5 °C Budapest
Kirobbant a bolthelyiség-háború: sorra váltanak tulajdonost az üzlethelyiségek

Kirobbant a bolthelyiség-háború: sorra váltanak tulajdonost az üzlethelyiségek

2018. február 18. 11:30

A pláza kótya-vetye mellett robbannak a petárdák az üzlethelyiség piacon: az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa, vagy bérlője csere-berélődött. A boltos piacot nem tudta megforgatni a politika, fakult a pláza-stop is, de a bolthelyiség piac nagyon pörög.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pláza kótya-vetye mellett robbannak a petárdák az üzlethelyiség piacon: az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa, vagy bérlője csere-berélődött - írja közleményében a blokkk.com. A boltos piacot nem tudta megforgatni a politika, fakult a pláza-stop is, de a bolthelyiség piac nagyon pörög. Maradt még Spar boltja az Erste-nek, de izgulhat más is.

A plázákat, vagy az üzlethelyiségeket ugyanúgy lehet adni-venni, mint a kiflit, vagy a zoknit. Az árak persze különbözőek, az ügyletek összetettsége is. A magyar boltos forgalom már ötödik éve folyamatosan bővül, így a fogyasztói piac oldaláról jó piac az üzlethelyiség is. De azzal is kell számolni, hogy előbb-utóbb jönnek a hullámvölgyek is.

Az üzlethelyiségeket forgató tulajdonosok éppen azzal számolnak, ugyanúgy mint bármely más termék, szolgáltatás kínálója, hogy jó üzlet-e megvenni, vagy nem a helyiséget. És hosszabb, sokéves távlatban számolnak, egyrészt az ingatlan értékének várható piaci fel-, vagy leértékelődésével, mennyit ér majd néhány év múlva, amin lehet nyerni és bukni, másrészt ott van a bérleti díj.

Bolthelyiség bérlet: arany kalitka, vagy kaloda?

Nincs statisztika arról, hogy a boltos világban milyen a saját tulajdonú, vagy a bérlemények aránya, sem darabban, sem négyzetméterben. A tét 17 millió négyzetméter és több mint 130 ezer bolt. A vendéglátókról, vagy egyéb szolgáltatókról nem beszélve.

A plázáknál egyértelműbb a kép, a tulajdonos, aki általában nem kereskedő, bérbe adja a bolthelyiséget, itt körülbelül tízezer üzlet mozog, hiszen folyamatos a bérlőcsere. Például az elmúlt időszakban néhány CBA Príma is búcsút intett a plázának, jött helyettük - egyszerű bérlőként természetesen - például az Aldi. A plázáknál maradva tulajdonoscsere volt az Eurocenternél, a Family Centernél, Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus, a Campona és az Aréna Pláza is.

A nagy üzletláncok részben saját tulajdonú, részben bérelt bolthelyiségben ügyködnek. És van, aki bérbe is ad, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, a hipereknél hagyományos üzletsoros felállás mellett. De az egyik Praktiker áruházban is helyet szorítottak az Aldinak. A pláza-stop éppen a helyiségbérlet piacon vágott egy ösvényt, ahol lehet lopakodni előre.

CBA, Appeninn, Atrium: van itt rejtély is

Nagy kérdés, hogy a pusztán boltpiaci megfontolások mellett vajon más irányú piacszerzési szándék meghúzódik-e az üzlethelyiségek kótya-vetyéje mögött. A CBA-s bérbeadások egyszerűbbnek tűnnek (a Lidl 7, az Auchan egy boltbérlet után perkálnak a korábban a pláza-stop lelkes támogatójának számító CBA-nak).

Az Erste és az Appeninn bolthelyiségek boltja már jobban elgondolkodtathatja a piacot. A 18 üzlethelyiség elpasszolása 4,5 milliárd forintért már adhat okot találgatásra, de abban semmi kivetnivaló nincs, ha valaki akár boltos helyiségpiacot, vagy - akár később erre építve - boltos piacot építene.

Az Erste Befektési Alapnak egyébként legutóbbi éves beszámolója szerint több mint 30 kereskedelmi ingatlanából 24 bérlője a Spar, az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap több mint 50 kereskedelmi ingatlanából pedig ugyancsak 24 (bár egyes esetekben nem állapítható meg hajszál pontosan a bérleti helyzet). De végül úgy tűnik, hogy 48 Erste tulajdonból annak harmadát vitte az Appeninn. Hogy minek, az majd előbb-utóbb kiderül.

Rejtélyes az Atrium ingatlanbefektető kivonulása. Egy ok miatt a boltos piac oldaláról, mégpedig azért, mert eladott 13 darab üzlethelyiséget is (mást is), ahol a bérlő a Penny Market. A rejtély oka, hogy nem tudni egyelőre, ki az üzlethelyiségek vevője. Úgy tűnik, lesz itt mozgás még bőven és a piaci birkózás egyik terepe az üzlethelyiség lesz a boltos világban.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi közlemény érkezett az Euronics Műszaki Áruházláncot működtető Vöröskő Kft-től:

"Az Euronics márkanevet Magyarországon használó cégcsoport a műszaki áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kft.-nél szervezeti átalakítást, míg az ingatlanforgalmazással és -bérbeadással foglalkozó KEV Kft.-nél csaknem 2 milliárd forint értékű beruházást hajt végre idén. 2018-ban erősítenék a pozíciójukat Magyarországon és a régióban is. A Vöröskő Kft. esetében mindez elsősorban a szervezeti felépítés megújításával jár. A vállalat a közelmúltban nemzetközi és hazai multinacionális cégektől érkező vezetőkkel egészült ki. A Vöröskő Kft. ügyvezetői tevékenységét az új szakemberek mellett 2018. február elsejétől kezdődően Fazekas Zsolt látja el.

Az elmúlt években a cég arra törekedett, hogy egyre több Euronics-üzlet saját tulajdonú ingatlanban kapjon helyet. A 68 magyarországi áruházból jelenleg 11 van a cégcsoport tulajdonában, a többi bérlemény. Idén csaknem 2 milliárd forint értékben valósít meg ingatlanfejlesztéseket a KEV Kft. Veszprémben és Zalaegerszegen.

A cég 68 üzletből álló portfóliójának 47%-a működik bevásárlóközpontban vagy bevásárló parkban, míg a fennmaradó 53%, jellemzően a vidéki üzleteik önálló egységekben kaptak helyet. Bérbeadói partnereik között hazai és nemzetközi cégcsoportok is megtalálhatók, úgymint a Tesco, az Immofinanz, a Klepierre vagy az Indotek.

A társaság Kelet-magyarországi expanziójának keretében az elmúlt években 9 üzlettel jelent meg a piacon, melyek közül a 2017-es évben Debrecenben, Békéscsabán és Kiskunhalason nyitottak új áruházat, míg 2018-ban 4 üzlet nyitást tervez a cég, Csömörön, Budapesten, és kettőt a keleti régióban. Az új üzletnyitások mellett nagy figyelmet fordít a társaság a meglévő üzlethálózatának optimalizálására, melynek eredményeképpen 2018-ban saját beruházás keretében megvalósuló új ingatlanba költözik Veszprémben és Zalaegerszegen."

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?