16 °C Budapest

Gusztustalan horrorállapotok: ezek az idei legdurvább élelmiszer-botrányok

2017. december 27. 14:00

Romlott élelmiszerek, egerek, penész, mocsok - az idei évben is bőven akadt munkája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársainak. Rengeteg olyan üzemet zártak be, amelyeknél gyakran csak a szerencsén múlott, hogy nem betegítettek meg vásárlókat. Összegyűjtöttük az idei legdurvább botrányokat.

Az idei év egyik legnagyobb nemzetközi élelmiszerbotránya kétségkívül afiprofillal szennyezett tojás volt. Egész Európát megrengette, irdatlan mennyiségű tojást semmisítettek meg, és sok tojót mészároltak le. Ez is az egyik oka annak, hogy ilyen mértékben drágult idén a tojás. Ezen kívül persze volt még néhány említésre méltó termékbotrány.

Nemrégiben 42 hordónyi, összesen több min 7,6 tonna súlyú mézet vontak ki a forgalomból, mert laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak. A másik eset során előzetes adatgyűjtést követően tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nébih egy méztermelő vállalkozónál, akinél több jogsértést is feltártak a szakemberek. A többszöri, mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy 13 hordónyi (kb. 2200 kg) összsúlyú tétel eredete nem igazolt, valamint egy másik méztétel esetében a laboratóriumi vizsgálat 13,4 százalék idegen cukor jelenlétét mutatta ki, így ez utóbbi tétel hamisított élelmiszer-terméknek minősül.

Horrorvágóhidat leplezett le a hatóság

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfi vágóhíd működését. A hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek ellenőrzését is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.

Topborok tömegét hívták vissza

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) döntése alapján, egy technikai jellegű, a termékazonosítást érintő hiba miatt kényszerült visszahívni számos borfajtáját a Sauska, ám a vizsgálat a borok minőségével kapcsolatban nem tárt fel hiányosságot. Az Auchannál a Tuti Tipp 20 grammos fekete bors minőségével adódtak gondok, így azt a szavatossági időre való tekintet nélkül visszaveszi az áruház, a visszaváltáshoz blokk sem szükséges - közölte honlapján a társaság.

Két tonna döglött nyúl

Egy fővárosi, állati eredetű melléktermékgyűjtő vállalkozásnál tartott ellenőrzést március elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció során kiderült, a cég az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett a nyúlhúst feldarabolta, csomagolta és részben fagyasztva, részben előhűtötten tárolta. A húst kutyatartóknak értékesítették takarmányként. A hatóság két tonna terméket foglalt le a helyszínen.

Hemzsegtek az egerek

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kiló lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.

Gusztustalan húsüzem

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy Somogy megyei húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés során a hatóság 28 termék (3826,5 kg) ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További 3 terméket - ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva - visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Penész és bogár a kenyér mellett

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrzést végző szakemberek a poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakkal szembesültek. A helyiség nyílászárói kopott, sérült, szennyezett állapotúak voltak, a munkaasztalok alatt a padozat takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni. A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

A szintén hanyagul takarított adalékanyag raktár padozatát több helyen egérürülék szennyezte. A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak a Nébih ellenőrei. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.

9 tonna romlott hús

Kilenc tétel, összesen 8870 kiló hústerméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy Komárom-Esztergom megyei húsnagykereskedésben az elmúlt hetekben. Az egységben a termékeket - az előírásokat megszegve - lefagyasztották, emellett azok jelentős része jelölelten, ezáltal nem nyomon követhető volt. Az ellenőrök a helyszínen lejárt húsokat is találtak.

Befűtött a NÉBIH

Súlyos hiányosságok miatt felfüggesztették egy tűzifatelep kereskedelmi tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, elrendelték a telep teljes árukészletének, több mint 10 ezer mázsa tűzifának a zárolását is.

Címlapkép: Nébih

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem