagos ára tavaly 170-241 százalékkal volt magasabb, mint 2000-ben. Ugyanezen időszak alatt Budapesten 163 százalékkal változtak a tranzakciós árak, míg országosan 148 százalékkal.

Folytatódhat a növekedés

A lakásárak növekedésének még nincs vége, hiszen az ezt támogató környezet - jó gazdasági teljesítmény, emelkedő munkabérek, emelkedő lakáshitelezés - még mindig jelen van - mondta el Horváth Áron, az ELTINGA Kutatóközpont vezetője. Szintén fontos megjegyezni, hogy bár a lakásárak korábban soha nem látott magasságokba emelkedtek, ám ugyanez igaz a fizetésekre is. A szakember szerint még idén is 5-10 százalékos növekedésre számíthatunk a lakáspiacon.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?