1 °C Budapest
Itt lehet a vége? Meglepő dolog derült ki az építkezésekről

Itt lehet a vége? Meglepő dolog derült ki az építkezésekről

2018. június 17. 10:00

Az építőipar termelése áprilisban is magasabb volt az egy évvel korábbinál, ám a kapacitáshiány továbbra is problémát jelent. 40-45 százalékkal emelkedtek az árak az utóbbi két évben, de ennek a trendnek vége szakadhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Bár az építőipar termelése áprilisban is meghaladta az egy évvel korábbit, a kapacitáshiány továbbra is gond: az elmúlt két évben a Futureal tapasztalatai szerint 40-45 százalékkal emelkedtek az árak" - kommentálta a KSH 2018. áprilisi építőipari gyorstájékoztatójának adatait Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development vezérigazgatója. Hozzátette: "gyakorivá vált, hogy a rövid távon gondolkozó kisvállalkozások az elvállalt feladat befejezése előtt egy jobban fizető munka miatt levonulnak, nem törődve a szakmai hírnevük csorbulásával. Arra is van példa, hogy a vállalkozók más építkezéseket járva igyekeznek magukhoz átcsábítani a konkurensek dolgozóit".

A kapacitáshiány megnyújtotta a kivitelezési időszakot, egy átlagos irodaház immár 23-24 hónap alatt készül el, szemben az építőipari boom előtti 18-20 hónappal. Az irodafejlesztők esetében a költségek növekedését kompenzálta valamelyest a hozamok csökkenése és a bérleti díjak növekedése. A fejlesztőkre ugyanakkor költségoldalról továbbra is jelentős nyomás nehezedik, amit a bérleti díjak növelésével kénytelenek kompenzálni. "Ezt meg is tehetik, tekintettel a rendkívül alacsony üresedési rátára" - fogalmazott Tatár Tibor.

"Jó hír ugyanakkor, hogy az építőiparban dolgozók összlétszámának csökkenése már megállt, bár az egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest továbbra is 60 ezren hiányoznak a szektorból" - hívta fel a figyelmet a szakember. A Futureal arra számít, hogy idén jelentősen mérséklődik az árnövekedés dinamikája, jövőre pedig az apadó uniós források, az állami megrendelések csökkenése és az új lakások áfakulcsa körüli bizonytalanság visszafordítja az áremelkedési trendet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?