Agyon van vegyszerezve az eper: ezekben a láncokban legyél óvatos

2018. június 4. 12:00

Érdemes lehet várni a földieper vásárlásával, ugyanis egy friss teszt eredményei azt mutatják, hogy a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző a hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciban.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyesület arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt.

A tesztben vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válik.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.

A lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA eper szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.

Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb hatóanyagot - 6 és 5 féle - szupermarketek termékeiben találták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eprek között jelentős különbség volt a beszerzési forrás alapján. Az 1. körös (április közepén vásárolt) primőráruk átlagosan 2,6 féle különböző vegyszert tartalmaztak, a 8 termékből mindössze egynél nem volt kimutatható semmilyen szermaradvány, az átlagos vegyszerkoncentráció 0,24 mg/kg volt. Ezzel szemben a 2. körös (május közepén szupermarketben és piacon vásárolt) idénytermékekben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható, de azok a primőrhöz hasonló vagyis 0,25 mg/kg koncentrációban voltak jelen, két termékben egyáltalán nem volt kimutatható szermaradvány.

Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, és ezek átlagos vegyszerkoncentrációja 0,04mg/kg volt. Ez a két érték jóval alul marad a szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.

A primőr és a szezonális szupermarket termékek között habár vegyszer darabszámban nem volt jelentős különbség, primőrnél átlagosan 2,62, szezonálisnál 2,75 féle vegyszert mutattak ki, a vegyi anyag koncentrációban már erős eltérés volt: primőr 0,24 mg/kg, szezonális 0,42 mg/kg.

Az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hiszen míg a Tesco és a Lidl a lista élén végeztek, mert egyik terméküknél sem volt kimutatható vegyszermaradvány, vagy csak nagyon kis mértékben, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm