Luxus a köbön: ki az, aki ennyit fizet egy brillgyűrűért?

Luxus a köbön: ki az, aki ennyit fizet egy brillgyűrűért?

2017. december 9. 14:30

Hatalmas az érdeklődés az ünnepek közeledtével az ékszerek iránt. Volt, aki egy aukción 7,8 millió forintot fizetett egy 4,8 karátos art deco brillgyűrűért.

December elején rendezte meg a BÁV a hagyományos kétnapos Karácsonyi aukcióját. Az első nap sztárjai a nagy karátszámú brilles ékszerek, a gyöngyök és a luxuskategóriájú retró ékszerek voltak, míg a másnap tartott műtárgynapon a historizáló kandeláberek, asztali ezüstök és egy ritka Zsolnay boszorkányfigura voltak a legnépszerűbb tételek.

Így karácsony előtt nagyon keresettek voltak az ékszerek, a legmagasabb eladási árat egy 4,8 karátos art deco brillgyűrű érte el 7,8 millió forinttal, míg egy másik, 4 karátos brillel ékített szoliter gyűrű, 5,4 millió forintért kelt el. A legkeresettebbek a klasszikus, 1-2 karátos eljegyzési gyűrűk voltak, amelyek egy és hárommillió forint közötti árakon találtak új tulajdonosra. Kiemelkedett közülük az a 21 különböző csiszolású, összesen 4,41 karátnyi brillel ékített gyűrű, amelyért 3,6 millió forintot fizettek.

Ha te is vennél valami szép, antik tárgyat karácsonyra a szeretteidnek, de épp nincs rá félretett pénzed, akkor nézzük, hogy a Pénzcentrum kalkulátorával milyen finanszírozási ajánlatokat találsz. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%)

Sokan licitáltak a színes drágaköves gyűrűkre is, hiszen manapság ezek is kifejezetten divatosak a modern arák körében. A várakozásoknak megfelelően a zafír és smaragd teljesített a legjobban. Egy 2,5 karátos smaragddal és 56 brillel ékített gyűrű 1,1 millió forintért kelt el, míg egy 21,9 karátos smaragddal és brillekkel díszített függő 1,54 millió forintért talált gazdára.

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy ismét az aukció kedvencei voltak a gyöngyös ékszerek. Biztos szép karácsonya lesz annak a hölgynek, aki az 1,3 millió forint értékű, ritka tahiti gyöngyös nyakéket találja majd a fa alatt.

Az idei év újdonságának számítottak a retró ékszerek, ezek közül is a luxuskategóriát képviselő Créations Boris Company nyakék, amelyen 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónixszal. A kivételes darabért sokan szálltak licitharcba, és végül 4,8 millió forintért kelt el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A karácsony miatt a műtárgyak közül a legtöbben most is az asztali ezüstökre licitáltak. Bár évek óta töretlen az art deco és a szecessziós darabok népszerűsége, mégis egy historizáló bécsi páros gyümölcsöstál érte el a legnagyobb áremelkedést, amely végül majdnem nyolcszoros áron, 1,1 millió forintért kelt el.

1,3 millió forintért talált új tulajdonosra egy neobarokk pesti kiöntőgarnitúra is. Nagyon népszerűek voltak az ünnepekhez köthető dekoratív tárgyak is: egy pazar francia kandeláber-párért például 1,8 millió, egy másik, historizáló párért pedig 1,7 millió forintot fizettek. Az aukció egyik szenzációja, a Viktoriánus borhűtő szintén remekül szerepelt: 1,4 millió forintért kelt el. A szakértők kedvencének számító, ritka Zsolnay-boszorkány ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki, és 2,6 millió forintért talált új gyűjteményre.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15