Teszt: a Tescónál vagy az Auchannál jobb az online bevásárlás?

Teszt: a Tescónál vagy az Auchannál jobb az online bevásárlás?

Pénzcentrum
2017. július 25. 05:33

Kicserélt áruk, rosszul lemért zöldségek és téves címre történő szállítás - nem zajlott zökkenőmentesen a Pénzcentrum nagy online bevásárlás tesztje. Ennek ellenére összességében jól teljesítettek a tesztelt áruházak és a kiszállított termékkel sem volt igazán nagy gond. Mindenesetre legyen rugalmas az, aki a fotelből szeretné elintézni a következő nagybevásárlást.


Szépen lassan a legtöbb élmiszermultinál elindul az online bevásárlás. A Pénzcentrum ezért most a boltok házhoz szállító szolgáltatását vette górcső alá. A hat kiszemelt áruházból egy-egy mintacsomagot rendeltünk, különböző törékeny és romlandó élelmiszerekkel. A végeredményben persze a megfelelő és szép termékek mellett az online felület egyszerűsége, a szállítási időpontok és maga a futár hozzáállása is nagy szerepet játszott.

A bevásárlólistánk:
 • 3 db paradicsom
 • 2 db banán
 • 4 db vizes zsemle
 • 10 db M-es tojás
 • 1 kis csomag JóReggelt keksz
 • 1 csomag óriás Túró Rudi
 • 1 doboz laktózmentes tej
 • 1 karton ásványvíz
 • 1 üveg zöld Domestos tiszítószer
 • 1 gluténmentes abonett

Kicsi a bors, de...

Az áruk kiszállítása után egy 10 kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteni a rendelőknek, ahol 1-5-ig adhattak pontokat a különböző szempontok alapján. Így a győztes áruház összesen 50 pontot zsebelhetett volna be.

A hat tesztelt bolt között a mezőny 3 részre oszlott. 35-ös pontszámmal a sor végére került a Pagony Közért és az Auchan házhoz szállító szolgáltatása. A középmezőnyben végezett 43-as pontszámmal a Tesco és az ABC Online. 44,1 ponttal pedig majdnem a dobogó tetejére került a GRoby és végül

a Pénzcentrum nagy online bevásárlás tesztjének győztese a Pírma áruház lett 44,4 ponttal.

Bambi is kapható

A GRoby és Príma azért is végezhetett a mezőny elején, mert a többi áruházzal ellentétben, ezekben az üzletekben nem volt feltétele az online vásárlásnak az előzetes regisztráció, ami jelentősen megkönnyítheti a bevásárlást.

A választható termékek skálája alapvetően mindegyik boltban széles, de a legkönnyebben a Tesco és az ABC Online kezelőfelületén lehetett válogatni az áruk közül. Főként a kisebb áruházakból való rendelés esetén fordulhat elő, hogy nem feltétlen tudunk az általunk kedvelt márkákból vásárolni. A Pagony Közértben például egyféle tojást tudtunk csak rendelni, míg a GRobyban csak egyféle Domestos volt. Az Auchannál pedig az általunk választott szállítási címre nem szállítottak bizonyos márkájú ásványvizeket.

Csere-bere fogadom

Áruházanként jelentősen változik, hogyan kezelik, ha éppen nincsen az általunk rendelt termékből. Az ABC Online felületén például külön jelölhetjük, melyik áruból kérünk helyettesítést, ha nincsen az eredeti változat. A Tesconál pedig külön zacskóba érkezik a cserélt áru, amelyről az átvételkor eldönthetjük, hogy megfelel-e a módosítás.

Míg a Pagony Közértből megkérdezés nélkül hoztak a zöld Domestos helyett rózsaszín dobozosat.

Ha már a hibáknál tartunk, akkor a Tescónál a paradicsomokat mérték eléggé rosszul, hiszen a rendelt 3 darab helyett közel két kiló érkezett belőle. Bár ez volt az egyetlen bolt, ahol kaptunk egy kis reklámajándékot is (egy kis alkoholmentes Heinekent). A GRoby-ból pedig szimplán csúnya paradicsom érkezett.

Ellenben a GRobyból buborékfóliában hozták a tojást, de az Auchanos futár is külön megmutatta a törékeny darabokat, hogy így rendben lesz-e a termék. A GRoby, az Auchan és a Tesco még arra is figyelt, hogy a Domestos egy külön zacskóba csomagolva érkezzen, hogy még véletlenül se érintkezzen a többi termékkel. A másik három áruháznál erre nem figyeltek, ez a termék egy közös dobozban érkezett a többivel.

Szállítási vagy számlázási cím?

A kisebb boltoknál és az Auchannál nehéz volt szabad rendelési időpontot találnunk. Hiszen az ABC online és a Pagony Közért nem is szállít hétvégén, az Auchannál pedig szimplán tele volt már a naptár. De azért pár napon belül minden boltból sikerült megoldani a rendelést.

A Prímából érkező csomagot azonban nem otthonra, hanem az irodába kaptuk meg, mert a futár felhívott minket, hogy esetleg korábban is ki tudja hozni a rendelt termékeket, mi pedig igent mondtunk az ajánlatra. A teszt során az egyetlen igazi kellemetlenség pedig az volt, hogy a Pagony Közért rossz címre küldte az árukat. Az előzetes regisztráció során ugyanis két különböző címet adtunk meg:

 • egy szállítási
 • és egy számlázási címet.

A csomagot pedig a kért napon sikerült kiszállítani a számlázási címre, ahol végül kollegánk családtagjai vették át a rendelt árukat. Miután jeleztük a problémánkat a cég felajánlotta, hogy másnap kihozza a termékeket a helyes címre, de végül nem éltünk ezzel a lehetőséggel.

Hol, mennyiért?

Bár akadt a vásárlások között egy-két cseretermék (pl. előfordult, hogy óriás túró rudi helyett simát kaptunk) de ettől függetlenül a hat közel azonos bevásárlásnak a végösszege nagyban különbözött.

A szállítási költségekkel együtt az Auchanból vásárolt termékekkel úsztuk meg legolcsóbban a bevásárlást, az utolsó helyre pedig az ABC Online került, hiszen ott a legolcsóbb 499 helyett már 1 490 forintot kellett fizetünk a szállításért.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezt a nagy költséget itt megúszhatjuk, ha 10 ezer forint felett vásárolhatunk, míg például a GRobyban 50 ezer forint feletti vásárlás esetén engedik el a 990 forintos szállítási díjat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?