1 °C Budapest
Ne vásárolj feleslegesen: 7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

Ne vásárolj feleslegesen: 7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

2017. november 30. 20:03

Sokan vannak, akik az ünnepek közeledtével teljesen elvesztik a fejüket, ész nélkül vásárolnak. A különböző akciók, kedvezmények igen csábítóak, viszont nem szabad bedőlni nekik. Íme, néhány tipp, hogy a karácsonyi készülődés alatt se vesszenek szem elől a tudatos vásárló szempontok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy karácsony közeledtével ész nélküli költekezésbe kezdenek. Ilyenkor sok üzlet akciókkal, kedbezményekkel csábítja a vásárlókat, de nem érdemes bedőlni ennek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ad néhány ötletet, amitől a karácsonyi készülődés és maga a karácsony is zöldebb és etikusabb lehet.

1. Sütés, főzés

A karácsonyi sütés-főzésnél ne veszítsd szem elől a legfontosabbat: csak annyit főzz, amennyi valóban el is fogy. Vagyis ha 5 ember lesz a karácsonyi vacsorán, ne akarj 10 főre kotyvasztani, de tényleg! Egyrészt fölösleges stressz az amúgy is túlpörgetett időszakban, és egy csomó ételmaradék kerül a kukába, ami szintén nem túl jó dolog. Érdemes most is figyelni arra, hogy lehetőleg helyi, szezonális alapanyagot használjunk.

2. Ökotakarítás

Nem dől össze a világ, ha nem csillog villog az egész lakás karácsonykor. Inkább lazíts egy kicsit. Ha mégis sikálásra adod a fejed, most is válaszd a környezetkímélőbb szereket: a mosószóda, ecet, szódabikarbóna kombó gyakorlatilag bárhol beválik.

3. Legyen élmény az ajándék

Ha lehet, inkább ajándékozz élményt, szolgáltatást, lehet az akár egy főzőtanfolyam, kézműves foglalkozás vagy barlangászat is. Ezekre sokkal tovább fog emlékezni a megajándékozott, mint egy sokadik kerülgetni való porfogóra.

4. Nézz az ajándék mögé

Ha tárgyat szeretnél adni, válassz olyan terméket, amelynek az előállítása etikus és fenntartható körülmények között történt, amellyel egy jó ügyet segítesz.

5. Alternatív gyerekkönyvek

Egy-egy jól megválasztott mesekönyv nyitottá teheti a csemetéinket, és segít elindítani a párbeszédet a szülő és gyerek között, akár tabu témákról is: környezet- és természetvédelem, jó és rossz, élet és halál, másság elfogadása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Melyik a jó választás?

Csak akkor vásárolj tárgyat, ha valóban szükség van rá. Ha mindenképp a kütyü vásárlás mellett döntesz, gondold át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik használat közben zabálja az áramot, és tetemes villanyszámlát generál, eleve túlméretezett a te háztartásodhoz, szükségleteidhez képest, fél év múlva tönkremegy. Ha lehet, válassz használt terméket.

Nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének független labortesztjeit, és megtudhatod, hogy melyik a valóban hatékony, energiatakarékos vagy csendes háztartási gép!

7. Legyél tisztában a jogaiddal internetes vásárláskor is!

Mi is többször írtunk már arról, mire kell figyelni, ha online vásárolunk, és mit tehetünk, ha nem vagyunk elégedettek a termékkel. A kiválasztott webáruház honlapján például meg kell nézni, hogy szerepel-e azon a cég pontos neve, székhelye és postacíme, hiszen ezeket az Európai Unióban minden cégnek fel kell tüntetnie. Érdemes tudni, hogy a tartós fogyasztási cikkeknél az egy éves garancia azt jelenti, hogy ha a termék meghibásodik, akkor a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy eladáskor még hibátlan volt, ha ezt nem teszi meg, akkor ki kell cserélnie vagy ki kell javítania az adott terméket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20