60 ezret is spórolhatnak a magyar családok

MTI
2017. július 10. 20:07

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adó (áfa) csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent átlagosan évente egy négytagú magyar család számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.


Czerván György felidézte: a végtermékek közül eddig 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús (2016-ban), a friss tej, a tojás és a baromfihús (2017-ben), jövőre pedig a fogyasztási hal és a sertésbelsőség áfája csökken 5 százalékra. Emellett ez idő alatt több köztes termék általános forgalmi adója is mérséklődött a kedvezményes kulcsra, így például az élő- és a félsertés, továbbá az élő és a vágott szarvasmarha, a kecske és a juhé is.

Az államtitkár hozzátette: az áfacsökkentés növelte a termékek fogyasztását, továbbá jótékonyan hatott a gazdasági környezetre is, mert fehéredtek az érintett területek. A hal áfájának jövő januári mérséklése 27-ről 5 százalékra, várhatóan mintegy 10 ezer forint megtakarítást jelent majd egy év alatt egy 4 fős család számára. A belsőségek - sertés és baromfi - fogyasztásánál az áfa csökkentése jövőre további 1000-1500 forint megtakarítást jelent majd a családoknak - mondta Czerván György.

Az áfacsökkentés hatása egyébként leginkább a sertéságazatban mérhető, ugyanis jövőre az általános forgalmi adó mérséklése - a sertés élelmezési célú melléktermékeivel és a belsőségekkel együtt - a teljes termékpályára kiterjed. Vagyis az áfacsökkentés hatását a fogyasztók minden végtermék esetében érzékelhetik az árakban, így a saját pénztárcájukon. A hal áfájának csökkentésétől szintén azt várják, hogy Magyarországon emelkedik majd a halfogyasztás. Ma ugyanis egy ember évente Magyarországon 6,0-6,2 kilogramm halat fogyaszt, míg az unióban átlagosan ez a mennyiség meghaladja a 20 kilót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arról is beszélt, hogy a vásárlók az áfacsökkentéssel a korábbi árhoz viszonyítva mintegy 17-22 százalékkal kapták olcsóbban az áfamérséklést követően az adott árut, mint korábban. Czerván György jelezte: a tárcának vannak javaslatai az általános forgalmi adó mérséklésére. Az áfacsökkentés folytatására azonban csak a költségvetés teherbíró képességének ismeretében kerülhet sor. Konkrétumokat ugyanakkor nem mondott a lehetséges következő árucsoportokról, nem zárta ki ugyanakkor, hogy ebben a körben legyen a kenyér és a pékáru is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem