2 °C Budapest

Királyi esküvő magyar módra: így mulatnak a csúcsgazdag családok

2018. május 20. 13:00

Harry herceg és Meghan Markle tegnap óta hivatalosan is férj és feleség. A Szent György-kápolnában megrendezett esküvőt már hónapok óta szervezték, az eseményt rengeteg ember követte nyomon. Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy mennyibe kerülhet egy ekkora szertartás megrendezése, illetve hogyan aránylik a királyi esküvő ára a hétköznapi esküvők kiadásaihoz?

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy egy, a tegnapihoz hasonló királyi esküvő költségei a hétköznapi esküvők kiadásainak sokszorosát teszik ki. Már önmagában az a tény jelentősen megdobja a költségeket, hogy a vőlegény státusából kifolyólag rengeteg vendég van jelen a szertartáson, de az is érthető, hogy egy ilyen eseményen sokkal nagyobb biztonsági óvintézkedést kell meghozni, mint egy átlagos esküvőn.

Mennyi az annyi?

Az esküvő előtt megjelent becslések szerint a királyi esküvő költségei meghaladhatják a 32 millió fontot, tehát a 11,5 milliárd forintot. A Business Insider témával foglalkozó cikke szerint ez több, mint egy átlagos esküvő költségeinek ezerszerese, de még Vilmos hercegék esküvőjénél is jelentősen drágább, azt ugyanis 23,7 millió fontból hozták ki 7 évvel ezelőtt.

Azt azonban érdemes hangsúlyozni, hogy a fenti, hatalmas összegnek a jelentős részét a biztonsági óvintézkedések emésztették fel.

A hercegi pár, valamint a több ezer vendég és nézelődő védelmének költségét 30 millió fontra, azaz 10,8 milliárd forintra becslik. Ezzel szemben az esküvő egyéb kiadásait - étel, ital, a torta, szórakoztatás, mézeshetek stb. - mindössze 2 millió fontra, körülbelül 725 millió forintra tehetjük. Ez természetesen szintén hatalmas összeg, ám jól látható, hogy a teljes költségvetésnek csupán a töredéke.

Mennyiért házasodnak a magyarok?

A Business Insider idézett cikke szerint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban 23 700 fontba/34 000 dollárba kerül egy átlagos esküvő. Ez az - átszámítva 8,5-9 millió forintos - összeg sehol sincs a hercegi pár esküvőjének árához képest, ugyanakkor még mindig jelentősen meghaladja a magyar átlagot.

Korábban a Pénzcentrum is foglalkozott azzal, hogy jelenleg mekkora kiadásokkal néz szembe az, aki egy nagyobb lagziban gondolkodik. A kérdésre persze nehéz válaszolni, hiszen az igények igen eltérőek lehetnek, és a határ végső soron a csillagos ég.

Az értékrendek és az igények is nagyon különbözőek. Egy átlagos esküvő ára 1,5 - 3,5 millió között mozog. A 1,5 inkább egy hagyományos esküvő, a 3,5 meg egy különlegesebb, egyedi esküvő, profi szolgáltatókkal

- mondta el korábban Radanovics Ivett esküvőszervező a Pénzcentrumnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mire kell elkölteni a milliókat, megmutatjuk, körülbelül milyen árakra készülhetünk:

  • Polgári szertartás: 15 ezer - 80 ezer forint (a helyszín méretétől függően)
  • Lagzi helyszíne: 0 - 400 forint (ha ott készítik a vacsorát, előfordulhat, hogy nincs plusz költség)
  • Vacsora: 7 ezer - 15 ezer/ fő (sok esetben akár italcsomag nélkül)
  • Menyasszony esküvői ruhája: 80 ezer - 500 ezer forint
  • Vőlegény esküvői ruhája: 80 ezer - 150 ezer forint
  • Gyűrű: 150 ezer - 200 ezer forint
  • Zenekar: 50 ezer - 200 ezer forint
  • DJ: 60 ezer - 150 ezer forint
  • Torta: 60 ezer - 90 ezer
  • Dekoráció: 200 ezer - 400 ezer forint
  • Táncoktatás: 10 ezer - 20 ezer forint
  • Vőfély: 60 ezer - 150 ezer forint
  • Fotós: 100 ezer - 300 ezer forint
  • Menyasszonyi smink: 5 ezer - 15 ezer forint
  • Fodrász: 8 ezer - 20 ezer forint
  • Meghívó: 30 ezer - 60 ezer forint

Itthoni luxusesküvők

Természetesen Magyarországon is vannak olyanok, akik a hazai átlagnál jóval többet költenek el az esküvőjükre. A szertartás kiadásai simán elérhetik az 5-6 millió forintot is, ha például egy kastélyban szeretnénk termet bérelni és a szállást is fizetjük a násznépnek.

Ehhez jöhet hozzá az egyedi tervezésű ruha, a galamb/ pillangóreptetés, a vattacukor készítő gép, egy sztárfellépő, egy humorista és akár percenként maguktól röpködő hab szívecskék. De azon se lepődjünk meg, ha például videós helyett cinematográfus jön az esküvőre, hogy egy dramaturgiailag is megrendezett, érzelmeket kiváltó, mozi minőségű kisfilmeket készítsen az eseményről.

A költségek tehát gyorsan elérhetik a magyarországi átlag sokszorosát. Jó példa erre a közelmúltból Szabó Zsófi esküvője, amelynek árát akkor minimum 10 millió forintra becsülték.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm