21 °C Budapest
Erre költik pénzüket a magyar családok: már szinte mindenkinek van

Erre költik pénzüket a magyar családok: már szinte mindenkinek van

2018. április 27. 12:00

Szépen hízik a családok költekezése, de a növekedés azért nem egyforma. A legnagyobb ütemben a telefonvásárlás ugrott meg az elmúlt években, de másoknak sincs okuk a panaszra.

Az elmúlt öt esztendőben folyamatosan nőtt a boltos költekezése a családoknak. Meg is lett az eredménye a béremeléseknek, amit leginkább a munkaerő hiány hajtott fel, hiszen ma már nem csak a vásárlókért folyik ádáz küzdelem a boltok között, hanem az eladókért. Munkaerőhiány mindenütt van, így béremelés is, tehát van mit elkölteni a boltokban. Igaz, a minimálbér emelés is tolta felfelé a legkisebb béreket, ami nyilván jól jött mindenkinek, aki ezért kapott több pénzt a hó végi borítékban.

Az egyes termékcsoportokat nézve persze nem egyforma a változás. Több a pénz a pénztárcákban, így a boltos kiskereskedelem értéke az elmúlt öt évben több mint ötödével emelkedett (az infláció összességében visszafogott volt, így ez a volumenváltozáshoz hasonló nagyságrendű változás egyébként). Az átlaghoz képest ugyanakkor egyes termékek vásárlása nagyobb ütemben ugrott meg - írja közleményében a blokkk.com

A több pénz egy dolog, e mellett változnak a vásárlási szokások is, az életmód is befolyásolja a költekezést és természetesen a mindent átszövő digitalizáció is. Nem véletlen, hogy a változások ütemét nézve

a telefonpiac áll a csúcson, ahol egyre nagyobb teret hódítanak az okostelefonok, amivel már a családok több mint 70 százaléka rendelkezik.

A nagyobb értékű bútor, műszaki cikk vásárlások megugrása sem véletlen. Megindult a lakásépítés, élénk a lakáspiac, ez mindig is megmozgatta a bútorvásárlást is és a többi lakásba való beszerzését egyaránt.

A sportszerek, játékok piacát sem csak a pénztárca vastagsága mozgatja. Az életmódbeli változások egyik - egyébként nagyon is szerencsés - vonala, hogy egyre divatosabb egészségesen, sportosan élni. Elég körülnézni egy parkban, és bizonyára feltűnhet sokaknak, mennyien is többen járnak például kocogni. És a konditermeknek sem megy olyan rosszul. A játékok piaca is átalakult, sok tekintetben már más a kínálat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családnak, ha több a pénze, azért arra is ügyelnek, hogy miből is engedjenek előbb többet vásárolni. Ide tartozik a ruházat is, ahol úgyszintén alaposan megugrott a költekezés az elmúlt években. A pénztárca vastagságát leginkább követő piac a ruházati cikkek vásárlása, amit gyorsan vissza is fognak a családok, ha baj van a pénzügyekkel, de gyorsan hosszabb pórázra is engedik, ha több pénz áll a házhoz.

Ennek is vannak persze határai, hiszen az elmúlt hónapokban a ruházati piac korábbi 10 százalékos nagyságrendű növekedési üteme néhány százalékra lassult. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet költünk ruhára, hanem csak azt, hogy nem itt csapunk hozzá már sokkal több pénzt. Jöhet más a költekezési rangsorban.

A kozmetikai cikkek piaca még a válság éveiben is nőtt. A használt cikk piac az utóbbi időszakban lefékeződött, már nem nő tovább, persze a turkálók egy része ott van még a csillogó-villogó bevásárlóközpontokban is. Van, aki itt válogat, mert kevesebb a pénze, vagy azt mondja, neki így éri meg leginkább. De több pénzt már nem adnak ki használt rucira a családok.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?