5 °C Budapest

Luxus Valentin-napon: így ünnepelnek holnap a leggazdagabb magyarok

2018. február 13. 11:10

Sok vita folyik arról, hogy a Valentin-nap ünnep-e egyáltalán Magyarországon, de álláspontok ide vagy oda, rengetegen mennek el megünnepelni kapcsolatukat február 14-én este hazánkban is. Nézzük, milyen menüsort ígérnek a legszínvonalasabb hazai éttermek és szállodák, valamint, hogy ezekért a vacsorákért mennyi pénz kérnek el, a minimálbér fényében.

A magyarok nem nagyon szeretik a Valentin-napot, legalábbis ez derül ki a Picodi.com felméréséből. A megkérdezettek kevesebb mint fele (40%) ünnepli a február 14-ét, a férfiak 21 százaléka viszi étterembe szíve választottját, 20 százalékuk az ékszert vásárlol és csaknem 50 százalék készül virággal meglepni társát.

A nők egyharmada (33%) szintén egy kellemes vacsora mellett dönt, de az ajándéklistákra felkerültek az elektronikai eszközök és a kirándulások (11-11%), valamint a kézzel készült ajándékok is (17%). Úgy tűnik, a férfiak nem tudnak mellényúlni a virágcsokorral, a hölgyek 52 százaléka örömmel fogadja azt, a férfiak viszont szívesebben mozdulnak ki, mozi- vagy színházjegynek 33 százalékuk örülne.

A megkérdezett magyarok átlagosan 27 eurót, tehát hozzávetőlegesen 8400 forintot költenek el Valentin-napra.

Legutóbb szilveszterkor készítettünk arról körképet, hogy milyen programajánlatokkal várják a vagyonosabb réteget a menőbb budapesti éttermek és szállodák. Akkor elkészítettünk egy képzeletbeli otthoni menü- és italsort és ahhoz hasonlítottuk a luxuséttermi és szállodai programok árait.

Ezennel nem állunk elő alternatív javaslattal, hanem az érvényben lévő, kedvezmények nélküli minimálbérrel vetjük össze, mennyit is kell fizetni azért, hogy társunkkal ilyen körülmények között ünnepeljünk. Ez az összeg körülbelül napi háromezer forint. Összehasonlíthatnánk persze az átlagbérrel is az árakat, de az nem adna megfelelő képet arról, hogy egy átlagos magyarnak mennyire érhető el az ilyen szórakozás. A felső 10 százalék extrém magas bére ugyanis meglehetősen felhúzza az átlagbér-statisztikákat.

Nézzük tehát először a budapesti Mchelin-csillagos éttermeket. A Costesben kacsamáj, ponty, csuka, galamb, lépesméz és körte kompótos desszertválogatás várja a szerelmes párokat. A menü fejenként 68 ezer forint, ha valaki minimálbérből él, akkor ez a napi büdzséjének a 22,7-szerese.

Jelentősen barátibb áron, igaz, jóval rövidebb menüsorral várja a vendégeket a Costes Downtown. Itt fejenként 30 ezer forintért fogyaszthatunk el egy alapvetően kagylóból, lepényhalból, marhabordából és csokidesszertből álló vacsorát, ha viszont szeretnénk megfelelő borokat is kapni a fogásainkhoz, akkor viszont már 44 ezer forint lesz a számla. Ezek az összegek a napi nettó minimálbér 10 és körülbelül 14,7-szeresei.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megkerestük a másik két Michelin-csillagos éttermet is az ünnepi ajánlatukkal kapcsolatban. A Borkonyhában Valentin-napon is az 5 fogásos degusztációs (azaz kóstoló) menü áll a vendégek rendelkezésére. Ez bor nélkül 21 500 forintba, organikus dzsúzzal 26 500 forintba, borsorral pedig 36 500 forintba kerül. Ezek az árak sorrendben a minimálbéres büdzsé 7,2-szeresét, 8,8-szeresét és 12,2-szeresét jelentik.

A budapesti Michelin-csillagos helyek közül az Onyx nem reagált a Pénzcentrum megkeresésére a cikk megjelenéséig.

FRISSÍTÉS 2018. 02. 14. 09:20

Az Onyx válaszolt kérdésünkre, idén nem készülnek külön menüsorral Valentin-napra.

A menő budapesti luxusszállók programjai közül ezennel kettőt szemlézünk. A Széchenyi téren található Four Seasons Hotel Gresahm Palace-ban lesz virág dekorációs pop-up bolt egész nap, kaligráfussal lehet személyre szóló üzeneteket íratni délután, a hotel éttermében pedig kaviárból, húslevesből, májválogatásból, hátszínből vagy halból és kagylóból, továbbá málnahabból álló menüsort kóstolhatunk 19 ezer forintért (6,3-as minimálbéres szorzó), borválogatással együtt pedig 28 ezer forintot kell fizetni (9,3-as szorzó).

A Buddha Bárban libamájjal, lazaccal vagy marhával, tonhallal vagy kacsamellel és szintén két opció közül választható desszerttel várják az ünneplőket a minimálbéres napi büdzsé hatszorosáért, tehát 18 ezer forintért. A két hotel esetében ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervízdíjat nem tartalmazza számla, ennek mértéke 12 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?