8 °C Budapest

Luxus Valentin-napon: így ünnepelnek holnap a leggazdagabb magyarok

2018. február 13. 11:10

Sok vita folyik arról, hogy a Valentin-nap ünnep-e egyáltalán Magyarországon, de álláspontok ide vagy oda, rengetegen mennek el megünnepelni kapcsolatukat február 14-én este hazánkban is. Nézzük, milyen menüsort ígérnek a legszínvonalasabb hazai éttermek és szállodák, valamint, hogy ezekért a vacsorákért mennyi pénz kérnek el, a minimálbér fényében.

A magyarok nem nagyon szeretik a Valentin-napot, legalábbis ez derül ki a Picodi.com felméréséből. A megkérdezettek kevesebb mint fele (40%) ünnepli a február 14-ét, a férfiak 21 százaléka viszi étterembe szíve választottját, 20 százalékuk az ékszert vásárlol és csaknem 50 százalék készül virággal meglepni társát.

A nők egyharmada (33%) szintén egy kellemes vacsora mellett dönt, de az ajándéklistákra felkerültek az elektronikai eszközök és a kirándulások (11-11%), valamint a kézzel készült ajándékok is (17%). Úgy tűnik, a férfiak nem tudnak mellényúlni a virágcsokorral, a hölgyek 52 százaléka örömmel fogadja azt, a férfiak viszont szívesebben mozdulnak ki, mozi- vagy színházjegynek 33 százalékuk örülne.

A megkérdezett magyarok átlagosan 27 eurót, tehát hozzávetőlegesen 8400 forintot költenek el Valentin-napra.

Legutóbb szilveszterkor készítettünk arról körképet, hogy milyen programajánlatokkal várják a vagyonosabb réteget a menőbb budapesti éttermek és szállodák. Akkor elkészítettünk egy képzeletbeli otthoni menü- és italsort és ahhoz hasonlítottuk a luxuséttermi és szállodai programok árait.

Ezennel nem állunk elő alternatív javaslattal, hanem az érvényben lévő, kedvezmények nélküli minimálbérrel vetjük össze, mennyit is kell fizetni azért, hogy társunkkal ilyen körülmények között ünnepeljünk. Ez az összeg körülbelül napi háromezer forint. Összehasonlíthatnánk persze az átlagbérrel is az árakat, de az nem adna megfelelő képet arról, hogy egy átlagos magyarnak mennyire érhető el az ilyen szórakozás. A felső 10 százalék extrém magas bére ugyanis meglehetősen felhúzza az átlagbér-statisztikákat.

Nézzük tehát először a budapesti Mchelin-csillagos éttermeket. A Costesben kacsamáj, ponty, csuka, galamb, lépesméz és körte kompótos desszertválogatás várja a szerelmes párokat. A menü fejenként 68 ezer forint, ha valaki minimálbérből él, akkor ez a napi büdzséjének a 22,7-szerese.

Jelentősen barátibb áron, igaz, jóval rövidebb menüsorral várja a vendégeket a Costes Downtown. Itt fejenként 30 ezer forintért fogyaszthatunk el egy alapvetően kagylóból, lepényhalból, marhabordából és csokidesszertből álló vacsorát, ha viszont szeretnénk megfelelő borokat is kapni a fogásainkhoz, akkor viszont már 44 ezer forint lesz a számla. Ezek az összegek a napi nettó minimálbér 10 és körülbelül 14,7-szeresei.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkerestük a másik két Michelin-csillagos éttermet is az ünnepi ajánlatukkal kapcsolatban. A Borkonyhában Valentin-napon is az 5 fogásos degusztációs (azaz kóstoló) menü áll a vendégek rendelkezésére. Ez bor nélkül 21 500 forintba, organikus dzsúzzal 26 500 forintba, borsorral pedig 36 500 forintba kerül. Ezek az árak sorrendben a minimálbéres büdzsé 7,2-szeresét, 8,8-szeresét és 12,2-szeresét jelentik.

A budapesti Michelin-csillagos helyek közül az Onyx nem reagált a Pénzcentrum megkeresésére a cikk megjelenéséig.

FRISSÍTÉS 2018. 02. 14. 09:20

Az Onyx válaszolt kérdésünkre, idén nem készülnek külön menüsorral Valentin-napra.

A menő budapesti luxusszállók programjai közül ezennel kettőt szemlézünk. A Széchenyi téren található Four Seasons Hotel Gresahm Palace-ban lesz virág dekorációs pop-up bolt egész nap, kaligráfussal lehet személyre szóló üzeneteket íratni délután, a hotel éttermében pedig kaviárból, húslevesből, májválogatásból, hátszínből vagy halból és kagylóból, továbbá málnahabból álló menüsort kóstolhatunk 19 ezer forintért (6,3-as minimálbéres szorzó), borválogatással együtt pedig 28 ezer forintot kell fizetni (9,3-as szorzó).

A Buddha Bárban libamájjal, lazaccal vagy marhával, tonhallal vagy kacsamellel és szintén két opció közül választható desszerttel várják az ünneplőket a minimálbéres napi büdzsé hatszorosáért, tehát 18 ezer forintért. A két hotel esetében ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervízdíjat nem tartalmazza számla, ennek mértéke 12 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm