18 °C Budapest
Itt a nagy rizspara: rákot okozhat a legnépszerűbb főzési technika

Itt a nagy rizspara: rákot okozhat a legnépszerűbb főzési technika

2017. szeptember 15. 12:00

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod - derült ki a brit közszolgálati televízió egy műsorából. Milliókat érinthet, de van megoldás.

Ha te is úgy főzöd meg a rizst, hogy 1:2 arányban vizet öntesz hozzá, és megvárod, míg elforr, akkor veszélynek teszed ki azokat, akik esznek belőle. A legújabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ez a főzési módszer nem megfelelő, mivel a rizsből nem távozik elegendő arzén, amellyel a termesztés során találkozik. A növény a különböző rovarírtó szereknek és ipari szennyező anyagoknak köszönhetően szennyeződik arzénnel, amely rákot, cukorbetegséget és fejlődési problémákat is okozhat.

Ellenőrzött körülmények között tesztelték, hogy a különböző főzési technikák után, a kész rizs mekkora mértékben tartalmaz még arzént, a BBC brit közszolgálati csatorna "Bízz bennem, orvos vagyok!" című műsorában.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika esetén, melynek keretein belül egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.

Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd 
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(Independent)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?