5 °C Budapest
Ne vásárolj feleslegesen: 7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

Ne vásárolj feleslegesen: 7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

2017. november 30. 20:03

Sokan vannak, akik az ünnepek közeledtével teljesen elvesztik a fejüket, ész nélkül vásárolnak. A különböző akciók, kedvezmények igen csábítóak, viszont nem szabad bedőlni nekik. Íme, néhány tipp, hogy a karácsonyi készülődés alatt se vesszenek szem elől a tudatos vásárló szempontok.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy karácsony közeledtével ész nélküli költekezésbe kezdenek. Ilyenkor sok üzlet akciókkal, kedbezményekkel csábítja a vásárlókat, de nem érdemes bedőlni ennek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ad néhány ötletet, amitől a karácsonyi készülődés és maga a karácsony is zöldebb és etikusabb lehet.

1. Sütés, főzés

A karácsonyi sütés-főzésnél ne veszítsd szem elől a legfontosabbat: csak annyit főzz, amennyi valóban el is fogy. Vagyis ha 5 ember lesz a karácsonyi vacsorán, ne akarj 10 főre kotyvasztani, de tényleg! Egyrészt fölösleges stressz az amúgy is túlpörgetett időszakban, és egy csomó ételmaradék kerül a kukába, ami szintén nem túl jó dolog. Érdemes most is figyelni arra, hogy lehetőleg helyi, szezonális alapanyagot használjunk.

2. Ökotakarítás

Nem dől össze a világ, ha nem csillog villog az egész lakás karácsonykor. Inkább lazíts egy kicsit. Ha mégis sikálásra adod a fejed, most is válaszd a környezetkímélőbb szereket: a mosószóda, ecet, szódabikarbóna kombó gyakorlatilag bárhol beválik.

3. Legyen élmény az ajándék

Ha lehet, inkább ajándékozz élményt, szolgáltatást, lehet az akár egy főzőtanfolyam, kézműves foglalkozás vagy barlangászat is. Ezekre sokkal tovább fog emlékezni a megajándékozott, mint egy sokadik kerülgetni való porfogóra.

4. Nézz az ajándék mögé

Ha tárgyat szeretnél adni, válassz olyan terméket, amelynek az előállítása etikus és fenntartható körülmények között történt, amellyel egy jó ügyet segítesz.

5. Alternatív gyerekkönyvek

Egy-egy jól megválasztott mesekönyv nyitottá teheti a csemetéinket, és segít elindítani a párbeszédet a szülő és gyerek között, akár tabu témákról is: környezet- és természetvédelem, jó és rossz, élet és halál, másság elfogadása.

6. Melyik a jó választás?

Csak akkor vásárolj tárgyat, ha valóban szükség van rá. Ha mindenképp a kütyü vásárlás mellett döntesz, gondold át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik használat közben zabálja az áramot, és tetemes villanyszámlát generál, eleve túlméretezett a te háztartásodhoz, szükségleteidhez képest, fél év múlva tönkremegy. Ha lehet, válassz használt terméket.

Nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének független labortesztjeit, és megtudhatod, hogy melyik a valóban hatékony, energiatakarékos vagy csendes háztartási gép!

7. Legyél tisztában a jogaiddal internetes vásárláskor is!

Mi is többször írtunk már arról, mire kell figyelni, ha online vásárolunk, és mit tehetünk, ha nem vagyunk elégedettek a termékkel. A kiválasztott webáruház honlapján például meg kell nézni, hogy szerepel-e azon a cég pontos neve, székhelye és postacíme, hiszen ezeket az Európai Unióban minden cégnek fel kell tüntetnie. Érdemes tudni, hogy a tartós fogyasztási cikkeknél az egy éves garancia azt jelenti, hogy ha a termék meghibásodik, akkor a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy eladáskor még hibátlan volt, ha ezt nem teszi meg, akkor ki kell cserélnie vagy ki kell javítania az adott terméket.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?